Secțiune susținută de

Motive pentru a refuza o ofertă de job după un interviu

Portal HR \ HR Pedia \ Motive pentru a refuza o ofertă de job după un interviu

În cadrul interviului de angajare, ambele părți implicate (evaluator și candidat) pornesc la drum cu un set de așteptări ce urmează a fi clarificate (teoretic) cu ajutorul întrebărilor deschise.

Deși controversat, interviul rămâne cea mai utilizată formă de evaluare din procesul de recrutare cu o încărcătură emoțională specifică atât din punctul de vedere al candidatului, cât și al intervievatorului. Prin intermediul interviului, ambele părți ar trebui să se cunoască, punând întrebări pentru a afla informațiile necesare pentru identificarea nivelului de compatibilitate cu poziția vacantă și cu organizația. De cele mai multe ori, orice eroare de evaluare poate afecta decizia finală și brandul/imaginea organizației angajatoare.

Dar pentru că vorbim destul de des despre motivele pentru care companiile resping candidații, poate este momentul potrivit să le analizăm și pe cele ale candidaților care… resping ofertele de joburi.

1. Atitudinea negativă a evaluatorului în timpul interviului „favorizează” refuzul candidatului. Felul cum descrie compania sau pe ceilalți angajați, mediul de lucru etc. sunt modalitățile pentru care intervievatorul face cunoscut candidatului cultura organizațională și îl „convinge” pe acesta să accepte sau nu o potențială ofertă de job.

2. Monopolizarea discuției printr-o atitudine ostentativă ce nu îi permite candidatului să-și exprime părerile sau să-și arate abilitățile pentru jobul respectiv. Acest comportament din partea intervievatorului este perceput de către candidat ca fiind unul superficial și chiar agresiv.

3. Lipsa informațiilor suficiente/relevante despre cultura organizațională, motiv pentru care candidatul nu-și poate forma o opinie despre mediul de lucru în care va lucra. Un candidat se așteaptă să înțeleagă mai mult despre cultura și oamenii din organizația în care se presupune că va intra. Cum interacționează angajații între ei sau care este modalitatea de recunoaștere pentru munca lor sunt doar câteva exemple ce pot fi utile candidatului.

4. Evaluatorul este nepregătit și face dovada lipsei de profesionalism, afectând totodată și imaginea organizației pe care o reprezintă. Lipsa unei pregătiri corespunzătoare prin parcurgerea atentă a CV-ului înainte de interviu și cunoașterea în detaliu a jobului pentru care recrutează, calitatea slabă a întrebărilor puse sau lăsarea candidatului să aștepte o perioadă mai lungă decât ora fixată pentru întâlnire sunt semne clare că evaluatorul este nepregătit pentru interviu.

Vă lăsăm să descoperiți toate cele 7 motive pentru care un candidat refuză o ofertă de angajare citind tot articolul 7 Reasons I’ll Turn Down a Job after Inteviewing with You.

Data articol: martie 14, 2013

Fondată în 2010, Career Advisor este o companie locală de resurse umane, având 3 linii de business: Servicii de Executive Search, Consultanța de Resurse Umane și E-Recruitment. Am dezvoltat în paralel și primul portal local de resurse umane, PortalHR.ro și divese instrumente utile candidaților, cum ar fi CVAdvisor.

Serviciile pe care le oferim se bazează pe expertiza echipei Career Advisor: 7 consultanți cu experiența între 12 – 20 de ani în resurse umane, în companii locale și multinaționale. Consultanții Career Advisor sunt licențiați în Hogan Assessment, Human Synergistics, Thomas International. Sectoarele pentru care lucram: Bunuri de Larg Consum, Servicii Financiare, Tehnologie & Telecomunicații, Farma, Servicii Medicale, Industrie si Servicii Financiare.

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam