Aminteam într-un articol anterior despre un studiu legat de o nevoie tot mai cerută a angajatului de schimbare a locului de muncă în perioada următoare. Făceam referire la nemulțumirile angajaților legate de job și de ce o nouă provocare profesională le poate aduce noi oportunități și satisfacții.
Astăzi aduc în discuție un alt studiu recent legat de recunoașterea muncii drept factor esențial pentru majoritatea organizațiilor în efortul de a-și păstra angajații motivați și implicați. Compania americană Globoforce desfășoară de două ori pe an un raport numit Workforce Mood Tracker pentru a afla informații despre atitudinile și perspectivele angajaților cu privire la recunoaștere, implicare și performanță.
Fără nicio supriză, principalul motiv pentru care angajații părăsesc organizația este salariul, locul doi fiind ocupat de lipsa recunoașterii muncii și lipsa oportunităților de a avansa pe o altă poziție.
Un procent mare, de 82 la sută din angajați, este de acord că recunoaștere muncii din partea managementului duce la un nivel mai mare de satisfacție a muncii. Însă, o modalitate clasică de a arăta acest lucru, precum angajatul anului sau petreceri cu o tematică anume, nu este suficientă.
Cercetarea arată că recunoașterea punctuală trebuie corelată cu valorile esențiale ale companiei pentru a genera rezultate mai bune, implicit retenția angajaților. Un procent de 79 la sută dintre respondenți spune că recunoașterea și valorile sunt importante și le dau un sentiment puternic de apartenență la obiectivele și scopurile organizației.
88 la sută dintre cei care cunosc valorile organizației sunt și cei mai implicați, în timp ce 54 procente dintre ei au declarat că nu cunosc nicio valoare a organizației din care fac parte.
Mai mult, angajații care au programe de recunoaștere a muncii pe bază de valori au un nivel mai scăzut de frustrare și se simt mai impliniți la locul de muncă. Frecvența și perioada de arătare a recunoașterii joacă, de asemenea, un rol important și îi poate determina pe angajați să vadă cultura companiei drept una pozitivă.
De ce ar trebui companiile să țină cont de aceste două elemente: recunoașterea și valorile organizaționale de bază? În primul rând pentru că s-ar reduce fluctuația cu personalul, ar crește productivitatea care este o prioritate pentru orice organizație și s-ar ajunge duce la o implicare și un efort mai mare depus din partea angajaților pentru atingerea obiectivelor organizației. Pe scurt, recunoașterea cu consecvență a muncii și grija pentru valorile organizaționale ar avea direct asupra ROI-ului.
Descoperă mai mult despre impactul acestor acțiuni asupra performanței individuale și organizaționale din raportul studiului.
După trei ediții desfășurate online, ceremonia de decernare a Premiilor de Excelență în Resurse Umane revine live cu un nou format, HR Club Awards, și noi categorii de concurs, aliniate cu tendințele momentului. Alături de lideri de HR și de business din cele mai importante companii din România, ne vom întâlni pe 30 martie 2023, […]
DetaliiPepsiCo, unul dintre liderii industriei de produse alimentare și băuturi, anunță o nouă schimbare în cadrul echipei locale de management, prin numirea lui Vlad Vlădescu în funcția de East Balkans Snacks Marketing Manager. „Sunt încântat să preiau acest rol și să lucrez în continuare cu echipa noastră talentată pentru a dezvolta strategii care să creeze […]
DetaliiAstăzi, pe o piață din ce în ce mai competitivă, brandul de angajator joacă un rol strategic în promovarea și poziționarea companiilor, dar și în atragerea de talente noi și păstrarea angajaților valoroși actuali. Pe 5 aprilie, Employer Branding Conference 2023, cel mai important eveniment de profil din România, oferă profesioniștilor din HR oportunitatea de […]
DetaliiDiscuțiile despre salarii sunt în general tabu, însă în ultimii doi ani, dorința României de a se alinia la tendințele europene privind transparentizarea salariilor a dus către conversații mai deschise, astfel încât angajații să fie conștienți de valoarea lor din punct de vedere profesional. În acest sens, 9 din 10 angajați spun că își doresc […]
Detalii