Hot Now

Poti sa minti ca sa obtii un job?

08 12 2010, Portal HR , 4 comentarii, 10.203 afisari

Maria ne-a intrebat:

Sunt divortata si intretin singura un copil. Caut de mult timp sa ma angajez dar din cauza crizei nu prea am fost chemata la interviuri. De curand a trebuit sa completez un formular inainte de a fi acceptata la un interviu. La una din intrebari trebuia sa raspund daca am fost data pana acum afara de la vreun loc de munca. Mi-a fost foarte greu sa raspund, pentru ca de la ultimul loc de munca chiar am fost data afara din motive pe care nu le-am inteles nici pana azi. Poti sa minti ca sa obtii un job?

Noi ii raspundem:

Problema descrisa de tine este una cu profunde implicatii morale si credem ca un simplu raspuns afirmativ sau negativ nu arunca de fapt nicio lumina asupra dificultatii reale a acestei decizii.

Pentru inceput am vrea sa ne pozitionam din nou impotriva formularelor si chestionarelor folosite ca filtru la angajare. Situatia ta nu face decat sa ne confirme inca o data ca iluzia de a surprinde si cataloga varietatea infinita a umanului prin filtrul unor masuratori aritmetice ramane doar atat: o iluzie. Din pacate, multe organizatii folosesc chestionare si teste ca filtre absolute in selectie ratand iremediabil candidati valorosi de care ar avea nevoie in echipa si pe care se plang ca nu ii gasesc.

Revenind la problema chestionarului despre care ne-ai povestit, ne explicam ingrijorarea ta referitoare la raspunsul solicitat prin prisma ideii (justificate de altfel) ca un raspuns afirmativ la aceasta intrebare iti poate aduce excluderea din urmatoarele etape ale procesului de selectie. Din punctul acesta de vedere vestile nu sunt deloc bune: multi evaluatori ar gandi probabil previzibil si limitativ pentru ca, in virtutea tendintei omenesti de a reduce problema la una cunoscuta, cei care au fost vreodata dati afara de la un loc de munca au, aproape sigur, probleme de atitudine care duc la lacune majore de performanta (nu-i asa?). Este o scurtatura de gandire care ne ajuta sa nu ne aglomeram efortul de evaluare din timpul unui proces de recrutare. Dar este o scurtatura proasta.

In incercarea de a decide daca sa minti sau sa spui adevarul, credem noi ca merita luate in calcul consecintele pe termen scurt si lung ale raspunsului pe de o parte dar si impactul pe care il va avea aceasta decizie asupra nivelului tau de incredere si stima de sine.

Astfel, e probabil ca daca spui adevarul si bifezi saracacioasa varianta a lui DA, evaluatorul sa respinga CV-ul tau. Mai rau, s-ar putea ca pe viitor sa nu mai ai nicio sansa sa fi chemata la vreun interviu de catre angajatorul respectiv pentru ca formularele de acest gen sunt atasate la CV si informatiile negative sunt subliniate pentru a fi usor vizibile. Gandind mai departe, daca ratezi sansa de a participa la un interviu, e posibil sa trebuiasca sa mai astepti destul de mult timp de acum inainte pana sa fii din nou chemata de catre o alta companie. Daca ai posibilitatea sa te intretii pe tine si pe copil intr-un interval de timp nedeterminat, iti poti permite relaxata un raspuns sincer. Consolarea este ca spunand adevarul nu ti-ai incalcat un sistem de valori si credinte care te reprezinta si care te ajuta sa fii ceea ce esti.

Marea problema intervine daca nu ai mijloacele necesare sa te intretii si daca te incadrezi acum in categoria celor pentru care un nou loc de munca nu este un moft, ci o necesitate. Pana la urma, in toata dilema asta nu e vorba numai de tine. Si asta complica lucrurile exponential. Nu te gandi la varianta in care bifezi varianta NU pentru a merge mai departe la interviu si in care iti propui sa explici in interviu ca totusi ai fost data afara dar ca motivele nu iti sunt cunoscute. Impresia va fi una din cele mai proaste.

Presupunand insa ca alegi varianta lui NU, merita sa pui in perspectiva decizia. Cum o sa te simti tu cu tine stiind ca ai mintit? Daca ai fi in locul angajatorului, cum te-ai simti daca ai afla ca cel cu care stai de vorba a mintit pentru a obtine un interviu? Cat de mult i-ai acorda ceea ce in engleza se numeste „the benefit of doubt?”. Daca stii ca postul pentru care ti-ai trimis aplicatia ti se potriveste foarte bine si ca acesta ar putea fi singurul aspect care sa te impiedice sa il obtii, poti sa iti asumi o minciuna?

Rationamentul se invarte, din pacate, in cerc si lucrurile nu sunt niciodata atat de simple pe cat par. In opinia noastra si din experienta de lucru cu formulare si chestionare, informatiile pe care le ofera un candidat trebuie intotdeauna discutate si puse in context. Punandu-ne, insa, in situatia ta, credem ca am actiona astfel incat beneficiile pe care le aduce decizia sa fie mai mari pe termen lung decat neajunsurile ei. Raspunsul „din carti” la intrebarea ta ar fi: „nu e bine sa minti, nici ca sa obtii un job”, dar viata scapa adesea rationalizarii si catalogarii, un motiv in plus sa o traim cu ochii si mintea deschise.

Comentarii (4)
  1. Gabriela spune:

    Mincina nu are niciodata justificare, cred ca mai potivit ar fi fost un raspuns de genul:
    ” ultimul angajator la un moment dat a considerat ca nu mai corespund sau ca nu reusesc sa ma ridic la standerdele pe care le avea si de aceea s-a procedat la excluderea mea din echipa de la SC……….”
    era atat de simpulu sa fi corect fara a pe „aseza” pe o pozitie nepotrivita, mai ales ca ( si acum vorbesc de pe pozitia de recrutor) angajatorul poate afla destul de usor tot ceea ce doreste daca este interesat si pozitia pe care ai fi dorit sa o ocupi ar fi fost una importanta in cadrul organizatiei….( iti pot da un exemplu foarte simplu care este la indemana oricarui angajator, mai ales ca o poti face lejer in perioada de proba )

    Minciuna nu ne rezolva problemele, …doar le complica…

    • Portal HR spune:

      @Gabriela, multumim pentru comentariu. Dar ce sa se faca Maria in conditiile in care are de completat un formular care nu ii permite decat sa bifeze varianta afirmativa sau negativa? Nu are loc sa comenteze…

    • Didi spune:

      Gabriela, este simpatic raspunsul tau. Chiar daca avea posibilitatea sa completeze un raspuns detaliat, solutia propusa de tine ar fi garantat o respingere. Excluderea pentru necorespundere profesionala implica in mod cert deficiente, pe care un nou angajator nu ar vrea sa si le asume.

  2. […] This post was mentioned on Twitter by Feodorof Mihaela, Portal HR. Portal HR said: Poti sa minti ca sa obtii un job? http://portalhr.ro/?p=966 […]

Adauga comentariu

Cele mai noi

39,4% dintre participanții la cel mai recent sondaj eJobs declară că nu sunt mulțumiți de salariul lor, în timp ce 49,8% spun că este ok, dar s-ar putea și mai bine. Doar 10,7% nu au niciun motiv de nemulțumire din acest punct de vedere. Cu toate acestea, o eventuală renegociere salarială pare a fi o […]

Detalii

Şapte companii de renume din România au intrat în finala competiţiei Top WellBeing Employer, ce premiază implicarea acestora pentru a oferi o stare de bine a angajaților și a comunității în care activează. Arctic SA, BCR, KPMG, Majorel Romania, mindit.io, Phillip Morris Romania și Provident Financial Romania au trecut de semifinala primei ediții a acestei […]

Detalii

Raluca Burghelea este noul Country Managing Director al Accenture România. Raluca și-a început cariera la Accenture în anul 2007, iar în prezent este Managing Director al Accenture Operations în România, rol pe care îl va păstra. În calitate de Operations Lead, ea a jucat un rol esențial în dezvoltarea activității locale din România în 6 […]

Detalii

Pe 30 septembrie și 1 octombrie, la Sala Palatului din București, va avea loc IUF – The International University Fair, cel mai important eveniment educațional din Sud-Estul Europei. Reprezentanții universităților din 12 țări vor prezenta elevilor de liceu și studenților programele de licență, masterat și facilitățile la care pot avea acces (burse, surse de finanţare, […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter