Secțiune susținută de

Pentru birou, companiile caută soluții de calitate, sustenabilitate și flexibilitate, anunță un nou studiu CBRE

Portal HR \ Back to office \ Pentru birou, companiile caută soluții de calitate, sustenabilitate și flexibilitate, anunță un nou studiu CBRE
back to office

Tema întoarcerii la birou rămâne una dintre cele mai importante dezbateri în rândul specialiștilor în resurse umane, iar motivarea angajaților reprezintă o adevărată provocare. În această lună, PortalHR propune o serie de materiale dedicate întoarcerii la birou, oferind astfel specialiștilor în resurse umane și nu numai informații utile și surse de inspirație.

Un studiu recent publicat de CBRE, liderul mondial și național în servicii și investiții imobiliare comerciale, arată cum companiile și-au crescut cererea pentru birouri de calitate, în București.

La București, companiile sunt în continuare în căutarea unor îmbunătățiri ale standardelor calitative în ceea ce privește spațiile de lucru, în ciuda încetinirii livrărilor, influențate și de evoluția muncii hibride. În timp ce în Europa 60% dintre companii și-au redus suprafața birourilor, în regiunea CEE volumul a fost doar de 42%, potrivit sondajului CBRE European Occupier Survey 2023 care analizează și situația din România. 

Pentru prima dată, CBRE a realizat același sondaj pentru companiile globale care își desfășoară activitatea în Europa Centrală și de Est (CEE) căutând să surprindă diferențele majore ale culturii organizaționale dintre diferite regiuni.

76% dintre companiile din CEE încă așteaptă ca strategia de birouri să fie finalizată în următoarele 12 luni

Totodată, studiul mai arată că o parte dintre companii încă își modelează politicile post-pandemie în CEE: jumătate dintre companiile chestionate au declarat că procesul de utilizare a birourilor lor nu s-a stabilit încă și se așteaptă să crească în timp. Marea majoritate a companiilor din Europa Centrală și de Est (76%) așteaptă ca noua lor strategie de birouri să fie finalizată în următoarele 12 luni, cu mult mai devreme decât companiile din întreaga Europă. Spațiile de birouri de calitate precară sau amplasate inadecvat vor avea performanțe mai slabe în 2023. De asemenea, clădirile care nu corespund obiectivelor de mediu ale marilor companii chiriașe vor fi cel mai dificil de închiriat și vor avea probabil perioade lungi de neocupare, potrivit raportului.

Cu toate acestea, studiul CBRE arată clar că, în Europa Centrală și de Est, opțiunea preferată de companii este ca angajații să își împartă timpul între birouri și locații remote, cu un ușor avantaj în ceea ce privește birourile.

77% dintre companii au ales modelul hibrid de lucru, cu 2-3 zile prezență la birou

Rata medie săptămânală de prezență a angajaților la birou în țările din CEE este în prezent între 26 și 60%, deși pentru peste jumătate dintre companiile chestionate, acesta nu este un model stabilit. Modelul hibrid înseamnă de obicei 2 sau 3 zile de prezență la birou pentru 77% dintre companiile chestionate.

Pe piața locală, rata de neocupare a spațiilor de birouri este de așteptat să rămână relativ stabilă și datorită întârzierilor înregistrate de noile proiecte de birouri pe fondul creșterii costurilor de construcție, a lipsei forței de muncă, a problemelor de pe lanțul de aprovizionare și a lipsei autorizațiilor de construcție în București. Se observă un interes din ce în ce mai pronunțat pentru clădirile cu capacități tehnologice și de wellness, inclusiv din dorința companiilor de a promova un sentiment de comunitate în rândul angajaților. 

Pe măsură ce companiile adoptă programul de lucru flexibil, spațiul de lucru este deseori amenajat pe o suprafață mai mică, dar cu o investiție sporită în rolul social al locului de muncă, deoarece preferințele angajaților influențează inclusiv criteriile de selecție a clădirilor.

Stațiile de încărcare mașini electrice și parcarea bicicletelor și scuterelor devine o preocupare pentru angajați

Potrivit studiului citat anterior, în alegerea locațiilor, accesul la transportul public reprezintă principala prioritate în majoritatea piețelor – chiar ceva mai mult în CEE. În timp ce parcarea este încă dominantă în alegerea locației, factorii care ușurează naveta, precum stațiile de încărcare pentru vehicule electrice (EV) (52%) și parcarea bicicletelor sau scuterelor (38%) devin, de asemenea, mai relevanți. Printre alte considerente importante se numără: sustenabilitatea (58%), zone dedicate pentru mâncare și băutură la fața locului (60%), dar și accesul la diverse facilități, inclusiv spațiu de întâlnire comun, facilități de fitness și wellness și spațiu flexibil, au fost, de asemenea, identificați printre factorii de decizie importanți.

Data articol: iunie 27, 2023
Jurnalistă cu peste 12 ani de presă, în continuă căutare de povești și oameni care schimbă lumea prin educație și inovație, pasionată de istorie gastronomică și cultură.

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam