Secțiune susținută de

Peste un milion și jumătate de euro lucrând de acasă

Portal HR \ Actual \ Peste un milion și jumătate de euro lucrând de acasă

Există mai multe trenduri atunci când vine vorba de lucrat de acasă; Yahoo, de exemplu, a decis să-și lase angajații să lucreze de acasă, între timp, noul CEO s-a răzgândit și nu ar mai vrea să continue această pratică. Pe de altă parte, conform Telework Research Network, din 2005 până astăzi, numărul celor care lucrează de acasă a crescut cu peste 73%, iar între 20 și 30 de milioane de americani lucrează de acasă cel puțin o zi pe săptămână.

Cât de eficient este însă să lucrezi de acasă? Evident, depinde de domeniu. Nu poți să ai grijă de un cuptor de pâine de acasă, nu poți să sapi un șanț de acasă decât dacă acel șanț trece prin mijlocul sufrageriei :-). La fel și fotbaliștii, nu vor putea lucra de acasă, deși, este foarte posibil ca peste un timp să ne trezim că nici nu mai e nevoie să vină la stadion, fiecare o să stea cu o cască pe cap și o să-i vadă virtual pe colegi pe un teren generat de calculator, iar spectatoriivor putea privi un asemenea meci de pe canapea având senzația că sunt pe stadion …. pare o fantezie dar e posibil.

Trimisul unui e-mail de pe telefon când stai pe canapeaua din sufragerie intră în categoria lucratului de acasă? Sunt oameni care nu pot lucra de acasă, vor să separe cât se poate de strict viața personală de cea profesională, alți vor dar nu pot să le separe, însă sunt și oameni care decid să le amestece într-un mod pe care-l consideră eficient. Lucrul de acasă presupune flexibilitate și asumarea unor situații specifice, poți să te plimbi prin parc la ora 11.00 dimineața când marea majoritate a oamenilor sunt în ședințe dar la fel de bine poți să stai seara la ora 21.00 să trimiți e-mailuri sau să finalizezi un document în timp ce copiii aleargă în jurul calculatorului urlând că le este foame.

Spre sfârșitul lui 2008, am primit un telefon de la unul dintre managerii unei bănci foarte importante din România propunându-mi un job. Am refuzat, lucram de acasă de peste doi ani și știam că nu aș mai face față unui program strict de 8 ore. De peste 13 ani nu mai am un program strict de 8 ore deși am mai petrecut timpul în diverse birouri dar de 7 ani activitatea mea se desfășoară de acasă în proporție de 80%. Toți angajații The E-learning Company și colaboratorii noștri lucrează de acasă. Ne auzim zilnic la telefon sau pe e-mail, folosim Dropbox pentru a transmite fișiere, folosim GoToMeeting pentru diverse prezentări iar din când în când ne întâlnim la prânz la un restaurant. În tot acest timp, activitatea pe care am condus-o a generat o cifră de afaceri de peste un milion și jumătate de euro în ultimii 7 ani.

Unul dintre colegi îmi spunea acum un an că nu o să poată să lucreze de acasă. Astăzi se bucură că poate să-și organizeze programul cum vrea. Când lucrezi de acasă câștigi timpul pe care cineva care merge la birou îl petrece în mașină sau în metrou, în anumite cazuri vorbim chiar și de două ore pe zi. Interacțiunea este asigurată de toate instrumentele descrise mai sus, singura problemă o reprezintă organizarea; câteodată se poate întâmpla să preferi să stai cu copiii, să te uiți la un film sau să te plimbi în loc să finalizezi un proiect urgent și de aici stresul suplimentar și nopțile pierdute.

Sunt oameni care nu vor putea să lucreze niciodată de acasă, există o cultură a lucratului de la birou de la 9 la 17/18…20 care cu greu poate fi înfrântă, dar pentru cei care au această posibilitate există domenii în care lucratul de acasă este o variantă mult mai bună decât biroul. Și angajații SkillSoft lucrează de acasă, în aceeași zi stau de vorbă cu o colegă care locuiește în Amsterdam, un coleg care locuiește la Londra, un om de vânzări care s-a stabilit la Barcelona sau cu cineva de la departamentul financiar care răspunde după ora 15.00 pentru că este angajat la New York și accesează aplicațiile companiei de acasă.

Colegii mei care astăzi lucrează de acasă sunt oameni care au lucrat la birou până mai acum un an și jumătate. Niciunul nu s-a plâns, dimpotrivă, s-au adaptat foarte bine și sunt fericiți. Cunosc și oameni care au încercat să lucreze de acasă și nu s-au adaptat sau activitea pe care o desfășurau nu mai aducea venituri suficiente, dar lucratul de acasă este cu siguranță o variantă pe care multe companii ar trebui să o ia în considerare.

Vineri am cumpărat niște jucării de pe un site iar proprietara site-ului îți desfășura activitatea de acasă, cea mai mare partea a cosmeticelor pe care le folosesc sunt achiziționate de la o mică afacere care se desfășoară acasă iar pentru meditația la matematică mă duceam acasă la profesoară care își hrănea bebelușul în timp ce ne explica integrale mie și celorlalți 3 colegi. Deja munca de acasă nu mai este un fenomen…

Data articol: decembrie 3, 2013

Adrian Călin conduce The E-learning Company, singurul partener SkillSoft în România. E-learningul este domeniul în care activează de peste 13 ani și a trecut, pe rând, de la poziția de tester de cursuri pentru companii din SUA, la cea de developer de conținut, de manager de proiect iar din 2006 a devenit partenerul SkillSoft în România. În octombrie 2012 SkillSoft l-a recompensat cu premiul pentru cel mai important impact pe o piață din EMEA.

Adrian este absolvent al secției de Pedagogie a Facultății de Economie Generală din cardrul ASE București.

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam