Programul de muncă individualizat
În perioada aceasta, în care afacerile se reactivează sau revin treptat la activitatea normală, angajatorii trebuie să ia în calcul trecerea salariaților pe programe individualizate de lucru. Asta în ideea de a evita ca toți salariații să vină la birou și să plece în același timp. Dacă pentru firmele mici și mijlocii acest lucru este opțional, pentru cele mari este obligatoriu.
Cum fac firmele care au până la 50 de salariați
În cazul angajatorilor mici și mijlocii, trecerea salariaților pe programul de muncă individualizat este opțională. Însă măsura ar trebui luată în considerare în condițiile epidemiei de coronavirus, pentru siguranța salariaților.
Potrivit articolului 118 din Codul muncii, programul individualizat de muncă se poate stabili atât dacă vrea angajatorul, cât și dacă vrea salariatul, însă trebuie să existe un acord al părților.
Conform specialiștilor, trecerea pe un asemenea program implică (1) încheierea unui act adițional la contractul individual de muncă, pentru a se specifica acolo programul concret. Actul adițional se încheie înainte de data de la care se aplică modificarea.
Concret, programul de lucru se împarte în două perioade. Mai întâi, avem o perioadă fixă, în care salariații se află cu toții la serviciu, iar apoi avem o perioadă variabilă, în care fiecare salariat își alege când vine la muncă și când pleacă.
Citește tot articolul pe Avocatnet: Programul de muncă individualizat: Cum îl poate implementa angajatorul pentru salariați
Newsletter-ul Portal HR
100% fără spam