Recrutarea fata in fata cu 2011
Va anuntam la sfarsitul anului trecut un webinar in care „greii” recrutarii isi vor face previziunile pentru 2011. De la razboiul talentelor, la diversitate, de la tehnologiile critice pentru recrutare la ceea ce in vest este denumit prin termenul forta de munca conditionate (contingent workforce), aflati din rezumatul de mai jos despre ce au discutat John Sullivan, Kevin Wheeler, Lou Adler si alti specialisti bine cunoscuti in webinarul de ieri Talent Acquisition Predictions for 2011.
Cateva din ideile lansate in discutie si care ne-au atras atentia au fost:
1. Gasirea si pastrarea talentelor critice pentru organizatie atrage dupa sine nevoia construirii unui brand de angajator mai puternic.
2. Razboiul talentelor va fi de fapt o cursa pentru atragerea oamenilor potriviti pentru pozitiile cheie in contextul in care scaderile de bugete vor forta multe organizatii sa analizeze si sa stabileasca foarte exigent care sunt pozitiile care aduc cu adevarat valoare in organizatie.
3. 2011 risca sa fie un an si mai rau din punctul de vedere al recrutarii (desi participantii au avut pareri diametral opuse pe acest subiect, Lou Adler argumentand cu exemple si statistici clare de ce el considera ca, de fapt, ceea ce se poate observa este deja o redresare clara).
4. Accentul asupra valorii aduse de eforturile de HR si in particular de recrutare va fi cu atat mai mare (se justifica pastrarea unei functii interne de recrutare in conditiile in care outsourcing-ul pare sa aduca mai multe avantaje?)
5. Avansurile in tehnologie duc la o comunicare mult imbunatatita care implicit afecteaza (sau ar trebui sa afecteze) si procesele de recrutare. Practic, ceea ce ofera este o oportunitate reala de a fi in permanent contact cu candidatii.
6. Inovatiile retetelor sociale pe dimensiunea de recrutare (LinkedIn, Facebook) obliga la o revizuire a abordarii proceselor de recrutare.
7. Candidatul recastiga controlul.
8. Marile provocari in zona talentelor: concentrarea pe nevoia de a tine cunostintele in organizatie si de a dezvolta talente noi.
9. Aparitia unor noi clase de angajati (de la cei contractuali, la cei part-time, sau la cei contextuali, exista foarte multe posibilitati).
10. Exista diferente clare intre mentalitatea tinerilor din State (care cauta si se hranesc cu flexbilitate, pentru care jobul nu inseamna 30 de ani petrecuti in aceeasi companie) si mentalitatea europenilor pentru care siguranta jobului primeaza inca.
11. Expunerea globala va fi una din competentele cele mai cautate atunci cand se va pune problema angajarii liderilor care sa faca diferenta.
12. Este nevoie de o intelegere corecta a ceea ce inseamna recrutarea sociala. Simpla postare de anunturi pe Facebook, LinkedIn si Twitter nu este recrutare sociala. Marea diferenta e data de modalitatea prin care companiile folosesc aceste canale de comunicare pentru a fi in permanenta legatura cu candidatii de care este posibil sa aiba nevoie.
13. Desi problema angajatilor in varsta nu va deveni critica in acest an, este nevoie de o abordare a ei prin perspectiva conceptului de job share, cu atat mai util cu cat tinerii care se angajeaza acum au nevoie sa invete de la cineva, dar nu vor sa isi petreaca existenta in aceeasi organizatie.
14. Site-urile de joburi vor supravietui doar in masura in care vor aduce o valoare adaugata. Simpla postare a unui anunt va fi insuficienta. Avangarda ofera in clipa de fata servicii de redactare adaptata a anuntului, filtrare de aplicanti etc. Unul din avantajele de care site-urile de joburi nu profita suficient in clipa de fata este cunoasterea mai buna a pietei muncii decat departamentele de HR interne.
15. Experienta candidatului in procesul de recrutare va fi esentiala. Transparenta este unul din conceptele la care organizatiile trebuie sa se gandeasca serios intr-o era in care accesul la informatie este mai mult decat facil.
16. Problema companiilor nu va fi neaparat sa gaseasca candidatii potriviti, ci mai degraba sa stie cum si cu ce sa ii atraga si sa ii mentina performanti in organizatie.
Daca ideile de mai sus v-au trezit interesul, puteti urmari si intreaga discutie in inregistrarea de mai jos:
Newsletter-ul Portal HR
100% fără spam