Secțiune susținută de

Responsabilitatea socială în domeniul resurselor umane

Portal HR \ Evenimente \ Responsabilitatea socială în domeniul resurselor umane

Conform statisticilor furnizate de Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale, în primul semestru al acestui an, aproximativ 1.700 de persoane au fost implicate în accidente la locul de muncă, 53 dintre acestea pierzându-și viața. In România, rata somajului în rândul tinerilor este de aproximativ 25%, cu câteva procente peste media europeană. Femeile câștigă, în medie, cu 13% mai puțin decât bărbații (pe poziții similare). Aproape 80% dintre absolvenții de universități lucrează în alte domenii decât în cele pentru care s-au pregătit, curricula universitară nefiind adaptată la cerințele economiei de piață.

În contextul situației socio-economice actuale și a intentiei Guvernului României de a modifica prevederile Codului Muncii, în cadrul proiectului „Acționăm responsabil! – Rețeaua socială RSC” este organizată prima masă rotundă ce își propune să abordeze și să dezbată problemele și dilemele de natură etică cu care se confruntă managerii din România în relație cu resursele umane.

Organizată sub titlul Responsabilitatea socială în domeniul resurselor umane, dezbaterea este adresată specialiștilor în domeniul HR și CSR, reprezentanților ONG-urilor, partenerilor sociali și instituțiilor publice relevante, făcând parte dintr-un demers mai amplu ce are ca scop aprofundarea subiectelor relevante cu privire la rolul pe care statul poate să-l joace prin politici publice, în promovarea responsabilității sociale.

Fie că este vorba despre discriminare socială din punctul de vedere al salarizării și al condițiilor de lucru, hărțuire sexuală sau utilizarea resurselor organizației în scopuri private, necesitatea protejării drepturilor angajaților devine o problemă de interes pe agenda publică.

Responsabilitatea unei companii față de propriii angajați, fie că este vorba despre politica de recrutare și salarizare, respectarea egalității de șanse, asigurarea unor condiții de muncă decente, etc. reprezintă una dintre cele mai importante componente ale unei strategii de RSC coerente și eficiente pe termen lung și este o temă ce vizează deopotrivă statul, mediul privat și societatea civilă. In acest sens, pe agenda dezbaterii se vor regăsi teme precum: relațiile de muncă, sănătatea și siguranța la locul de muncă, egalitatea de șanse, dezvoltarea profesională și implicarea în comunitate.

 

Masa rotundă „Responsabilitatea socială în domeniul resurselor umane” face parte din seria de mese rotunde organizate sub titlul „Probleme și soluții pentru stimularea responsabilității sociale în România”. Obiectivul final al acestui demers este configurarea unui program de ințiative de advocacy pentru îmbunătățirea cadrului legal și pentru o mai bună utilizare a resurselor în ceea ce privește promovarea responsabilității sociale în România, sub toate aspectele ei.

In acest sens, vor fi invitați la dezbateri reprezentanți ai sistemului public, reprezentanți ai mediului privat și membri ai societății civile. In total, mesele rotunde vor reuni peste 120 de lideri de opinie din România.

Data articol: noiembrie 23, 2012

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam