“De câți oameni-dominați-de-Ego este nevoie pentru a schimba un bec? De niciunul – va angaja oameni care să facă asta pentru el”
Spuneam săptămâna trecută că omul-care-nu-poate-spune-nu formează o combinație explozivă cu un alt fel de om: omul-dominat-de-ego. O combinație care stă adeseori la originea multor probleme cu care ne confruntăm în organizațiile noastre. Dar înainte de a vedea de ce, să încercăm să vedem cum este omul-dominat-de-ego:
Scenă casnică: Pete a uitat să cumpere lapte, așa cum stabilise împreună cu Bethany că va face:
Bethany: Ai cumpărat laptele?
Pete: Nu avem nevoie de lapte, deoarece vom bea vin la cina.
Bethany: Totuși avem nevoie și ai zis că vei cumpăra. Ești drăguț să mergi să cumperi, te rog?
Pete: Nu mă mai pisa.
Bethany: Nu te pisez. Te rog doar să mergi să cumperi lapte. Nu mai avem deloc și am nevoie de el pentru a găti cina. Oricum, vom avea nevoie pentru micul dejun.
Pete: Tu chiar ai un talent special să calci omul pe nervi, știai? Întotdeauna faci asta. Ești insuportabilă. Nu am niciodată timp pentru mine.
Bethany: Ce anume fac întotdeauna?
Pete: Mă enervezi. Întotdeauna găsești ceva să-mi reproșezi..
Bethany: De ce te enervez? Tot ce am făcut a fost să te rog să mergi să cumperi lapte.
Pete: Mă enervezi pentru că deschizi gura aia mare și reproșezi. Reproșuri, reproșuri, reproșuri, aud numai asta.
Bethany: Nu fac asta…
Pete: Ba da. Mi-ai reproșat și săptămâna trecută că n-am făcut curățenie.
Bethany: Dar ai făcut.
Pete: Am făcut-o pentru tine.
Și disputa continuă. Ceea ce sare imediat în ochi în asemenea dispute este că faptele sunt neimportante: nu e lapte în casă și Pete urma să-l cumpere – toate astea nu par să conteze. Ceea ce contează pentru Pete este să evite vina: a uitat să cumpere lapte, deși stabiliseră că o va face, motiv pentru care face tot posibilul să distragă atenția de la ceea ce ar putea fi neplăcut pentru el, atrăgând-o pe Bethany într-o discuție în care aceasta va uita complet de lapte, ocupată fiind să se apere de acuzațiile că “are gura mare”, “reproșează întotdeauna”, “este insuportabilă” etc.
Felul în care omul-dominat-de-Ego se poartă la locul de muncă seamănă mult cu cel în care se poartă în viața privată. Ceea ce uneori se întâmplă este că dacă reușește să obțină admirația și superioritatea într-unul dintre cele două medii (profesional sau privat) se va putea comporta ceva mai firesc în celălalt mediu.
Alături de omul-dominat-de-Ego ai impresia că trebuie să “mergi ca pe oua” pentru a nu-i declanșa furia și resentimentul. Despre cum este să lucrezi cu un astfel de coleg, săptămâna viitoare.
Pe 30 martie 2023, aproape 300 de membri ai comunității HR Club s-au reîntâlnit live în cadrul celei de-a 15 ediții a decernării Premiilor de Excelență în Resurse Umane, unul dintre cele mai prestigioase evenimente de resurse umane ale anului. Înaintea ceremoniei de premiere, a avut loc o sesiune specială HR Club Talks live, dedicată […]
DetaliiPrimul trimestru al anului se încheie cu aproape 100.000 de joburi noi postate pe eJobs.ro, cea mai mare platformă de recrutare online din România, dar și cu 2,7 milioane de aplicări, tablou aproape identic cu cel aferent primului trimestru al anului trecut. „Nu vedem diferențe notabile în ceea ce privește numărul de joburi postate sau […]
DetaliiArticol de Mădălina Trif, Senior Manager PwC România Companiile trebuie să-și regândească strategia de recompensare a angajaților, având în vedere că în ultimii zece ani echilibrul între viața profesională și cea personală, precum și formarea și dezvoltarea carierei, și-au triplat importanța în preferințele angajaților, în timp ce recompensa financiară a scăzut cu 24%, reiese din […]
DetaliiUn lider construiește o lume. E oare de ajuns ca ea să fie Bună și Adevărată? Pare că nu, pare că simțim cu toții și nevoia de Frumos. În 2023 vom vorbi Despre Frumos! Frumosul nu este totuna cu frumusețea estetică, chiar dacă o cuprinde. Frumosul este o filosofie de viață, o etică. Este acel […]
Detalii