Hot Now

Oameni care nu pot spune nu (partea a doua)

07 11 2012, Ana Glavce , 3 comentarii, 8.915 afisari

Oameni frumoși? Darnici? Dezinteresați? Dedicați până la sacrificiu? Nicidecum: oameni chinuiți și adeseori sfârșind undeva în colțul întunecat al dezinteresului celorlalți!

Cine sunt ei? Cum se văd “din afară”? Ce fel de imagine proiectează?

Oamenii-care-nu-pot-spune-nu ne apar sub forme și în situații diverse: mame care se sacrifică pentru copii și familie, oameni care se jertfesc pentru o cauză, workaholici, persoane care trăiesc/ au trăit alături de și fac/ au făcut totul pentru oameni cu nevoi mai mult sau mai puțin “oficial” declarate speciale (persoane suferinde de afecțiuni cronice, dependenți de substanțe diverse – alcool, dar nu numai; persoane emoțional tulburate – indiferent dacă această tulburare este sau nu recunoscută sau ușor recognoscibilă).

Oamenii-care-nu-pot-spune-nu sunt “salvatorii”. Prin felul în care se comportă, ei “rezolvă” permanent problemele (altora), au grijă de cineva sau ceva. Sunt acei oameni “puternici” și “dezinteresați” care se “dedică trup și suflet”.  Lor nici nu trebuie să le ceri să intervină: ei ajung la performanța de a intui nevoile altuia chiar și înainte ca acestea să fie declarate. Sunt “proactivii”, cei-care-înțeleg-fără–cuvinte. Aparent, nimic în neregulă.  În multe cazuri și pe termen scurt nici nu e ceva în neregulă: motivaționalii și inspiraționalii, părinții, societatea, cultele diverse ne învață permanent că trebuie să dăm fără a aștepta ceva în schimb, că important este ceea ce dai și nu ceea ce primești, că “scopurile superioare” cer sacrificiu, că avem o “misiune” pe altarul căreia trebuie să ne jertfim. Misiunile sunt diverse: copiii/ familia, locul de muncă, profesia, o casă, o cauză (“salvarea” animalelor sau pădurilor, a unei categorii de oameni sau a unui om anume – sau chiar toate la un loc!)

Nu, nu vreau să se înțeleagă că eu combat aici dărnicia sau voluntariatul. Există însă o limită fragilă între normalitate și exces. Acea limită trebuie înțeleasă. Altminteri, oamenii-care-nu-pot-spune-nu se autodistrug  mergând spre iad pe drumul pavat cu bune intenții.

Despre oamenii-care-nu-pot-spune-nu, se spun numai lucruri bune:

 • Sunt  puternici, loiali, dezinteresați
 • “Nu știm ce ne-am face fără ei”, sunt  oamenii de bază (ai familiei, relației, organizației, cauzei etc)
 • Par să aibă resurse nelimitate – de bani, timp, înțelegere, empatie, compasiune
 • Sunt ascultători foarte buni, știu întotdeauna să spună cuvântul potrivit, să facă gestul potrivit
 • Sunt modești, își știu bine locul și nu acceptă niciodată laude nemeritate.
 • Sunt întotdeauna politicoși, punctuali
 • Sunt capabili să facă foarte multe lucruri – sunt atât de “bine organizați” și de “plini de energie” încât poți fi sigur că dacă le ceri ceva, vei obține acel ceva. Mai mult: uneori nici nu este nevoie să le ceri: vor anticipa nevoia și vor oferi din proprie inițiativă.
 • Sunt oamenii cărora doar trebuie să le descrii o problema și apoi te poți relaxa: ei o vor lua în grijă și o vor rezolva. Bine și la timp. Etc.

Toate cele de mai sus sunt bune și frumoase. Cei despre care se pot spune cele de mai sus sunt cei care “fac lucrurile să se întâmple”. Este nevoie de ei și lumea ar fi un loc mai bun dacă am încerca cu toții să facem în așa fel încât să merităm asemenea caracterizări. Totuși, omul-care-nu-poate-spune-nu depășește limita.

Despre oamenii-care-nu-pot-spune-nu se spun însă și altfel de lucruri:

 • Sunt insistenți, obositori.
 • Încearcă să-i controleze și să-i schimbe pe ceilalți.
 • Au un comportament inegal – își schimbă repede și adeseori fără motiv starea.
 • Nimic nu pare să-i mulțumească, pândesc greșelile altora și apoi reproșează.
 • Nu se pot detașa/relaxa – nu acceptă lucrurile așa cum sunt.

Mulți dintre cei care au a face cu oameni-care-nu-pot-spune-nu ajung să gândească: “Ah! N-ar putea să se limiteze să faca toate lucrurile bune pe care le fac fără să-i sâcâie pe cei din jur?” N-ar putea, desigur (voi incerca să explic și de ce, în săptămânile ce vor urma).

Uneori, despre oamenii-care-nu-pot-spune-nu, ne întrebăm în trecere (și de regula fără să zăbovim prea mult în cautarea unui răspuns) când și dacă mai găsesc timp să trăiască și pentru ei.  Vă amintiți poveștile despre angajați care și-au găsit sfârșitul muncind nopți și zile fără întrerupere? Recunoscuți și “respectați” pentru faptul că nu refuzau niciun proiect, că nu țineau cont de fișa postului? Că erau gata să ajute orice coleg, oricând, oricum? Pentru faptul că “nu aveau casă, nu aveau masă”, își “iubeau meseria ca pe ochii din cap”, dovedeau “ambiție de fier” și ne dovedeau că “o carieră cere sacrificii”? Supra-oamenii. Angajații-minune.

Organizațiile își doresc angajați-minune. Oamenii își doresc să aibă în apropiere “supra-oameni”: cine și de ce ar trebui să refuze să primească atât de mult și aproape orice? Return on investment este aparent extrem de profitabil. Trebuie să fii cel puțin nebun să refuzi o “afacere” atât de bună.

“Afacerea” este însă doar în aparență bună. Pe termen lung, se poate transforma într-o afacere chiar păguboasă – atât pentru organizațiile sau oamenii care încurajează la nesfârșit omul-care-nu-poate-spune-nu, cât și pentru omul respectiv.

Săptămâna viitoare – despre cum se văd toate acestea din cealaltă parte: din postura omului-care-nu-poate-spune-nu.

Comentarii (3)
 1. Luna spune:

  Abia astept articolul de saptamana viitoare, sunt curioasa. Am niste exemple de astfel de oameni in jur si articolul de mai sus este „manusa”.

 2. Cosoveanu Emanuel spune:

  Buna ziua,imi pare bine ca am gasit pe cineva sa defineasca atat de bine „omul care nu poate spune nu” .Cel putin ,eu, m-am regasit aproape in totalitate in descrierea Dvs. Din pacate ,concluzia cum ca ar fi nefericit ,nu este in totalitate adevarata,pentru ca dupa cum probabil stiti,fericirea nu este perpetua ,iar momentele bune sa intrepatrund cu cele mai putin bune.Dar nu vreau sa fac acum o dezbatere despre fericire;vreau numai sa va spun ca „omul care nu poate spune nu”are momente de fericire la fel ca ceilalti oameni care pot spune nu,poate izvorate chiar din faptul ca de multe ori se simt impliniti si chiar un pic fericiti ca pot fi utili.Multumesc mult de articol si sper sa mai avem cat mai multe articole de acest fel, in detrimentul celor de sf-uri,crima ,politica ,manele,horoscoape si telenovele.

  • Ans Glavce spune:

   Multumesc, Emanuel. Daca zici ca descrierea ti se potriveste, incearca sa vezi cum arata viata atunci cand inveti sa zici nu – in sensul opririi risipei si nicidecum a opririi ajutorului. Vei vedea o diferenta intre momentele de fericire ale omului-care-nu-poate-spune-nu si momentele de fericire ale omului care stie ca are la randul sau dreptul sa ceara si meritul sa primeasca 🙂 Inainte de asta, incearca sa intelegi ce anume te face sa nu poti spune nu. raspunsul iti va facilita multe si uimitoare alte raspunsuri, precum si schimbari de care probabil ca nici nu stii ca esti capabil 🙂

Adauga comentariu

Cele mai noi

Revista HR Manager împreună cu Humanistic organizează joi 4 iunie, între orele 14.00–16.00, a doua ediție a evenimentului online „FAST FORWARD. ORGANIZAȚIA DIGITALĂ”, în cadrul căruia se va discuta despre un viitor sustenabil, un alt fel de viitor unde managerul HR are șansa de a contribui decisiv sub presiunea cifrelor și a rezultatelor. Discuțiile se vor […]

Detalii

Inegalitatea de șanse la educație este una dintre problemele fundamentale cu care se confruntă sistemul de învățământ preuniversitar din România. 4 din 10 copii din România au părinți în şomaj sau cu venituri mici, ceea ce se traduce în condiţii de locuit precare, îngrijirea inadecvată a sănătăţii şi bariere în accesul la învăţământ, cultură, sport […]

Detalii

Asociaţia The Social Incubator lansează platforma vocaţională  www.bunincariera.ro cu scopul de a ajuta tinerii cu vârsta cuprinsă între 16-24 ani să își aleagă cariera potrivită. Bun în Carieră pune la dispoziţia tinerilor teste vocaționale, sesiuni de consiliere şi mentorat online, gratuite, pentru valorificarea potenţialului propriu şi informaţii despre paşii necesari traseului educațional și profesional, în funcție […]

Detalii

Programul FUTURE – Construiește cu pasiune susținut de compania internațională Vertiv este unul dintre inițiativele ce au reușit cu succes să se replieze în timp record și să livreze, gratuit, un program complex de #EducatieAltfel pentru 40 de studenți și 15 profesori din mediul universitar. „Adaptabilitatea a fost prima competență soft pe care am activat-o […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter