Răducu-Alexandru Gherleanu, AIESEC: „Mi-aș dori ca persoana de HR să înțeleagă că acel tânăr e la început de drum și are o doză de frică și anxietate”
Tinerii se confruntă frecvent cu diverse provocări în ceea ce privește procesele pe care trebuie să le parcurgă atunci când e vorba de alegerea unui loc de muncă. PortalHR și AIESEC explorează experiența tinerilor în căutarea și integrarea în primul lor loc de muncă. Ne interesează să înțelegem perspectivele Gen Z asupra experienței de angajare și, în special, modul în care își ajustează așteptările în ceea ce privește primul lor loc de muncă.
La interviu a răspuns Răducu-Alexandru Gherleanu, în prezent student la SNSPA – Facultatea de Comunicare și Relații Publice.
Care au fost principalele tale surse de informare și căutare a primului loc de muncă?
LinkedIn și eJobs au fost principalele tool-uri pe care le-am folosit și am participat anul trecut în martie la un târg de joburi organizat de asociația PRIME.
Cum ai decis asupra domeniului sau al industriilor în care să aplici pentru primul tău loc de muncă?
Foarte simplu, eu studiez la Facultatea de Comunicare și Relații Publice așa că am căutat mereu joburi în departamente de marketing sau comunicare ale companiilor sau joburi în agenții de publicitate.
Care au fost criteriile cele mai importante pe care le-ai avut în vedere în selectarea anunțurilor de joburi pentru aplicare?
Cele mai importante criterii au fost programul flexibil pentru că îmi doream să nu sacrific cursuri sau seminarii la facultate și ca poziția mea în cadrul jobului să fie de „junior” pentru că eram la început și voiam să cresc în compania/agenție.
Cum ți-ai făcut CV-ul?
M-am uitat la foarte multe videoclipuri pe Youtube despre cum ar trebui să arate un CV, care sunt cele mai importante aspecte, iar template-ul CV-ului l-am făcut în Canva.
Care au fost cele mai mari provocări întâmpinate în căutarea primului loc de muncă și cum le-ai depășit?
La început nu eram sunat absolut deloc de niciun angajator și mi-am dat seama că nu am nimic pe CV care să arate că aș fi potrivit pentru jobul pe care aplicam. În acest sens, miam trecut în CV unele proiecte de la facultate care mi se păreau relevante și am intrat întro asociație de studenți (AIESEC)
Cum te-ai pregătit pentru interviu și ce subiecte ați discutat?
Niciodată nu m-am pregătit temeinic pentru un interviu, doar îmi făceam o idee vagă despre ce ar fi putut să mă întrebe (facultate, hobby-uri, salariu).
Ce întrebări ți-au atras atenția sau te-au luat prin surprindere?
Cineva m-a întrebat care e cea mai dificilă parte în crearea unei campanii de publicitate și mi-am dat seama că niciodată nu m-am gândit mai în detaliu la proiectele în care am lucrat.
În ceea ce privește așteptările financiare, cum ai determinat suma pe care o consideri potrivită pentru rolul și responsabilitățile asociate cu jobul? Ai făcut cercetări asupra salariilor medii din industrie sau pentru poziții similare pentru a avea o referință în stabilirea așteptărilor tale?
Nu am avut niciodată probleme legate de salariu pentru că știam cât ar trebui să primească un începător în domeniul comunicării/marketing-ului. Plus că nu am o problemă cu baniil, nu plătesc chirie sau utilități, iar părinții mei încă mă susțin financiar.
Ce beneficii sau compensații suplimentare consideri că ar trebui să facă parte din oferta salarială pentru primul tău loc de muncă?
Cred că ar trebui să existe un bonus de performanță pentru că acest lucru ar fi benefic atât pentru persoana care urmează să se angajeze cât și pentru angajator.
Ce i-ai spune unui specialist în resurse umane care are interviuri cu tineri la primul job? Ce ai vrea să auzi de la persoana de HR? Ce informații ai vrea să primești despre job?
Mi-aș dori ca persoana de HR să înțeleagă că acel tânăr e la început de drum și are o doză de frică în el și anxietate. Aș vrea să îl introducă în cultura organizațională, să-i prezinte valorile companiei, misiunea, viziunea, motivația din spatele muncii.
Newsletter-ul Portal HR
100% fără spam