Secțiune susținută de

România produce miliarde de euro pentru export, dar în curând ar putea importa angajaţi

Portal HR \ Actual \ România produce miliarde de euro pentru export, dar în curând ar putea importa angajaţi

Peste 160.000 de români, adică 4% din numărul total de angajaţi din economie lucrează pentru primii 100 de exportatori la nivel, scrie Ziarul Financiar.

Automobile Dacia, Rompetrol Rafinare şi Renault Industrie Roumaine sunt cei mai mari exportatori din economie din primele şase luni ale acestui an, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică. Cei mai mari 100 de exportatori din economie activează mai ales în sectoare precum producţia de componente auto, activităţi din agricultură şi prelucrarea lemnului, producţia de ţigarete, siderurgie sau comercializarea de materiale reciclabile”, notează cotidianul economic.

România are aproape 4,7 milioane de salariaţi, în condiţiile în care, la începutul anului, populaţia activă civilă era de peste 8,8 milioane de oameni, în scădere uşoară faţă de anul trecut, arata o analiză realizată de Hotnews.

Reducerea uşoară a populaţiei active civile este una dintre consecinţele crizei demografice, pe care nu o experimentează doar România, ci şi naţiuni precum Japonia sau Statele Unite ale Americii, potrivit unui articol publicat de Wall-Street.ro.

Vi se pare paradoxală situaţia gospodinelor japoneze care investesc constant în titluri de stat, ajutând astfel Guvernul să finanţeze datoria publică enormă a ţării? Este foarte posibil ca şi în România să fim nevoiţi să facem acest lucru foarte curând şi chiar dacă nu vom finanţa datoria publică a statului ar trebui să ne gândim cum să ne rotunjim veniturile”, scrie Wall-Street.ro.

Nu doar bunurile produse pe plan local ajung la export, ci şi angajaţii români. Capital anunţă că  “pe 6 octombrie s-a lansat cea mai mare competiţie din acest an deschisă pentru posturi de asistenţi europeni în instituţiile Uniunii Europene, iar cei care vor să urmeze o carieră pe bani foarte mulţi pot aplica pentru unul dintre aceste joburi: funcţionari titulari, agenţi contractuali, agenţi temporari, personal interimar, stagiari sau experţi naţionali detaşaţi”. Românii care vor fi acceptaţi pentru unul dintre joburile scoase la concurs ar putea câştiga peste 3.000 de euro lunar.

O veste bună şi pentru românii care îşi propun ca în anii următori să plece la muncă în Marea Britanie. Autorităţile române au primit asigurări că „Guvernul britanic nu îşi va schimba politica privind libera circulaţie, dar şi că restricţiile pe piaţa muncii pentru români nu se vor prelungi după 1 ianuarie 2014, declaraţiile recente ale unor oficiali britanici pe această temă fiind <<în cheie electorală>>”, informează cotidianul.ro.

Şi mamele vor avea motive de bucurie în lunile viitoare. Preşedintele Traian Băsescu a semnat luni decretul pentru promulgarea legii privind indemnizaţia pentru mame. Legea prevede majorarea indemnizaţiei la 85% de la 75% din cuantumul venitului net, după cum subliniază Hotnews.

Pe de altă parte însă, mii de români aşteaptă “cu lunile deciziile de pensionare, timp în care nu au niciun venit”, atrage atenţia Evenimentul Zilei.

Data articol: octombrie 9, 2012

Îmi place să cred că sunt scriitor de slove cu sens. M-am apucat de scris din pasiune pentru sport, dar am ajuns să lucrez în presa economică. Cronologic, pentru Curierul Naţional, Ziarul Financiar şi Wall-Street.ro. Cu timpul, am descoperit că imi place domeniul resurselor umane şi am căutat să îmbin pasiunea pentru scris, cu aceea pentru oameni. Dacă aş putea, aş scrie non-stop despre oameni. Suntem uimitori!

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam