Secțiune susținută de

Promovări nocive (prima parte)

Portal HR \ Actual \ Promovări nocive (prima parte)

Aparent, o promovare nu poate fi altceva decât o veste bună. Totuși, unele promovări pot “răni” organizația sau chiar cariera angajatului promovat.

Poate că vă este cunoscută sintagma “daca un angajat nu performează, promovează-l”. Cu alte cuvinte, trage-l pe “linia moartă” a unei poziții situate mai sus în organigramă, sau măcar purtând un nume mai sonor, îndepărtându-l astfel de poziția în care performanța pe care o înregistra nu era satisfăcătoare. În felul acesta, angajatul “nu mai poate face rău”, nu mai are subordonați – deci “toată lumea este fericită”. În fapt, fericiți sunt numai angajatul “promovat” (care de cele mai multe ori este perfect conștient că această mutare îi “salvează pielea”) și managerul care, dintr-un motiv sau altul, a găsit că această cale de a gestiona problema lipsei de performanță este mai ușoară decât alte căi.

Organizația nu este fericită deoarece își vede structura încărcată cu un post de care de cele mai multe ori nu era nevoie la acel nivel și bugetul împovărat cu salariul unei persoane care în general se ocupă cu analize și rapoarte pe care foarte puțini le citesc.

Ceilalți angajați nu sunt nici ei foarte fericiți: de cele mai multe ori lipsa de performanță a celui “promovat” le este cunoscută și vor percepe această mutare ca fiind injustă și demotivantă.

În general, se ajunge în asemenea situații din pricina încapacității managerilor de a confrunta frontal lipsa de performanță și a faptului că organizația nu are un proces clar de management al performanței. Din nefericire, “grija” purtată astfel unui angajat incompetent poate afecta destul de mult moralul celorlalți angajați și poate sabota încercările de construire a unei culturi sănătoase, bazate pe performanță. Chiar dacă numai 1% dintre promovări sunt de acest tip, acest procent – deși aparent nesemnificativ –  poate afecta grav credibilitatea celorlalte 99% de promovări corecte.

Da, știu: avem un cod al muncii antipatic, tribunale care “țin partea angajaților” și manageri sfioși și/sau cu veleități de buni samariteni…. Vi se par argumente suficiente? Mie nu prea…

Despre cum poate o promovare prost gândită să afecteze cariera unui angajat – săptămâna viitoare!

Data articol: aprilie 4, 2012

Sunt un om; restul sunt detalii: de 15 ani învăţ să fiu un HR bun, de 16 ani învăţ să fiu o mamă bună, de 45 de ani învăţ tot ce pot învăţa şi sper să nu ma opresc încă 45 de ani de acum înainte! Am urmat tradiţia familiei, devenind biolog; la un moment dat, am realizat că drumul meu profesional trebuie să fie altul şi am pornit în căutarea lui; din fericire, se pare că l-am găsit.

Vezi profilul Linkedin

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam