Hot Now

Patru sfaturi de care să țină cont angajatorii la modificarea regulamentului intern

13 07 2020, Avocatnet , Comenteaza, 804 afisari

Regulamentul intern este un document obligatoriu pentru toți angajatorii și acesta a căpătat o importanță sporită în contextul epidemiei de coronavirus. De ce? Pentru că fiecare angajator trebuie să-și adapteze regulamentul intern la regulile de protecție sanitară stabilite recent prin legislație.

Conform Codului muncii, regulamentul intern stabilește aspecte precum regulile de protecție, igienă și securitate în muncă, drepturile și obligațiile părților, abaterile disciplinare și sancțiunile aferente, printre altele.

Din cauza epidemiei, angajatorii trebuie să actualizeze regulamentul intern astfel încât să reflecte, de exemplu, regulile de triaj epidemiologic la intrarea în sediu, distanțarea fizică între salariați sau purtarea măștii faciale de protecție în spațiile închise. Pentru a veni în ajutorul companiilor, Dan Năstase, consilier juridic specializat în relații de muncă, a dat câteva sfaturi practice la un webinar pentru abonații premium avocatnet.ro.

Iată principalele recomandări:

1. Regulile de protecție trebuie adaptate în funcție de activitatea angajatorului

Companiile activează în domenii diferite, ce pot sau nu să presupună interacțiunea cu publicul. Însă, în orice caz, regulile de protecție stabilite pentru epidemia de coronavirus trebuie adaptate în funcție de specificul fiecărei firme.

„Avem reglementările generale, aplicabile tuturor salariaților, dar avem și obligații specifice, ținând cont de specificul activității și domeniul de activitate, iar aici putem aminti serviciile de alimentație publică, cele care presupun interacțiunea directă cu publicul, serviciile medicale (în special private)”, a explicat Dan Năstase.

2. Obligațiile salariaților trebuie să fie formulate clar, fără ambiguități

Pe partea de redactare, este foarte important ca modificările la regulamentul intern să fie formulate cât se poate de clar și folosind un limbaj simplu. În acest fel, angajatorii evită potențialele neînțelegeri cu salariații sau eventualele interpretări greșite.

Citește tot articolul pe Avocatnet: Patru sfaturi de care să țină cont angajatorii la modificarea regulamentului intern

Adauga comentariu

Cele mai noi

Majoritatea angajaților români (84%) consideră că pandemia COVID-19 le-a afectat parțial sau chiar mult parcursul profesional și doar 2% au afirmat că a avut un aport pozitiv, potrivit unui sondaj realizat de Dora, robotul de recrutare, și prezentat în cadrul unui webinar organizat de PwC România, Happy Recruiter și Școala Informală de IT. Cei mai […]

Detalii

Munca la distanță poate deveni alternativa programelor de mobilitate internațională (cum ar fi relocarea în alt oraș sau altă țară) în cazul pozițiilor care o permit, poate genera economii de costuri pentru companii și poate debloca noi surse de talente, potrivit sondajului ”Remote work policies – Why leading companies are opting in” realizat de PwC […]

Detalii

În ciuda eforturilor concentrate de ani de zile, doar 37% dintre companii reușesc să realizeze valoarea maximă așteptată din investițiile lor în cloud, o creștere de doar 2%, față de acum doi ani, conform celui mai recent studiu Accenture. Raportul, intitulat „Sky High Hopes: Navigating the Barriers to Maximize Cloud Value”, are la bază un […]

Detalii

Productivitatea angajaților a crescut de la implementarea muncii de acasă, arată circa 30% dintre companiile respondente ale Raportului HR Barometru, realizat de PwC România în luna octombrie, în timp ce 44% spun că a rămas constantă. Dintre respondenții care au menționat creșterea productivității, 76% spun că principalul factor care contribuie la această evoluție este majorarea […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter