Secțiune susținută de

Secretul unei motivaţii eficiente? Alegerea carierei potrivite

Portal HR \ Opinia consultantului \ Secretul unei motivaţii eficiente? Alegerea carierei potrivite

Am mai vorbit pe PortalHR despre problema motivaţiei, aducând în discuţie teoria lui Dan Pink despre modul în care oamenii şi organizaţiile ar trebui să se raporteze la noţiunea de muncă , dar şi alte resurse inspiraţionale despre ceea ce ne motivează cu adevărat să muncim.

La întrebări precum: “Ce factori îți alimentează motivația?” sau „În ce condiţii poţi fi eficient?”, vom primi negreșit răspunsuri diferite, pentru că fiecare angajat are o viziune diferită asupra motivației, prin prisma experiențelor sale de viață și profesionale. Ceea ce este, însă, mai puțin evident este faptul că și cariera/drumul profesional ales poate să contribuie la creșterea sau scăderea motivației.

Materialul audio (interviul) de pe HBR pe care vi-l recomandăm astăzi prezintă punctul de vedere a doi profesori: Heidi Grant Halvorson și E. Tory Higgings, de la Centrul Știința Motivației din Columbia și autori ai cărții Focus: Use Different Ways of Seeing the World to Power Success and Influence.

La baza acestei cărți stă conceptul de concentrare motivațională care se referă la ideea de focus pe anticipare (prevenire) sau pe promovare (avansare); mai exact, la faptul că motivația este în principal despre sentimentul de plăcere dat de muncă și evitarea neplăcerilor (durerii). Iar aceste două abordări pot fi privite din perspectiva promovării și a anticipării.

Atunci când vorbim despre plăcere și durere prin prisma promovării, avem în vedere bucuria pe care ne-o aduc progresele făcute în munca depusă, plăcerea de a promova, de a realiza sau câștiga diferite lucruri. În ceea ce privește durerea/neplăcerea, aceasta intervine în momentul în care eșuăm să avansăm sau să avem anumite beneficii, deci în lipsa unui progres cuantificabil.

De cealaltă parte, perspectiva anticipării (prevenirii) se referă la ideea de siguranță și protecție, la menținerea unei stări satisfăcătoare, a status quo-ului care ne garantează că totul este bine. Astfel, plăcerea este menținută în zona noastră de confort, în vreme ce durerea este generată de momentele când facem greșeli ce ne scot din această stare de siguranță.

Cu siguranță, fiecare persoană se confruntă, într-o anumită măsură, cu ambele situații, însă autorii au arătat că există în fiecare un focus dominant atunci când vine vorba de munca noastră și de cariera/traseul profesional pe care o/îl avem în vedere.

Dacă ne concentrăm pe promovare, atunci punctele forte ale acesteia sunt creativitatea, inovația, capacitatea de a identifica și a obține anumite oportunități, de a gândi outside the box și de a face lucruri noi și diferite. Potrivit informațiilor pe care le dețin autorii, persoanele care merg în această direcție, canalizați să realizeze mai multe lucruri, vor alege trasee profesionale din zona artistică sau de cercetare precum consultanță sau design.

În ceea ce privește concentrarea pe prevenire, oamenii au tendința de a face lucrurile cât mai bine, sunt foarte harnici, preciși și încearcă să evite greșelile. Aceste persoane pot planifica cu ușurință și pot preveni acele situații care se dovedesc a merge pe o cale greșită, având o gândire mai mult analitică. Carierele potrivite pentru această categorie de persoane sunt cele mai realiste și care au detalii tehnice, precum ingineri sau avocați.

Pentru mai multe informații și exemple utile oferite de către cei doi autori pe tema motivației și alegerii carierei, vă invităm să ascultați întreg interviul intitulat The Secret to Effective Motivation.

Data articol: iunie 10, 2013

Fondată în 2010, Career Advisor este o companie locală de resurse umane, având 3 linii de business: Servicii de Executive Search, Consultanța de Resurse Umane și E-Recruitment. Am dezvoltat în paralel și primul portal local de resurse umane, PortalHR.ro și divese instrumente utile candidaților, cum ar fi CVAdvisor.

Serviciile pe care le oferim se bazează pe expertiza echipei Career Advisor: 7 consultanți cu experiența între 12 – 20 de ani în resurse umane, în companii locale și multinaționale. Consultanții Career Advisor sunt licențiați în Hogan Assessment, Human Synergistics, Thomas International. Sectoarele pentru care lucram: Bunuri de Larg Consum, Servicii Financiare, Tehnologie & Telecomunicații, Farma, Servicii Medicale, Industrie si Servicii Financiare.

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam