Secțiune susținută de

Nevoia de recrutare

Portal HR \ HR Pedia \ Nevoia de recrutare

Identificarea corecta a nevoii de recrutare este doar unul din avantajele unei planificari eficiente a resurselor umane. Ea face parte dintr-un proces mai amplu denumit Planificarea resurselor umane (ceea ce in engleza este numit de multe ori Workforce Planning.)

Odata cu definirea functiunilor necesare pentru realizarea planului strategic se pot identifica si nevoile de resurse umane pentru indeplinirea cu succes a activitatilor relevante.

De fapt, orice strategie eficienta de resurse umane incepe prin identificarea/ maparea competentelor de care organizatia are nevoie/ estimeaza ca va avea nevoie pentru a-si atinge obiectivele, urmand ca abia dupa ce se finalizeaza acest proces sa se identifice si numarul efectiv de angajati necesar.

Nevoile cantitative de resurse umane legate de acestea pot creste si din motive precum:

• Relocarea sediului/ filialelor;
• Dezvoltarea retelei de filiale;
• Diversificarea de linii de business sau dezvoltarea celor existente;
• Demisii spontane;
• Reorganizari etc.

Motivele exacte pot fi clarificate prin raspunsul la cateva intrebari cheie:

  1. Care sunt volumele de munca estimate? (aceasta analiza trebuie efectuata proactiv, pentru fiecare departament sau structura organizationala in parte pentru a identifica eventuale cresteri pe termen lung ale volumului de activitate care nu pot fi acoperite cu ajutorul resursele umane existente).
  2. Care este structura actuala a departamentelor si cum se estimeaza ca se va schimba ea? Care sunt functionalitatile care raman neacoperite? Cum se va schimba design-ul si natura joburilor?
  3. Care sunt nevoile geografice de resurse umane? Care sunt problemele anticipate de identificare de resurse umane competente in functie de zonele geografice?
  4. Care este impactul estimat al schimbarilor in tehnologie asupra resurselor umane? Care sunt constrangerile bugetare?
  5. Care sunt competentele neacoperite sau insuficient acoperite in clipa de fata?
  6. Care sunt modalitatile de acoperire a acestor nevoi (pot fi acoperite prin dezvoltarea celor existenti, sau este necesar un proces extern de recrutare)?
  7. Ce alte modalitati de acoperire a acestor nevoi pot fi utilizate si care sunt avantajele lor.

Odata stablita nevoia concreta de recrutare, aceasta trebuie definita in termeni concreti pentru a putea fi utilizata in procesul de recrutare.

Data articol: septembrie 28, 2010

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam