Secțiune susținută de

Schimbăm, schimbăm, dar la ce renunțăm?

Portal HR \ Opinia consultantului \ Schimbăm, schimbăm, dar la ce renunțăm?

În coaching lucrăm cu ideea de schimbare. În momentul în care clientul dorește să obțină ceva, își stabilește un obiectiv, atunci procesul prin care se produce schimbarea de la starea prezentă la starea obiectiv este ceea ce se numește în mod clasic coaching.

Știm cu toții că oamenilor în general le e frică de schimbare sau au rezistență la schimbare. Și chiar așa este. Gândește-te de câte ori nu ai conștientizat că este călduț și confortabil în momentul prezent și că, pentru a ajunge acolo unde vrei (uneori chiar pentru a te da jos din pat să te duci la muncă), este nevoie să ieși din zona de confort. Sigur, momentul prezent nu oferă doar confort, sau uneori nu oferă nici măcar asta, dar ceva-ceva beneficii există, altfel nu ai fi ajuns aici.

Iată și una dintre explicațiile pentru care acest lucru se întâmplă. Există ceea ce se numește Cele 7 Cicluri Universale ale Shimbării. Sunt 7 faze prin care trec toate ființele vii pe acest Pământ, și nu numai ființele vii. Totul începe cu momentul Creației. De la creația Universului, creația vieții pe pământ, creația noastră ca oameni, și a fiecăruia dintre noi. Dacă ne gândim la o sămânță care încolțește, sau la momentul în care doi oameni se cunosc care reprezintă momentul creației relației lor. Apoi, ceea ce a fost creat trece printr-o fază de creștere. Sistemul ajunge la un moment de Maturitate, într-o stare foarte complexă și foarte stabilă. Numai că, după o vreme, încep să apară semnale din mediu cum că acesta nu mai poate susține sistemul respectiv prea mult, datorită complexității la care ajuns acesta, și datorită schimbărilor care apar în mediu. Și atunci, mediul trimite spre sistemul nostru semnale care spun ”e nevoie de schimbare”, numite Turbulențe. Turbulențele se transformă în Haos, moment în care sistemul are nevoie să renunțe la ceva. O parte din sistem trebuie să dispară pentru ca acesta să se reorganizeze și să se poată astfel adapta noilor condiții de mediu. Un copac pierde frunzele pentru a face față iernii, o mașină stricată are nevoie să îi fie înlocuite unele piese, într-o relație cei doi au nevoie să renunțe la anumite idei sau convingeri pentru a merge mai departe. Această parte a renunțării odată realizată cu succes, sistemul intră într-o perioadă de Adormire, apoi ciclurile o iau de la capăt.

Mă opresc la ideea de a renunța la ceva. Omul este singura ființă de pe Pământ care nu vrea să renunțe la nimic! Doar să acumuleze din ce în ce mai mult și mai multe: cunoștințe și competențe, bani, realizări, lucruri, haine și pantofi. Din cauza asta schimbarea este atât de dificilă pentru noi. (mai sunt și alte cauze, desigur). Și, dacă ar fi să mă gândesc numai la câte lucruri inutile zac în biblioteca mea, de exemplu, nu mă miră (că debaraua am debarasat-o săptămâna trecută).

Richard Branson începuse să scoată o revistă pe la începuturile sale. La un moment, i-a venit ideea să pună un disc de vinil în revistă ca să aibă mai mult succes. Apoi, a constatat că oamenii cumpărau revista și imediat ce o deschideau, o aruncau și păstrau discul. Și atunci el a decis să renunțe la revistă și să se centreze pe aceste discuri. Și așa a apărut Virgin Records.

Așadar, când simți dificultăți, când ceva din viața ta, orice, dă semne că nu mai merge, sub umbrela întrebării ”Ce e nevoie să schimb?”, gândește-te inclusiv, și mai ales la: ”La ce e nevoie să renunț?” Poate fi un comportament, o convingere, un obiect concret…

Sau altfel spus: Ce preț sunt dispus să plătesc? Ce preț îmi cere viața să plătesc? Cum le echilibrez pe cele două?

Data articol: martie 4, 2013

Mă numesc Anca Petrescu și sunt în continuă reinventare. Mi-am reinventat cariera profesională de câteva ori până am petrecut frumos 10 ani în resurse umane. Firul roșu al traiectului meu profesional atât de variat este lucrul cu oamenii și în serviciul oamenilor, iar esența se află în relațiile din care învăț permanent: relațiile cu mediul, cu cei din jurul meu, cu mine.

Acum sunt Personal Coach/ Ghid al călătoriei spre schimbare. Cred că oamenii au tot ce au nevoie la nivel potențial pentru a ajunge la destinația călătoriei lor prin viață, iar companiile au nevoie să folosească potențialul oamenilor lor pentru a-și împlini misiunea și a trăi viziunea.

Site: www.ancapetrescu.ro

Vezi profilul Linkedin

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam