Principii de bază ale unui interviu de succes
Cea mai importantă etapă a unui proces de angajare rămâne cea a interviului când un evaluator utilizează (teoretic) toate tehnicile necesare pentru a identifica dacă un candidat este compatibil sau nu cu poziţia vacantă. Deşi, de multe ori, focusul este pe candidat, rata de succes a interviului de angajare va fi mai mare dacă evaluatorul va fi pregătit şi va acţiona cu profesionalism, corectitudine şi responsabilitate.
Chiar dacă în practică lucrurile se dovedesc a fi un pic diferite, ştim cu toţii că, de multe ori, interviul este mai mult o artă decât o ştiinţă dar atâta vreme cât reguli de bază sunt respectate, flexibilitatea este chiar binevenită.
Articolul Better Interviewers for Better Interviews de pe ERE pe care vi-l recomandăm astăzi, reaminteşte câteva principii de bază utile intervievatorilor în efortul de a evalua mai eficient candidaţii.
Fă-ţi întotdeauna temele
Sunt destul de frecvente situaţiile când candidaţii au fost nemulţumiţi de faptul că unii evaluatori răsfoiesc CV-ul prima oară în timpul interviului sau de calitatea întrebărilor adresate. Oricât de ocupat ar fi recrutorul, este important (credem noi) pentru calitatea discuției, imaginea sa şi a companiei pe care o reprezintă, să fie pregătit. În acest fel, interviul va fi mai eficient pentru ambele părţi implicate.
Ia notiţe
Un intervievator susţine (cu siguranță) mai multe interviuri/întâlniri în cadrul unei zile, iar cantitatea de informaţii primite de la candidaţi pe parcursul acestora va fi suficient de mare. De aceea, un exerciţiu util ar fi acela ca evaluatorul să-şi ia notiţe în timpul discuţiei unu-la-unu cu persoana respectivă. Astfel, veţi putea realiza un sumar la finalul interviului cu impresiile formate care vor putea fi revizuite în momentul deciziei finale cu privire la lista scurtă a candidaţilor.
Adresarea unor întrebări cheie
Internetul este probabil cea mai utilă resursă pentru candidaţi de a se informa cu privire la întrebările posibile, incluzându-le atât pe cele clasice, cât și pe cele mai puţin atipice sau cele situaţionale. Aceştia ajung pregătiţi la interviu cu răspunsurile potrivite, spunându-le evaluatorilor exact ce vor să audă.
Răspunsurile prefabricate pot fi evitate prin… întrebări neașteptate și, mai ales, adaptate nevoilor concrete ale procesului de recrutare. Dar asta, presupune, din nou, pregătire.
Mesajul de mulţumire
Denumită şi follow-up-ul după interviul de angajare, este un pas căruia, de cele mai multe ori, nu i se acordă importanţa cuvenită. Fie că un evaluator adresează întrebări tipice sau apelează la cele cheie, interviul poate fi adeseori mult prea vag şi lipsit de consistenţă pentru a putea lua o decizie. De aceea, în scrisoarea/mesajul/telefonul de follow-up, pot fi adresate întrebări suplimentare, mai specifice care să ajute intevievatorul să afle şi alte informaţii.
Aceste principii de bază pot fi utile tuturor intervievatorilor şi oferi o experienţă mai bună a etapei interviului de angajare. Pentru mai multe informaţii despre cum să ai rezultate mai bune cu candidaţii pe parcursul unui interviu, vă recomandăm să parcurgeţi întreg articolul intitulat Better Interviewers for Better Interviews.
Newsletter-ul Portal HR
100% fără spam