Șomajul tehnic și reducerea activității firmei
Dacă angajatorul a declarat trimiterea în șomaj tehnic a angajaților și a mai și cerut sprijinul financiar de la stat pentru a acoperi din indemnizațiile de șomaj tehnic nu-i poate chema la muncă una, două zile pe săptămână. Principalul risc al firmei este că poate fi sancționată cu zeci de mii de lei pentru muncă la negru. Ceea ce angajatorii trebuie să înțeleagă e că suspendarea contractului de muncă implică zero activitate din partea angajatului suspendat, nu activitate redusă.
Trimiterea angajaților în șomaj tehnic înseamnă, esențialmente, că aceștia nu mai lucrează, iar contractele de muncă ale acestora sunt suspendate.”Pe durata reducerii și/sau a întreruperii temporare a activității, salariații implicați în activitatea redusă sau întreruptă, care nu mai desfășoară activitate, beneficiază de o indemnizație, plătită din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mică de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat„, scrie în Codul muncii. Salariații trecuți în șomaj tehnic nu mai desfășoară activitate, iar asta poate fi în contexul unei întreruperi totale sau doar parțiale a activității firmei. Vorbim de suspendarea contractului de muncă din motive economice, salariații fiind însă la dispoziția angajatorului atunci când acesta îi cheamă înapoi la muncă.
Citește tot articolul pe Avocatnet: Șomajul tehnic și reducerea activității firmei: Salariații în șomaj nu pot veni din când în când la muncă
Newsletter-ul Portal HR
100% fără spam