Hot Now

Nevoia de recrutare

28 09 2010, Portal HR , Comenteaza, 8.327 afisari

Identificarea corecta a nevoii de recrutare este doar unul din avantajele unei planificari eficiente a resurselor umane. Ea face parte dintr-un proces mai amplu denumit Planificarea resurselor umane (ceea ce in engleza este numit de multe ori Workforce Planning.)

Odata cu definirea functiunilor necesare pentru realizarea planului strategic se pot identifica si nevoile de resurse umane pentru indeplinirea cu succes a activitatilor relevante.

De fapt, orice strategie eficienta de resurse umane incepe prin identificarea/ maparea competentelor de care organizatia are nevoie/ estimeaza ca va avea nevoie pentru a-si atinge obiectivele, urmand ca abia dupa ce se finalizeaza acest proces sa se identifice si numarul efectiv de angajati necesar.

Nevoile cantitative de resurse umane legate de acestea pot creste si din motive precum:

• Relocarea sediului/ filialelor;
• Dezvoltarea retelei de filiale;
• Diversificarea de linii de business sau dezvoltarea celor existente;
• Demisii spontane;
• Reorganizari etc.

Motivele exacte pot fi clarificate prin raspunsul la cateva intrebari cheie:

  1. Care sunt volumele de munca estimate? (aceasta analiza trebuie efectuata proactiv, pentru fiecare departament sau structura organizationala in parte pentru a identifica eventuale cresteri pe termen lung ale volumului de activitate care nu pot fi acoperite cu ajutorul resursele umane existente).
  2. Care este structura actuala a departamentelor si cum se estimeaza ca se va schimba ea? Care sunt functionalitatile care raman neacoperite? Cum se va schimba design-ul si natura joburilor?
  3. Care sunt nevoile geografice de resurse umane? Care sunt problemele anticipate de identificare de resurse umane competente in functie de zonele geografice?
  4. Care este impactul estimat al schimbarilor in tehnologie asupra resurselor umane? Care sunt constrangerile bugetare?
  5. Care sunt competentele neacoperite sau insuficient acoperite in clipa de fata?
  6. Care sunt modalitatile de acoperire a acestor nevoi (pot fi acoperite prin dezvoltarea celor existenti, sau este necesar un proces extern de recrutare)?
  7. Ce alte modalitati de acoperire a acestor nevoi pot fi utilizate si care sunt avantajele lor.

Odata stablita nevoia concreta de recrutare, aceasta trebuie definita in termeni concreti pentru a putea fi utilizata in procesul de recrutare.

Adauga comentariu

Cele mai noi
Alina Botica / Portal HR

Alina Botica este fotografă, cu specializare în fotografia de beauty, portret și cea de boudoir, reușind să facă femeile să se simtă bine în pielea lor ca să-și poată exprima feminitatea și printr-un shooting foto profesionist. N-a fost mereu simplu și nu și-a găsit nișa de specializare dintr-o dată, ci a trecut prin mai multe […]

Detalii

În perioada 11 – 22 septembrie 2023, a avut loc o nouă ediție a Școlii de Vară HR Club Next Gen. Programul a avut ca scop dezvoltarea profesională și personală a celor 12 participanți, printr-o abordare practică și interactivă. Rezultatul? Formarea unei noi generații de profesioniști HR de elită, care să înțeleagă și să poată […]

Detalii

39,4% dintre participanții la cel mai recent sondaj eJobs declară că nu sunt mulțumiți de salariul lor, în timp ce 49,8% spun că este ok, dar s-ar putea și mai bine. Doar 10,7% nu au niciun motiv de nemulțumire din acest punct de vedere. Cu toate acestea, o eventuală renegociere salarială pare a fi o […]

Detalii

Şapte companii de renume din România au intrat în finala competiţiei Top WellBeing Employer, ce premiază implicarea acestora pentru a oferi o stare de bine a angajaților și a comunității în care activează. Arctic SA, BCR, KPMG, Majorel Romania, mindit.io, Phillip Morris Romania și Provident Financial Romania au trecut de semifinala primei ediții a acestei […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter