Hot Now

Profilul candidatului ideal

29 09 2010, Portal HR , 3 comentarii, 17.861 afisari

Odata elaborata sau actualizata fisa postului, profilul candidatului ideal este usor de dezvoltat. Tendinta fireasca va fi aceea de a aglomera in aceasta descriere cat mai multe experiente anterioare, competente obligatorii, cunostinte absolut necesare. In final exista riscul foarte mare ca acest profil al candidatului ideal sa devina o piedica si nu un facilitator al procesului de recrutare.

Experienta indelungata in procesele de recrutare ne-a aratat ca de foarte multe ori candidatii potriviti nu vor avea bifate nici pe departe toate aspectele mentionate in acest profil ideal. Vor fi poate mai in varsta sau mai tineri decat intervalul mentionat, vor fi avut un set oarecum diferit de experiente decat cel dorit, iar in ceea ce priveste competentele… aici povestea se poate complica si mai mult…

Desi un profil realist al candidatului ideal poate sa sune ca o contradictie in termeni, el se poate dovedi unul dintre cele mai utile instrumente in procesele de recrutare.

Iata cateva recomandari in ceea ce priveste redactarea acestui profil:

  1. Aveti in vedere principiul “necesarului si suficientului” in elaborarea profilului.
  2. Evitati formularile stricte de genul: 6 ani experienta, industria X (riscul este de a exclude candidati al caror profil nu se potriveste perfect cu aceasta cerinte).
  3. Atunci cand aspectele cantitative sunt relevante incercati sa aveti in vedere intervale mai degraba decat valori fixe.
  4. Aveti in vedere informatii obtinute din procese de recrutare anterioare. Exista in piata combinatia de abilitati si experienta dorite la modul ideal? Pachetul oferit este motivant pentru atragerea candidatilor cu profilele cele mai potrivite din piata? Daca nu, cum putem ajusta profilul astfel incat sa ne incadram in bugetele disponibile?
  5. Includeti informatii ce pot fi obtinute si validate in procesul de selectie (de exemplu: aspecte legate de un anumit profil de asteptari in cariera, cunoastere sisteme de operare, limbi straine etc.)
  6. Definiti competentele necesare si suficiente prin intermediul unor indicatori comportamentali care sa permita obsevarea si evaluarea usoara.
  7. Nu ingreunati procesul de recrutare incluzand detalii care nu pot fi verificate/ dovedite (de exemplu, aspectele legate de performanta anterioara a candidatului, un procent exact de crestere a cifrei de afacere, un procent exact de crestere a vanzarilor etc. sunt valoroase/ utile doar in masura in care pot fi logic considerate ca fiind meritul persoanei evaluate si se pot aduna suficiente informatii concrete pentru a sustine validitatea informatiilor).
  8. Evitati definirea profilului candidatului ideal prin intermediul unor profile standard generate de teste de personalitate. Este foarte putin probabil sa existe o potrivire perfecta intre un candidat performant si profilele generate de un soft. Orice testare trebuie vazuta ca un instrument ce sustine procesul de evaluare oferind informatii in plus, si nu ca un filtru absolut de respingere.
  9. Nu in ultimul rand, nu uitati ca nu exista candidati ideali. Exista candidati performanti si procese de evaluare corecte prin care acestia pot fi identificati.
Comentarii (3)
  1. andreea spune:

    Profilul candidatului ideal în 2013 vânat de cei mai mulţi angajatori este sclavul care nu cere salariu munceste nonstop fara contract de munca

  2. […] have said this before on PortalHR: The Ideal Candidate does not Exist! However, this illusion is reenacted with every recruiting process. It gives us hope […]

  3. Webage spune:

    Salut,Poate vă este de ajutor chestionarului de aptitudini și interese profesionale.Ce job sau carieră profesională ți se potrivește? La această întrebare îți va răspunde acest chestionar: https://webage.ro/chestionar-de-aptitudini-si-interese-profesionale/

Adauga comentariu

Cele mai noi

Şapte companii de renume din România au intrat în finala competiţiei Top WellBeing Employer, ce premiază implicarea acestora pentru a oferi o stare de bine a angajaților și a comunității în care activează. Arctic SA, BCR, KPMG, Majorel Romania, mindit.io, Phillip Morris Romania și Provident Financial Romania au trecut de semifinala primei ediții a acestei […]

Detalii

Raluca Burghelea este noul Country Managing Director al Accenture România. Raluca și-a început cariera la Accenture în anul 2007, iar în prezent este Managing Director al Accenture Operations în România, rol pe care îl va păstra. În calitate de Operations Lead, ea a jucat un rol esențial în dezvoltarea activității locale din România în 6 […]

Detalii

Pe 30 septembrie și 1 octombrie, la Sala Palatului din București, va avea loc IUF – The International University Fair, cel mai important eveniment educațional din Sud-Estul Europei. Reprezentanții universităților din 12 țări vor prezenta elevilor de liceu și studenților programele de licență, masterat și facilitățile la care pot avea acces (burse, surse de finanţare, […]

Detalii

Zona micilor întreprinzători din România este, în mod tradițional, una extrem de dinamică, zeci de mii de SRL-uri fiind înființate în fiecare an. De la începutul anului și până în prezent peste 56.000 de SRL-uri noi au fost înregistrate, potrivit datelor publicate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), în timp ce procentul firmelor nou […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter