Hot Now

Nevoia de a câștiga

14 08 2012, Portal HR , Un comentariu, 4.068 afisari

Literatura motivațională bate adesea prea multă monedă pe mesajele despre avantajele eșecurilor pentru a le mai putea înțelege la justa valoare. Acesta este unul din motivele pentru care am fost la început reticenți citind titlul articolului pe care vi-l recomandăm azi. Mânați însă de curiozitate și de spiritul olimpic al zilelor, am continuat să citim și pledoaria ni s-a părut validă și utilă.

Autorul menționează încă de la început că nu e nici pe departe un susținător al concursurilor în care toți participanții primesc o medalie doar pentru că au făcut act de prezență. De fapt, ceea ce analizează el este obsesia de a câștiga cu orice preț, pe care o consideră, pe drept cuvânt credem noi, nocivă. Mentalitatea definită prin afirmația „câștigătorul ia totul” (indiferent dacă se aplică în viața personală sau profesională) nu are cum să dea rezultate pozitive pe termen lung.

De fapt, problema pornește de la modul în care înțelegem și definim succesul. Definiția actuală îl face teribil de greu de atins, doar un procent foarte mic de persoane/profesioniști/atleți ajungând să se poată considera de succes.

Avem nevoie, cum spunea și Alain de Botton, de o filosofie mai blândă a succesului, în vreme ce autorul semnalează câteva modalități prin care putem redefini succesul și câștigătorii pentru o abordare mai generoasă și, ca atare, mai sănătoasă:

1. Câștigătorii sunt cei care investesc cu perseverență efort în ceea ce fac și se îmbunătățesc în permanență, chiar dacă nu câștigă un premiu.

2. Câștigătorii își stabilesc obiective care îi ajută să își defineasă direcția și îi motivează, dar sunt în același timp conștienți de faptul că experiența zilnică a efortului de a înainta către obiectivul propus este în sine valoroasă.

3. Câștigătorii sunt cei cărora nu le este teamă să piardă și își asumă lecțiile care vin la pachet cu eșecul pentru a putea câștiga altă dată.

4. Câștigătorii își folosesc abilitățile nu pentru a se valoriza pe sine ci pentru a aduce valoare în lumea în care trăiesc. Iată, deci, două calități pe care le considerăm esențiale pentru succesul sănătos: generozitatea și modestia.

Tu ce părere ai? Există valoare doar în medalia de aur? Citește tot articolul Our Unhealthy Obsession with Winning și spune-ne părerea ta.

Comentarii (1)
  1. Iuliana Hlovoska spune:

    Castigatori sunt cei ce doresc sa aiba. Daca vrei sa ai ce n-ai avut, trebuie sa faci ce n-ai facut. Sa faci mai mult, lasand fricile, care nu sunt altceva decat inchipuiri ale noastre, pe care le lasam sa ne darame. Si daca s-ar intampla „frica” la care ne gandim ce ar fi? I-am face fata?

Adauga comentariu

Cele mai noi

Pe 30 martie 2023, aproape 300 de membri ai comunității HR Club s-au reîntâlnit live în cadrul celei de-a 15 ediții a decernării Premiilor de Excelență în Resurse Umane, unul dintre cele mai prestigioase evenimente de resurse umane ale anului. Înaintea ceremoniei de premiere, a avut loc o sesiune specială HR Club Talks live, dedicată […]

Detalii

Primul trimestru al anului se încheie cu aproape 100.000 de joburi noi postate pe eJobs.ro, cea mai mare platformă de recrutare online din România, dar și cu 2,7 milioane de aplicări, tablou aproape identic cu cel aferent primului trimestru al anului trecut. „Nu vedem diferențe notabile în ceea ce privește numărul de joburi postate sau […]

Detalii

Articol de Mădălina Trif, Senior Manager PwC România Companiile trebuie să-și regândească strategia de recompensare a angajaților, având în vedere că în ultimii zece ani echilibrul între viața profesională și cea personală, precum și formarea și dezvoltarea carierei, și-au triplat importanța în preferințele angajaților, în timp ce recompensa financiară a scăzut cu 24%, reiese din […]

Detalii

Un lider construiește o lume. E oare de ajuns ca ea să fie Bună și Adevărată? Pare că nu, pare că simțim cu toții și nevoia de Frumos. În 2023 vom vorbi Despre Frumos! Frumosul nu este totuna cu frumusețea estetică, chiar dacă o cuprinde. Frumosul este o filosofie de viață, o etică. Este acel […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter