Secțiune susținută de

Negocierile colective de muncă

Portal HR \ HR Pedia \ Negocierile colective de muncă

În mod obișnuit, negocierile colective de muncă trebuie demarate atunci când angajatorul are mulți salariați, după cum prevede legislația în vigoare. Totuși, Guvernul a stabilit recent o derogare pentru ca toți angajatorii să demareze negocieri colective, în contextul nevoii de creștere a salariilor brute pentru acoperirea transferului contribuțiilor de pensii (CAS) și sănătate (CASS). Dacă firmele sunt de rea-credință și nu majorează toate salariile brute, angajații se vor trezi în 2018 cu salarii nete mai mici.

Toți angajatorii, indiferent de numărul salariaților pe care-i au, sunt obligați să demareze negocieri colective în vederea majorării salariilor brute, reiese din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 82/2017. Obligația este valabilă temporar, pentru o perioadă care începe astăzi și se încheie pe20 decembrie 2017.

Prevederile vin în contextul trecerii CAS și CASS, începând din ianuarie 2018, în totalitate în sarcina salariaților. Practic, pentru a evita scăderea salariilor nete, angajatorii ar trebui să majoreze salariile brute, prin acte adiționale, astfel încât să acopere transferul CAS și CASS. Având în vedere această situație, redacția noastră vă prezintă astăzi informațiile esențiale legate de negocierile colective, care au drept scop încheierea contractelor colective de muncă.

Pe deasupra, actul normativ amintit nu prevede nicio sancțiune nici în cazul lipsei de inițiativă a angajatorilor de a demara negocierile, nici în cazul lipsei unui contract colectiv de muncă încheiat. Singura situație în care inspectorii muncii pot aplica o amendă este cea în care angajatorul pur și simplu refuză să înceapă negocierile colective (amenda este între 5.000 și 10.000 de lei).

Citește tot articolul pe Avocatnet: Negocierile colective de muncă: De ce este nevoie de ele și cine le poate declanșa.

Data articol: noiembrie 20, 2017

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam