Secțiune susținută de

Mugur Tolici: „HR is cool”

Portal HR \ HR Pedia \ Mugur Tolici: „HR is cool”

Mugur Tolici, HR director BNR, este unul dintre specialiştii care va fi prezent la ediţia din acest an a HR Summit Cluj pentru a vorbi despre introducerea unui nou sistem integrat de resurse umane în BNR, prezentând atât principiile şi designul noului sistem, cât şi modul în care a fost asigurată implementarea cu succes a acestuia (leadership-ul proiectului).

Mugur Tolici este director al departamentului de HR al BNR de la începutul anului 2011. Şi-a început cariera în cadrul Băncii Naţionale a României în urmă cu aproximativ 20 de ani, iar înainte de a ajunge director de HR el a condus mai multe direcţii din structura acestei instituţii, fiind director al direcţiei de politică monetară, consilier al viceguvernatorului BNR, director de cabinet al guvernatorului, dar şi director adjunct al departamentului de resurse umane.

1. De ce aţi luat decizia de a trece la Departamentul resurse umane în cadrul BNR?

Conducerea BNR a dorit o transformare a sistemului de HR existent care să aibă drept rezultat alinierea acestuia la cele mai performante sisteme de HR din băncile centrale ale ţărilor din Uniunea Europeană şi care să reflecte cele mai bune practici în domeniul managementului capitalului uman. Mi s-a acordat încrederea de a prelua acest proiect. Evident că am acceptat cu entuziasm o asemenea provocare.

 2. Cât de mult au contat, în cazul dumneavoastră, anii petrecuţi în celelalte departamente ale BNR înainte de a face trecerea spre HR?

Experienţa petrecută în departamentele de “business” ale instituţiei a fost esenţială. Nu se poate face o politică de resurse umane adecvată, proactivă, modernă fără înţelegerea activităţilor, a priorităţilor departamentelor şi a direcţiei în care acestea se îndreaptă. Înţelegerea mediului extern şi a cerinţelor stakeholderilor este de asemenea un element important, care este mai puţin vizibil din interiorul HR. Nu în ultimul rând, relaţiile construite pe perioada activităţii în cadrul altor departamente au contribuit semnificativ la consolidarea reputaţiei şi a recunoaşterii rolului Resurselor Umane în instituţie. De menţionat că 10 dintre salariaţii Directiei de Resurse Umane şi-au desfăşurat anterior activitatea în alte departamente. În cazul nostru remarcile de genul: “voi (cei din departamentul de Resurse Umane) nu ne întelegeţi nevoile şi priorităţile” nu există.

3. Aţi discutat în alte interviuri despre necesitatea schimbării de generaţii în Banca Naţională a României. Este un proces dificil?

Nu atât schimbarea de generaţii, cât acomodarea cerinţelor şi preferinţelor diferitelor generaţii. Nu este uşor să aşezi laolaltă persoane din mai multe generaţii care să performeze într-un mediu dinamic, aflat în continuă schimbare şi în care cerinţa de “a face mai mult cu mai puţin” este tot mai prezentă. Provocarea cea mai mare o constituie crearea unui cadru care să valorifice potenţialul şi experienţa fiecărei generaţii.

4. Cum vedeţi noua generaţie de specialişti în economie?

Specialiştii în economie pe care BNR încearcă să-i atragă deţin solide cunoştinte teoretice, stăpânesc tehnicile de analiză cantitativă şi au un nivel ridicat de curiozitate intelectuală.

5. Ce aşteptări au membrii noii generaţii de la locul de muncă? Ce schimbări a trebuit să aduceţi politicii de HR pentru a putea să îi atrageţi înspre instituţie sau să îi păstraţi pe cei care erau deja în sistem?

Noua generaţie doreşte un loc de muncă plăcut, dinamic, care recunoaşte performanţă şi care oferă perspective clare de dezvoltare profesională. Noul sistem de Resurse Umane implementat în BNR în anul 2014 creează cadrul pentru recunoaşterea, susţinerea şi recompensarea performanţei, este bazat pe echitate internă şi competitivitate externă şi pune un accent deosebit pe dezvoltare managerială şi leadership.

6. Care este tema pe care o veţi aborda în cadrul HR Summit Cluj şi care este mesajul pe care îl aveţi pentru posibilii participanţi la conferinţă?

Introducerea unui nou sistem integrat de resurse umane in BNR, prezentand atat principiile si designul noului sistem, cat si modul in care a fost asigurata implementarea cu succes a acestuia (leadership-ul proiectului).

Mesajul pentru participanţii la Conferinţa HR Summit Cluj-Napoca: HR is cool.

Pe 26-27 martie, HR Summit Cluj-Napoca revine într-un format nou, care va aduce la un loc peste 150 de specialiștii de resurse umane și managerii din companii precum Urgent Cargus, IBM, AVON, Endava, HART Consulting, Artwin, BNR, Grup7, 3Pillar Global, Gameloft. Aceştia vor discuta, timp de două zile, despre teme legate de talent management, recrutare, leadership, organisational development, employee engagement, employer rebrandind.

Mai multe informaţii despre programul acestei ediţii găsiţi pe www.cluj.hrsummit.ro.

Data articol: martie 12, 2015

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam