Hot Now

Recrutarea interna si externa

29 09 2010, Portal HR , Comenteaza, 17.159 afisari

In orice proces de recrutare este important sa se aiba in vedere si posibilii candidati interni. Transparenta procesului va comunica in mod implicit interesul organizatiei pentru a-si creste si dezvolta angajatii. Implicit, mesajul transmis in afara (si in interior) va fi unul pozitiv, de companie care isi cultiva talentele si este interesata de valorile pe care le are si cu ajutorul carora poate ajunge la rezultatele dorite.

In practica, de multe ori este de dorit sa se mearga atat pe activarea resurselor interne cat si pe o cautare in piata, procesul de evaluare fiind unul clar si echitabil, indiferent de zona din care provine candidatul (interior/ exterior).

RECRUTARE INTERNA

AVANTAJE

 1. timp mai scurt
 2. investitie financiara redusa la minim
 3. investitie in induction redusa
 4. informatii despre performanta candidatului la prima mana
 5. probabilitate de adaptare mai mare
 6. teoretic, o probabilitate de performanta mai ridicata (exista insa studii care arata ca cei promovati prea repede pot avea probleme reale in ceea ce priveste performanta intr-o pozitie care este posibil sa le depaseasca abilitatile si cunostintele)
 7. motivare (dar atentie, vezi si dezavantajele aici)
 8. imagine pozitiva a companiei interesata sa isi promoveze valorile

DEZAVANTAJE

 1. demotivare in randul celor care nu au fost selectati/ acceptati in procesul de evaluare (de unde importanta critica a transparentei procesului si a unui feedback clar si coerent legat de motivele respingerii, feedback individual, personal si confidential)
 2. aparitia fenomenului de clonare/ “group think” (in situatia in care intr-o perioada lunga de timp nu sunt recrutate persoane din afara care sa poata aduce un suflu nou)
 3. pericolul non-performantei (mai ales in situatiile in care promovarea se face pe criterii mai degraba de incredere decat in urma unui proces corect de evaluare)
 4. pericolul respingerii (mai ales in situatiile in care candidatul din interior este promovat pe o pozitie care implica managementul unei echipe din care a facut parte inainte ca simplu membru)

RECRUTARE EXTERNA

AVANTAJE

 1. aducerea de suflu nou, idei noi, modalitati noi de abordare a problemelor;
 2. baza de candidati mai bogata
 3. racordarea la realitatile pietii (atat in ceea ce priveste profilele de competenta si experienta existente, cat si pachetele de compensatii si beneficii relevante)
 4. imaginea pozitiva a companiei in dezvoltare (dar nu in situatia in care acelasi anunt apare de foarte multe ori, indicand in aceasta situatie probleme interne majore)

DEZAVANTAJE

 1. timp mai lung
 2. investitie financiara mai mare
 3. dificultatea evaluarii si obtinerii unor informatii concludente (fiind vorba de surse externe)
 4. investitie mai mare in procesul de induction
 5. timp de adaptare mai mare
 6. nesiguranta referitoare la performanta (mai ales in situatiile in care evaluarea nu a fost detaliata)
 7. demotivare pentru cei din interior interesati de pozitie (daca nu sunt luati in consideratie/ nu li se ofera posibilitatea de a aplica)
 8. imagine negativa in interior si exterior (daca, asa cum mentionam mai sus, nu sunt luati in considerare si candidati interni)

Adauga comentariu

Cele mai noi

Catalyst Solutions anunță organizarea celui mai mare târg de joburi din România, Angajatori de TOP dedicat tuturor candidaților, indiferent de nivelul de experiență. Eveniment de carieră consacrat în București și Timișoara, Angajatori de TOP se extinde în Constanța, Ploiești, Pitești, Craiova și oferă oportunități de carieră pentru candidații cu studii superioare și medii care sunt […]

Detalii

–   Prima platformă de wellbeing ce reunește peste 100 de programe dedicate sănătății fizice și psiho-emoționale a angajaților și familiilor acestora; –   Segmentarea în premieră a programelor pe cele două categorii de generații care constituie mai mult de 75% din forța de muncă: Generația X și Millennials; –   Programele sunt accesibile în 40% în formatul atelierelor experiențiale și […]

Detalii

Este un drept al angajatorilor să le stabilească angajaților lor obiective de performanță profesională, dar este o obligație a acestora față de angajați, începând de la momentul angajării, să le arate care sunt criteriile de evaluare profesională și care e procedura. Printre elementele obligatorii ale regulamentului intern regăsim, de altfel, criteriile și procedura de evaluare […]

Detalii

Colorful.hr și BusinessMark lansează „Colorful.hr Annual Meetup”, eveniment ce va avea loc în principalele orașe ale României și în cadrul căruia se va discuta despre cele mai importante subiecte cu impact în salarizare. Seminariile vizează HR Managers & HR Directors, Payroll Managers, Manageri recrutare, Compensation & Benefits Managers, HR Specialists, Legal Managers, Directori Generali, Manageri […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter