Secțiune susținută de

Salariaţii ar putea să muncească şi în zilele libere legale

Portal HR \ HR Pedia \ Salariaţii ar putea să muncească şi în zilele libere legale

Angajatorii ar putea avea opţiunea de a desfăşura activitate şi în zilele libere legale, potrivit unei propuneri legislative care se află în consultare publică pe site-ul Senatului.

În prezent, prin Codul muncii sunt stabilite anumite zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează. Aceste prevederi nu se aplică locurilor de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii, dar celelalte categorii de angajatori trebuie să le respecte.

Salariaţilor aflaţi într-o astfel de situaţie li se asigură compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Sau, dacă angajatorul nu acordă zile libere, pentru munca din zilele libere legale se acordă un spor de cel puţin 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

În propunerea legislativă (pdf) care vizează modificarea Codului muncii se prevede că, pe lângă locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă, celelalte categorii de angajatori vor putea să desfăşoare activitate în zilele libere legale. Însă acest lucru se va face în baza unei informări către inspectoratele teritoriale de muncă pe raza cărora au puncte de lucru sau activităţi declarate.

Informarea respectivă va trebui să fie transmisă cu cel puţin 48 de ore înainte de zilele libere legale în care angajatorul are intenţia să desfăşoare activitate. Totodată, aceasta va include programul de lucru pentru zilele vizate şi un tabel cu numele şi acordul angajaţilor care vor munci în acele zile.

Potrivit propunerii legislative, salariaţii care vor munci în zilele libere legale vor primi un spor de 100% pentru fiecare oră lucrată sau vor beneficia de ore libere plătite – echivalent a dublul orelor lucrate – în următoarele 30 de zile.

Atenţie! Angajatorii care vor desfăşura activitate în zilele libere legale fără să informeze inspectoratele teritoriale de muncă vor fi sancţionaţi cu amenzi între 5.000 şi 10.000 de lei.

Citește tot articolul de Alexandru Boiciuc pe Legestart.ro.

Data articol: septembrie 18, 2014

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam