Scenarii de calcul pentru șomajul tehnic, liberele părinților și reducerea programului
În timpul stării de urgență (și uneori chiar după), angajatorii au trei mari variante pentru optimizarea costurilor salariale proprii, pentru a gestiona mai bine criza financiară provocată de epidemia de coronavirus. Conform Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR), cele trei variante sunt șomajul tehnic subvenționat de stat, decontarea de la stat a liberelor pentru părinții care stau acasă în timpul suspendării cursurilor școlare și reducerea programului de lucru.
Practic, vorbim de o comparație făcută între costurile pentru firmă, aferente celor trei variante amintite. Comparația este inclusă într-un ghid întocmit de expertul contabil Mirela Păunescu și pus la dispoziție gratuit de CECCAR.
Comparațiile sunt făcute pentru un angajat care are un salariu brut de 2.230 de lei, un angajat care are un salariu brut de 3.000 de lei și un angajat care are un salariu brut de 6.000 de lei. În toate trei situațiile reiese că:
- somajul tehnic subvenționat de stat este, de departe, varianta cea mai bună pentru angajator, pentru că atât indemnizația netă, cât și taxele aferente sunt acoperite din start din bani publici; astfel, angajatorul scapă, de principiu, de cheltuielile pe care le are cu acei salariați suspendați;
Citește tot articolul pe Avocatnet: Ce e mai avantajos pentru angajator? Scenarii de calcul pentru șomajul tehnic, liberele părinților și reducerea programului
Imagine de Steve Buissinne de la Pixabay
Newsletter-ul Portal HR
100% fără spam