Hot Now

Primul job

09 02 2011, Portal HR , Comenteaza, 6.158 afisari

Am primit aceasta intrebare de la una din cititoarele noastre de pe Unica.ro:

O persoana care nu are experienta si este in cautarea primului job, pe ce ar trebui sa mizeze in CV si la interviuri? Nu are nici cursuri prea multe. Facultatea, un master si atat.

Noi ii raspundem:

Simplificand lucrurile, un angajator cauta sa gaseasca in candidat o combinatie de cunostinte, experienta, aptitudini, atitudini si motivatie care sa raspunda in mod fericit cerintelor postului si sa garanteze performanta.

Atunci cand iti lipseste experienta (la inceput de drum in cariera) si cand cunostintele pe care le ai sunt doar cele dobandite in urma absolvirii unei facultati (care adesea, din pacate, nu prea ne pregateste pentru viata), singura alternativa viabila este sa mizezi la interviu pe aptitudini, atitudini si… mult discutata motivatie.

Daca nu iti poti imbogati CV-ul cu cateva exemple de experiente de voluntariat sau proiecte derulate pe parcursul facultatii, incearca sa il pastrezi cat mai autentic. Claritatea si corectitudinea sunt importante pentru a face o impresie buna in situatiile in care un evaluator are de recrutat pentru un post in care experienta nu este obligatorie.

La interviu, lucrurile se complica insa. Riscul, atunci cand nu ai experienta si nici suficiente cunostinte este sa te pozitionezi intr-o extrema de comportament: fie mutenie aproape totala, fie exces de tupeu. Nici una dintre variante nu e recomandata.

Atitudinea (a se citi comportamentul) este ceea ce se vede cel mai usor, este „varful iceberg-ului” pe care il percepe cel cu care stai de vorba si este putin probabil sa isi doreasca sa inteleaga cum este restul daca indiciile de suprafata il plictisesc sau il enerveaza. Nu astepta sa iti scoata evaluatorul cuvintele cu clestele din gura, pregateste-te din vreme pentru interviu si asigura-te ca asculti cu atentie ce te intreaba si ca nu oferi raspunsuri invatate pe dinafara. In mod similar, nu acapara discutia din teama de a nu fi intrebata ceva la care nu ai raspuns pregatit. Adesea cand e vorba de evaluarea celor fara experienta, ceea ce conteaza este bunul simt, spontaneitatea si capacitatea de a da raspunsuri “proaspete” care sa te reprezinte pe tine si nu un tipar predefinit in care incerci cu orice pret sa te incadrezi.

Vorbeste sincer despre ceea ce ai descoperit ca iti place sa faci si despre ceea ce ti s-a spus ca faci bine. Poate sa fie vorba de o inclinatie catre organizare, de talent la scris sau la prezentari in public, de dorinta de a-i ajuta pe ceilalti etc. E putin probabil sa nu reusesti sa gasesti exemple relevante care sa iti sustina aptitudinile daca ai trecut printr-o facultate si un program de master.

Cat despre motivatie pentru job, testeaz-o intai pe tine. De ce vrei postul pentru care ai aplicat? Daca e doar pentru ca iti trebuie un job, indiferent de ce presupune el, s-ar putea sa nu reusesti sa-l convingi pe evaluator sa iti dea o sansa reala. Jobul in sine nu e motivatie, ci mijloc catre altceva.

Ce ai aflat despre jobul respectiv? Ce stii/crezi ca poate sa iti ofere pentru acum si pentru viitor? Ce te face sa crezi ca i-ai putea face fata? Ce poti aduce tu bun in organizatie? Gandeste-te la aceste intrebari si raspunde-ti inainte de interviu cu sinceritate. Convinge-te pe tine (cu bune motive) si abia apoi poti incerca sa il convingi pe evaluator.

Adauga comentariu

Cele mai noi
Alina Botica / Portal HR

Alina Botica este fotografă, cu specializare în fotografia de beauty, portret și cea de boudoir, reușind să facă femeile să se simtă bine în pielea lor ca să-și poată exprima feminitatea și printr-un shooting foto profesionist. N-a fost mereu simplu și nu și-a găsit nișa de specializare dintr-o dată, ci a trecut prin mai multe […]

Detalii

În perioada 11 – 22 septembrie 2023, a avut loc o nouă ediție a Școlii de Vară HR Club Next Gen. Programul a avut ca scop dezvoltarea profesională și personală a celor 12 participanți, printr-o abordare practică și interactivă. Rezultatul? Formarea unei noi generații de profesioniști HR de elită, care să înțeleagă și să poată […]

Detalii

39,4% dintre participanții la cel mai recent sondaj eJobs declară că nu sunt mulțumiți de salariul lor, în timp ce 49,8% spun că este ok, dar s-ar putea și mai bine. Doar 10,7% nu au niciun motiv de nemulțumire din acest punct de vedere. Cu toate acestea, o eventuală renegociere salarială pare a fi o […]

Detalii

Şapte companii de renume din România au intrat în finala competiţiei Top WellBeing Employer, ce premiază implicarea acestora pentru a oferi o stare de bine a angajaților și a comunității în care activează. Arctic SA, BCR, KPMG, Majorel Romania, mindit.io, Phillip Morris Romania și Provident Financial Romania au trecut de semifinala primei ediții a acestei […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter