E probabil una din stirile cele mai vehiculate prin canalele media: noul Cod al Muncii pe care Guvernul l-a aprobat si il promoveaza prin ceea ce in limbajul specific se numeste „asumarea raspunderii”.
La nivel de discurs, modificarile aduse vechiului cod sunt menite sa vina in intampinarea cerintelor repetate ale angajatorilor referitoare la diferite aspecte care adesea le-au ingreunat (in loc sa le usureze)… munca. Pe de alta parte, afirmatiile oficiale sustin si ca aceste modificari ii vor ajuta pe romani sa isi gaseasca mai usor un nou loc de munca si pe salariati sa fie platiti mai bine. Nu in ultimul rand, se afirma o dorinta de ridicare a Romaniei intr-un clasament care ne aseaza in clipa de fata pe locul 114 din 139 de tari in ceea ce priveste rigiditatea muncii. (sursa: Gandul)
Iata si cateva din principalele modificari:
– contractul de munca pe perioada determinata poate dura 36 de luni (nu 24, ca pana acum). Teoretic, aceasta modificare ar trebui sa incurajeze ceea ce mentiona la un moment dat ca este necesar, si anume flexibilizarea pietei muncii. In opinia noastra insa, aici nu este vorba doar de o problema de legislatie, ci de una de mentalitate.
– durata normala a zilei de lucru se stabileste in medie la 8 ore (deci nici vorba de „sclavagismul” de care a fost acuzat noul cod al muncii, sau cel putin asa se afirma).
– prin contractul de munca se stabilesc obiectivele de performanta si modul in care munca va fi evaluata. Din nou, la nivel teoretic, modificarea ni se pare binevenita. Marea dilema este, insa, cum se va face efectiv acest lucru fara a cadea in uniformitate si sindromul mentionarii unor obiective goale de continut doar din nevoia de a se supune rigorilor legii.
Mai multe modificari si interpretarea lor din punctul de vedere al angajatului, poti gasi aici.
Avand in vedere aceste modificari, ne intereseaza parerea ta despre cat de partinitor sau echitabil este acest nou Cod al Muncii.
Poti vota aici:
Iti multumim pentru participare, rezultatele le vom comenta intr-un articol viitor de pe PortalHR.
Şapte companii de renume din România au intrat în finala competiţiei Top WellBeing Employer, ce premiază implicarea acestora pentru a oferi o stare de bine a angajaților și a comunității în care activează. Arctic SA, BCR, KPMG, Majorel Romania, mindit.io, Phillip Morris Romania și Provident Financial Romania au trecut de semifinala primei ediții a acestei […]
DetaliiRaluca Burghelea este noul Country Managing Director al Accenture România. Raluca și-a început cariera la Accenture în anul 2007, iar în prezent este Managing Director al Accenture Operations în România, rol pe care îl va păstra. În calitate de Operations Lead, ea a jucat un rol esențial în dezvoltarea activității locale din România în 6 […]
DetaliiPe 30 septembrie și 1 octombrie, la Sala Palatului din București, va avea loc IUF – The International University Fair, cel mai important eveniment educațional din Sud-Estul Europei. Reprezentanții universităților din 12 țări vor prezenta elevilor de liceu și studenților programele de licență, masterat și facilitățile la care pot avea acces (burse, surse de finanţare, […]
DetaliiZona micilor întreprinzători din România este, în mod tradițional, una extrem de dinamică, zeci de mii de SRL-uri fiind înființate în fiecare an. De la începutul anului și până în prezent peste 56.000 de SRL-uri noi au fost înregistrate, potrivit datelor publicate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), în timp ce procentul firmelor nou […]
Detalii