Salariat part-time în România anului 2018
Scăderea salariilor pentru angajații cu normă parțială este unul dintre subiectele de actualitate din aceste zile, în condițiile în care, în continuare, trebuie achitate contribuții sociale majorate pentru pensii (CAS) și sănătate (CASS). Așa se poate ajunge în situația în care un salariat care are un contract de muncă pentru mai puțin de patru ore/zi să înregistreze, după reținerea la sursă a acestor contribuții, un venit salarial net negativ. Mai mult, această persoană nu poate beneficia de ajutorul de șomaj.
Începând cu veniturile aferente lunii august 2017, societățile cu salariați cu normă parțială sunt obligate să achite contribuții majorate pentru CAS și CASS. Așa se face că angajații încadrați cu normă parțială care câștigă lunar mai puțin decât nivelul salariul minim brut pe economie (1.900 de lei) datorează contribuțiile amintite anterior la acest plafon.
Concret, o persoană care lucrează în baza unui contract de muncă cu timp parțial datorează CAS și CASS la nivelul celor plătite pentru un salariu minim brut pe țară, după cum urmează:
- CAS aferentă condițiilor normale de muncă de 25%;
- CASS de 10%.
Astfel, în cazul în care o persoană lucrează în baza unui contract individual de muncă cu timp parțial de patru ore/zi, salariul brut poate fi de cel puțin 950 de lei, iar pentru acest venit se datorează următoarele contribuții sociale, calculate prin raportare la salariul minim brut pe economie:
- CAS de 475 de lei (25% din 1.900 de lei);
- CASS de 190 de lei (10% din 1.900 de lei).
Prin urmare, salariul net al unei persoane ce se află în această situație este de 285 de lei.
Citește tot articolul pe Avocatnet: Salariat part time în România anului 2018. Ce trebuie să știi?
Newsletter-ul Portal HR
100% fără spam