Săptămâna de lucru de patru zile este permisă deja de legislația muncii din România, astfel că demersurile recente ale parlamentarilor de a reglementa acest aspect sunt, cel puțin teoretic, inutile. Așa cum ne-a explicat o avocată specializată în dreptul muncii, o asemenea decizie poate fi luată, la nivel individual, de orice angajator, însă cu respectarea anumitor limite legale.
Regula stabilită de Codul muncii cu privire la repartizarea săptămânală a timpului de muncă este cât se poate de clară: aceasta este, în mod obișnuit, de opt ore pe zi timp de cinci zile. Cu toate acestea, angajatorilor le este permisă, ca excepție, repartizarea inegală a timpului de lucru, însă cu respectarea duratei normale de muncă de 40 de ore pe săptămână.
„Repartizarea timpului de muncă în cadrul săptămânii este, de regulă, uniformă, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu două zile de repaus. În funcție de specificul unității sau al muncii prestate, se poate opta și pentru o repartizare inegală a timpului de muncă, cu respectarea duratei normale a timpului de muncă de 40 de ore pe săptămână”, dispune, în prezent, actul normativ amintit.
Cu alte cuvinte, dacă un angajator vrea să introducă pentru propriii salariați săptămâna de lucru de patru zile, acesta are deja acoperirea legală pentru a o face. În acest sens, trebuie respectată durata de muncă de 40 de ore pe săptămână, astfel că vorbim, practic, de zece ore pe zi pe durata a patru zile pe săptămână.
„Repartizarea neuniformă a timpului de muncă face posibilă stabilirea unui program de lucru inegal (timp de lucru mai mic sau mai mare de opt ore/zi într-o săptămână de lucru de cinci zile) sau reglementarea așa-numitei săptămâni comprimate de lucru (de exemplu, timp de muncă zilnic de zece ore, într-o săptămână de lucru de patru zile, fără a depăși timpul normal de lucru de 40 de ore/săptămână). Așadar, reglementările legale curente în materia dreptului muncii permit stabilirea neuniformă a timpului de lucru, respectiv a unei săptămâni de lucru mai scurte (trei sau patru zile) și a unui timp de muncă zilnic mai mare de opt ore”, a lămurit, la solicitarea redacției noastre, Gabriela Dinu, avocat senior la Țuca Zbârcea & Asociații, subliniind că durata zilnică a programului de lucru trebuie să fie de maximum 12 ore.
Citește tot articolul pe Avocatnet: Săptămâna de lucru de patru zile deja este permisă de legislație.
39,4% dintre participanții la cel mai recent sondaj eJobs declară că nu sunt mulțumiți de salariul lor, în timp ce 49,8% spun că este ok, dar s-ar putea și mai bine. Doar 10,7% nu au niciun motiv de nemulțumire din acest punct de vedere. Cu toate acestea, o eventuală renegociere salarială pare a fi o […]
DetaliiŞapte companii de renume din România au intrat în finala competiţiei Top WellBeing Employer, ce premiază implicarea acestora pentru a oferi o stare de bine a angajaților și a comunității în care activează. Arctic SA, BCR, KPMG, Majorel Romania, mindit.io, Phillip Morris Romania și Provident Financial Romania au trecut de semifinala primei ediții a acestei […]
DetaliiRaluca Burghelea este noul Country Managing Director al Accenture România. Raluca și-a început cariera la Accenture în anul 2007, iar în prezent este Managing Director al Accenture Operations în România, rol pe care îl va păstra. În calitate de Operations Lead, ea a jucat un rol esențial în dezvoltarea activității locale din România în 6 […]
DetaliiPe 30 septembrie și 1 octombrie, la Sala Palatului din București, va avea loc IUF – The International University Fair, cel mai important eveniment educațional din Sud-Estul Europei. Reprezentanții universităților din 12 țări vor prezenta elevilor de liceu și studenților programele de licență, masterat și facilitățile la care pot avea acces (burse, surse de finanţare, […]
Detalii
10 ore de munca pe zi? Daca le mai adaugam si pe cele 2 – 3 ore petrecute in trafic pe drumul spre si de la serviciu, rezulta un total de 12 – 13 ore de efort zilnic, tim pe 4 zile. Rezultatul? Niste oameni obositi. Da, este o realitate pe care nu vrem sa o recunoastem: suntem obositi. dar nu-i nimic, de-asta sunt atitea suplimente alimentare si sustinatoare de efort.
Din punctu; meu de vedere e o aberatie, ar fi fost umana o saptamina de lucru cu mai putine ore, nu cu mai multe.