Secțiune susținută de

Noul cod al muncii

Portal HR \ Actual \ Noul cod al muncii

E probabil una din stirile cele mai vehiculate prin canalele media: noul Cod al Muncii pe care Guvernul l-a aprobat si il promoveaza prin ceea ce in limbajul specific se numeste „asumarea raspunderii”.

La nivel de discurs, modificarile aduse vechiului cod sunt menite sa vina in intampinarea cerintelor repetate ale angajatorilor referitoare la diferite aspecte care adesea le-au ingreunat (in loc sa le usureze)… munca. Pe de alta parte, afirmatiile oficiale sustin si ca aceste modificari ii vor ajuta pe romani sa isi gaseasca mai usor un nou loc de munca si pe salariati sa fie platiti mai bine. Nu in ultimul rand, se afirma o dorinta de ridicare a Romaniei intr-un clasament care ne aseaza in clipa de fata pe locul 114 din 139 de tari in ceea ce priveste rigiditatea muncii. (sursa: Gandul)

Iata si cateva din principalele modificari:

– contractul de munca pe perioada determinata poate dura 36 de luni (nu 24, ca pana acum). Teoretic, aceasta modificare ar trebui sa incurajeze ceea ce mentiona la un moment dat ca este necesar, si anume flexibilizarea pietei muncii. In opinia noastra insa, aici nu este vorba doar de o problema de legislatie, ci de una de mentalitate.

– durata normala a zilei de lucru se stabileste in medie la 8 ore (deci nici vorba de „sclavagismul” de care a fost acuzat noul cod al muncii, sau cel putin asa se afirma).

– prin contractul de munca se stabilesc obiectivele de performanta si modul in care munca va fi evaluata. Din nou, la nivel teoretic, modificarea ni se pare binevenita. Marea dilema este, insa, cum se va face efectiv acest lucru fara a cadea in uniformitate si sindromul mentionarii unor obiective goale de continut doar din nevoia de a se supune rigorilor legii.

Mai multe modificari si interpretarea lor din punctul de vedere al angajatului, poti gasi aici.

Avand in vedere aceste modificari, ne intereseaza parerea ta despre cat de partinitor sau echitabil este acest nou Cod al Muncii.

Poti vota aici:

Vi se pare ca noul Cod al Muncii este in favoarea:

View Results

Loading ... Loading ...

Iti multumim pentru participare, rezultatele le vom comenta intr-un articol viitor de pe PortalHR.


Data articol: martie 3, 2011

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam