Hot Now

Regula unei unități

03 09 2013, Cristi Ariton , Comenteaza, 4.224 afisari

Am citit undeva că principala cauză a prăbuşirii platformelor petroliere era acţiunea constantă a valurilor mici. Aparent nesemnificative, valurile loveau pereţii de beton provocându-le în timp fisuri fatale.

În mod analog, un aspect de mică importanţă poate avea urmări grave într-o organizaţie dacă se produce în mod repetat. În Horeca (dar cred că e valabil şi în alte domenii) am identificat o cauză a cărei recurenţă erodează atmosfera echipei de lucru. Am numit-o generic: “regula unei unităţi”.

  • O scuză pe zi. Angajaţi care mereu găsesc scuze pentru starea lor/situaţia lor. Clienţi agresivi, vremea de afară, o măsea, colegi răutăcioşi, oboseala… sunt scuze alese de fiecare dată când vor să se eschiveze de la a finaliza o sarcină.
  • Un lucru lăsat nefăcut în mod intenţionat. “Am făcut tot,  mai puţin un singur lucru…” auzim deseori, iar lucrul nefăcut ar fi consumat doar câteva minute din timpul respectivului angajat.
  • O favoare cerută şefilor/colegilor. Unii angajaţi pasează altora sarcinile atribuite lor, fără a avea un motiv întemeiat (astfel, cei din tura a doua trebuie să se ocupe mai întâi de favorurile cerute de cei din tura întâi).

Amplificate de lene şi şmecherie, exemplele pot continua la nesfârşit. Întrebarea din spatele lor pare să fie: cât din munca mea pot lăsa nefăcut sau în seama altora în aşa fel încât să nu întrec măsura şi nici să nu am probleme?

Accentul abuzului cade pe faptul că “unu” este o unitate prea mică pentru a fi întâmpinată cu refuz, reproş sau suspiciune. Cel care refuză să fie grabnic săritor riscă să fie catalogat drept rău, inabordabil, iar capacitatea lui de a lucra în echipa este pusă la îndoială.

Totuşi, în Horeca, echipele suferă şi se destramă ca în metafora de la începutul articolului. Una din cauze este cu siguranţă valul mare de factori mici…

Adauga comentariu

Cele mai noi

Atragerea și păstrarea talentelor sunt preocupări majore pentru angajatorii din întreaga lume, însă mai mult de o treime (35%) dintre angajați sunt susceptibili să renunțe la locul de muncă în următoarele 12 luni, Generația Z (38%) și milenialii (37%) fiind cei mai predispuși să plece, potrivit studiului EY 2023 Work Reimagined Survey. Sondajul constată o […]

Detalii
Gerke Witteveen, NN Pensii

Gerke Witteveen este noul CEO al NN Pensii SAFPAP S.A., începând din 9 octombrie 2023. Gerke o înlocuiește pe Andreea Pipernea, care a condus NN Pensii SAFPAP S.A. în ultimii șase ani, și care va urma noi oportunități profesionale și antreprenoriale în afara NN. Gerke are o experiență de aproape 20 de ani în domeniul […]

Detalii
Wellnessentially

Wellbeing.ro, unul dintre ei mai importanți furnizori de servicii de wellbeing din România, lansează parteneriatul cu Wellnessentially, o platformă digitală de wellness de ultimă generație care ajută angajatorii să reducă stresul angajaților și să își întărească cultura organizațională prin intermediul experienței gamificate, crescând astfel creativitatea, productivitatea și bună starea generală a acestora. Platforma Wellnessentially este […]

Detalii
Alina Botica / Portal HR

Alina Botica este fotografă, cu specializare în fotografia de beauty, portret și cea de boudoir, reușind să facă femeile să se simtă bine în pielea lor ca să-și poată exprima feminitatea și printr-un shooting foto profesionist. N-a fost mereu simplu și nu și-a găsit nișa de specializare dintr-o dată, ci a trecut prin mai multe […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter