Secțiune susținută de

Nu văd niciun motiv pentru care te-aș angaja

Portal HR \ HR Pedia \ Nu văd niciun motiv pentru care te-aș angaja

Să luăm scenariul următor: vezi CV-ul unei persoane care are peste 60 de ani. Știi că în ultimii 16 ani a fost în mod constant pe lista scurtă pentru, să zicem, “Angajatul anului”, a câștigat titlul doar de două ori până acum, ceea ce înseamnă că a avut o rată de succes de aproximativ 10%. Care e primul tău gând? Că este un candidat bun?

Chiar dacă exemplul imaginat pare puțin exagerat, cred că este un bun exemplu de situație în care am avea toate motivele să refuzăm un candidat, în ciuda potențialului său remarcabil.

Articolul publicat de cei de la Ere.net cu titlul „Ai angaja-o pe Meryl Streep” mi s-a părut un foarte bun manifest anti-discriminare. Și un sfat excelent pentru cei care înțeleg ca activitatea de recrutare nu este doar un rău necesar prin care treci la începutul carierei până când ajungi să te ocupi de HR-ul adevărat. Am întâlnit destul de des această mentalitate ca să îmi consolidez părerea că există și această tipologie de oameni care fac recrutare, tipologie care cred că se regăsește în orice tip de job, nu doar în HR.

Nici măcar nu cred că este vina celui care face asta. Cel mult, ar putea împărți responsabilitatea cu cel care l-a îndreptat spre o asemenea meserie sau l-a învățat primi pași, fără să-i explice pe îndelete nu numai tehnica, dar și valorile în care trebuie să creada un recruiter pentru a-și face treaba cu adevărat bine.

Pe de altă parte, dacă ajungi să crezi că ceea ce faci este un rău necesar, ar trebui să schimbi domeniul și să încetezi să acumulezi un nivel de frustrare nociv și pentru cei din jurul tău și, cu atât mai mult, pentru tine. Din frustrare nu se nasc rezultate, iar lipsa acestora nu prea poate duce la schimbările așteptate.

Revenind la ideea inițiala, sugerez lectura acestui articol oricui este implicat în activitatea de recrutare, fie din postura de recruiter sau consultant, fie din postura de manager care recrutează pentru echipa sa. Cred că o abordare deschisa și un mod obiectiv de a analiza performanța și potențialul unui candidat sunt atitudinea necesara în această perioada a tehnicilor neconvenționale.

Aveți exemple similare? Mă întreb dacă am putea construi și setul nostru de exemple locale? Un fel de Meryl Streep în businessul românesc:-)

Articol preluat de pe www.madalinauceanu.ro.

Data articol: mai 7, 2012

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam