Hot Now

Nevoia de recrutare

28 09 2010, Portal HR , Comenteaza, 6.614 afisari

Identificarea corecta a nevoii de recrutare este doar unul din avantajele unei planificari eficiente a resurselor umane. Ea face parte dintr-un proces mai amplu denumit Planificarea resurselor umane (ceea ce in engleza este numit de multe ori Workforce Planning.)

Odata cu definirea functiunilor necesare pentru realizarea planului strategic se pot identifica si nevoile de resurse umane pentru indeplinirea cu succes a activitatilor relevante.

De fapt, orice strategie eficienta de resurse umane incepe prin identificarea/ maparea competentelor de care organizatia are nevoie/ estimeaza ca va avea nevoie pentru a-si atinge obiectivele, urmand ca abia dupa ce se finalizeaza acest proces sa se identifice si numarul efectiv de angajati necesar.

Nevoile cantitative de resurse umane legate de acestea pot creste si din motive precum:

• Relocarea sediului/ filialelor;
• Dezvoltarea retelei de filiale;
• Diversificarea de linii de business sau dezvoltarea celor existente;
• Demisii spontane;
• Reorganizari etc.

Motivele exacte pot fi clarificate prin raspunsul la cateva intrebari cheie:

  1. Care sunt volumele de munca estimate? (aceasta analiza trebuie efectuata proactiv, pentru fiecare departament sau structura organizationala in parte pentru a identifica eventuale cresteri pe termen lung ale volumului de activitate care nu pot fi acoperite cu ajutorul resursele umane existente).
  2. Care este structura actuala a departamentelor si cum se estimeaza ca se va schimba ea? Care sunt functionalitatile care raman neacoperite? Cum se va schimba design-ul si natura joburilor?
  3. Care sunt nevoile geografice de resurse umane? Care sunt problemele anticipate de identificare de resurse umane competente in functie de zonele geografice?
  4. Care este impactul estimat al schimbarilor in tehnologie asupra resurselor umane? Care sunt constrangerile bugetare?
  5. Care sunt competentele neacoperite sau insuficient acoperite in clipa de fata?
  6. Care sunt modalitatile de acoperire a acestor nevoi (pot fi acoperite prin dezvoltarea celor existenti, sau este necesar un proces extern de recrutare)?
  7. Ce alte modalitati de acoperire a acestor nevoi pot fi utilizate si care sunt avantajele lor.

Odata stablita nevoia concreta de recrutare, aceasta trebuie definita in termeni concreti pentru a putea fi utilizata in procesul de recrutare.

Adauga comentariu

Cele mai noi

Catalyst Solutions anunță organizarea celui mai mare târg de carieră din România, Angajatori de TOP care se va desfășura exclusiv în mediul online, pe platforma Hipo.ro. Cu o notorietate de 15 ani pe piața de referință, evenimentul de carieră se adresează tuturor candidaților care se află în căutarea unui loc de muncă în această toamnă, […]

Detalii

Săptămâna aceasta, discutăm despre cum va arăta viitorul organizațiilor și a departamentului de Resurse Umane, la o nouă ediție a evenimentului „HR UNCOVERED” În perioada 23 – 24 septembrie 2020, BusinessMark are plăcerea să vă invite la „HR UNCOVERED”, eveniment online în cadrul căruia se va discuta despre schimbările prin care organizațiile și departamantele de […]

Detalii

De puțină vreme, angajatorii pot beneficia de un ajutor unic de 2.500 de lei pentru fiecare telesalariat, pentru a le cumpăra acestora echipamentele de care au nevoie pentru a lucra de la distanță. În acest context, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) a lansat un ghid cu pașii ce trebuie urmați pentru depunerea […]

Detalii

Studiul indică modificări semnificative ale riscurilor și priorităților. Talentul este perceput ca fiind unul dintre cele mai mari riscuri de către liderii unora dintre cele mai mari companii din lume. Majoritatea liderilor se concentrează pe asimilarea avantajelor de mediu obținute în perioada de carantină. Doar o treime dintre liderii intervievați privesc cu optimism perspectivele de […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter