Hot Now

Regulamentul intern al firmei – ce informații trebuie să conțină

28 05 2012, Avocatnet , Comentariile sunt închise pentru Regulamentul intern al firmei – ce informații trebuie să conțină, 1.905 afisari

Codul muncii obligă angajatorii să întocmească regulamentul intern al societății în maxim 60 de zile de la momentul în care aceasta își dobândește personalitatea juridică. Documentul trebuie neapărat afișat la sediul angajatorului, dar și comunicat salariaților. Aflați astăzi ce dispoziții trebuie să conțină obligatoriu un regulament intern.

„Regulamentul intern se întocmește de către angajator, cu consultarea sindicatului sau a reprezentanților salariaților, după caz”, precizează Codul muncii la art. 241.

Potrivit normelor legale, un regulament intern trebuie să cuprindă în mod obligatoriu anumite categorii de prevederi. Astfel, dintr-un asemenea regulament nu pot lipsi niciodată:

  • reguli privind protecția, igiena și securitatea în muncă în cadrul unității;
  • reguli privind respectarea principiului nediscriminării și al înlăturării oricărei forme de încălcare a demnității;
  • drepturile și obligațiile angajatorului și ale salariaților;
  • procedura de soluționare a cererilor sau a reclamațiilor individuale ale salariaților;
  • reguli concrete privind disciplina muncii în unitate;
  • abaterile disciplinare și sancțiunile aplicabile;
  • reguli referitoare la procedura disciplinară;
  • modalitățile de aplicare a altor dispoziții legale sau contractuale specifice;
  • criteriile și procedurile de evaluare profesională a salariaților.

De când produce efecte un regulament intern

Regulamentul intern produce efecte față de salariați din momentul în care aceștia au luat la cunoștință de existența documentului, prevede Codul muncii, la art. 243.

Conform normelor legale, obligația de informare a salariaților cu privire la conținutul regulamentului intern trebuie îndeplinită de angajator, iar modul concret de informare a fiecărui salariat cu privire la conținutul regulamentului intern se stabilește prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau, după caz, prin conținutul regulamentului intern.

Totuși, indiferent de metoda de comunicare agreată, regulamentul intern trebuie afișat și la la sediul angajatorului.

Ce sancțiuni riscă angajatorii care nu au regulament intern

Deși prevede obligativitatea întocmirii regulamentului intern, Codul muncii nu dispune însă și o anumită sancțiune pentru nerespectarea acestei obligații de către angajator.

Totuși, de multe ori, în practică, dacă inspectorii de muncă sesizeaza lipsa Regulamentului intern, vor dispune ca măsură întocmirea acestuia.

Iar, potrivit Legii nr. 108/1999 pentru înființarea și organizarea Inspecției Muncii, neîndeplinirea sau îndeplinirea parțială de către entitatea controlată a măsurilor dispuse de inspectorul de muncă, la termenele stabilite de acesta, constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei.

Articol de Roxana Neagu, preluat de pe www.avocatnet.ro.

Cele mai noi

BusinessMark are plăcerea să invite specialiștii în resurse umane, employer branding și talent aquisition la conferința „Tomorrow@work”, ce va avea loc marți, 21 martie 2023, la București – JW Marriott Grand Hotel, cât și online. Peste 20 de specialiști români și internaționali vor vorbi despre cum va arăta munca în viitor și cum ne putem […]

Detalii

SoftServe, unul dintre cei mai mari furnizori de soluții digitale din Europa, care a intrat pe piața locală  în mai 2022 și a angajat deja aproape 70 de persoane în centrul de dezvoltare local, a accelerat procesul de recrutare și caută specialiști de top în tehnologii de ultimă generație precum Omniverse și Big Data. Potrivit […]

Detalii

Mullen anunță numirea Ancăi Iuhas în funcția de Head of Strategy, un profesionist cu aproape 20 de ani de experiență în publicitate. În noul rol, Anca va fi responsabilă de dezvoltarea și execuția inițiativelor strategice, consolidând produsul agenției din acest punct de vedere. Expertiza sa contribuie la dezvoltarea soluțiilor creative multi-channel, bazate pe analiza datelor […]

Detalii

Dora, robotul de recrutare, dezvoltat de o echipă de experți, a ajuns la impresionanta cifră de 1 milion de interviuri, în încercarea de a simplifica și eficientiza procesul de recrutare pentru companii și candidați. Un robot de recrutare automatizeză sarcinile repetitive Dora este o unealtă de asistență pentru recrutori, care automatizează anumite sarcini și ușurează […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter