Hot Now

Principiile de bază ale recrutorilor

12 09 2013, Portal HR , Comenteaza, 5.695 afisari

Aminteam într-un articol anterior care ar trebui să fie valorile recrutorului şi vorbeam despre cât de important este să priveşti cu seriozitate completarea posturilor vacante din organizația ta, să îţi asumi responsabilitatea deciziilor luate în cadrul unui proces de recrutare şi să încerci să descoperi persoana din faţa ta la interviu, depășind faza răsfoirii grăbite a CV-urilor sau a interviului încremenit în tipare de mult depășite.

Nu, recrutarea nu este atât de simplă cum pare din afară, iar modul în care un profesionist în HR îşi va pune în valoare expertiza va avea, cu siguranţă, un impact asupra calităţii procesului de recrutare, dar şi asupra companiei sau candidatului aflat în căutarea unei noi oportunităţi profesionale.

Pentru a da dovadă de profesionalism, e bine ca un recrutor trebuie să ţină cont şi de câteva principii sănătoase, credem noi, care-l vor ajuta să devină mai performant şi să ia decizii mai bune ori de câte ori este nevoie și în pofida presiunilor externe. Acesta este motivul pentru care ne-a atras atenţia un articol de pe Undercover Recruiter ce aminteşte câteva principii de bază utile oricărui recrutor.

Iată care sunt, în opinia noastră, cele mai importante:

1. Concentrează-te pe nevoile clientului/candidatului

Mai mult decât un principiu de urmat, aceasta este şi o tehnică extrem de utilă în cadrul oricărui proces de recrutare, deoarece nevoile clientului sau candidatului sunt esențiale pentru succesul întregului demers. Poziţionarea corectă a recrutorului este în postura de facilitator, acel mijlocitor care are grijă ca lucrurile să aibă un final fericit pentru ambele părţi.

2. Nu încerca să schimbi ce nu poţi schimba

Deşi acest principiu pare dificil de urmat, este bine să ne reamintim că unele lucruri/fapte nu le putem controla sau schimba. Fie că vorbim de o companie cu o anumită reputaţie pe piaţă sau de un candidat care nu s-a comportat corespunzător pe parcursul unui proces de recrutare, recrutorii au obligaţia (morală) de a fi în continuare sinceri, deschişi şi naturali. 

3. Aminteşte-ţi că poţi face greşeli

Orice greşeală este umană şi, uneori, poate fi chiar o lecţie de pentru a privi sau aborda o situaţie diferit. Cu atât mai mult, când ne referim la un proces de recrutare în care este util să nu te bazezi pe presupuneri personale până nu le poţi valida cu informații exacte. De aceea, pentru a evita diferite erori în evaluare, este recomandată tehnica întrebărilor deschise care să permită recrutorului să-şi formeze o opinie corectă şi obiectivă cu privire la un candidat/client.

4. Nu uita să ai răbdare

Dacă ne raportăm la vremurile actuale (mult) tehnologizate şi la rapiditatea cu care se mişcă lucrurile, indiferent de domeniul sau aria profesională, răbdarea este o mare virtute şi un ingredient absolut necesar şi pentru un recrutor. 

Acestea sunt doar câteva dintre principiile de care orice recrutor ar trebui să țină cont pe parcursul oricărui proces de recrutare, însă pentru a afla mai multe informații, vă recomandăm să parcurgeți întreg articolul intitulat The Principles of Being a Good Recruiter.

Adauga comentariu

Cele mai noi

Pe 30 martie 2023, aproape 300 de membri ai comunității HR Club s-au reîntâlnit live în cadrul celei de-a 15 ediții a decernării Premiilor de Excelență în Resurse Umane, unul dintre cele mai prestigioase evenimente de resurse umane ale anului. Înaintea ceremoniei de premiere, a avut loc o sesiune specială HR Club Talks live, dedicată […]

Detalii

Primul trimestru al anului se încheie cu aproape 100.000 de joburi noi postate pe eJobs.ro, cea mai mare platformă de recrutare online din România, dar și cu 2,7 milioane de aplicări, tablou aproape identic cu cel aferent primului trimestru al anului trecut. „Nu vedem diferențe notabile în ceea ce privește numărul de joburi postate sau […]

Detalii

Articol de Mădălina Trif, Senior Manager PwC România Companiile trebuie să-și regândească strategia de recompensare a angajaților, având în vedere că în ultimii zece ani echilibrul între viața profesională și cea personală, precum și formarea și dezvoltarea carierei, și-au triplat importanța în preferințele angajaților, în timp ce recompensa financiară a scăzut cu 24%, reiese din […]

Detalii

Un lider construiește o lume. E oare de ajuns ca ea să fie Bună și Adevărată? Pare că nu, pare că simțim cu toții și nevoia de Frumos. În 2023 vom vorbi Despre Frumos! Frumosul nu este totuna cu frumusețea estetică, chiar dacă o cuprinde. Frumosul este o filosofie de viață, o etică. Este acel […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter