Perioada de probă – luată în considerare la calculul vechimii în muncă
Angajatorii au posibilitatea, potrivit legislației muncii în vigoare, să stabilească, la angajarea unei persoane, o perioadă de probă, perioadă ce poate avea, în funcție de natura postului ocupat de noul salariat, durate diferite. Această perioadă de probă este menită verificării aptitudinilor persoanei angajate, dar este ea considerată vechime în muncă? Prezentăm astăzi mai multe detalii despre perioada de probă de la angajarea în cadrul unei firme.
După cum stabilește Codul muncii din țara noastră, pentru “verificarea aptitudinilor salariatului, la încheierea contractului individual de muncă se poate stabili o perioadă de probă de cel mult 90 de zile calendaristice pentru funcțiile de execuție și de cel mult 120 de zile calendaristice pentru funcțiile de conducere”.
Astfel, pentru a testa compatibilitatea persoanei angajate cu mediul și procedurile de lucru, angajatorii le pot cere acestora să treacă printr-o perioadă de probă, a cărei durată este diferențiată în funcție de tipul postului pe care a fost încadrat salariatul (de execuție sau de conducere).
Tot legislația muncii stabilește și faptul că perioada de probă stabilită la angajarea unui persoane noi se consideră vechime în muncă. “Perioada de probă constituie vechime în muncă”, se precizează în legea care stabilește cadrul legal al muncii din țara noastră, respectiv Legea nr. 53/2003.
Citește tot articolul pe Avocatnet: Vechime în muncă 2019: Perioada de probă este considerată vechime pentru stabilirea pensiei?
Newsletter-ul Portal HR
100% fără spam