Secțiune susținută de

Stai la masa

Portal HR \ Actual \ Stai la masa

Acesta este prima recomandare din lista de 3 pe care le discuta Sheryl Sandberg, COO la Facebook, in conferinta TED despre motivele pentru care exista un procent mult mai mic de femei decat de barbati care ajung in pozitii de top.

Statisticile vorbesc de la sine. Fie ca este vorba de organizatii comerciale sau guvernamentale, de pozitii de sef de stat sau de pozitii din categoria C (cele ale caror titulaturi incep cu „Chief”), verdictul este evident: femeile sunt mult mai putine decat barbatii. Sigur, este o determinare culturala si sociala, sunt paradigme de gandire care au asezat lucrurile asa inca de cand nimeni nu isi punea problema echilibrului, dar asta nu inseamna ca ele sunt neaparat si corecte (si sclavia era un fapt acceptat si reglementat prin lege la un moment dat si asta nu o face corecta).

Pledoaria, ni se pare noua, nu este a unei feministe care impinge lucrurile la extrem. Discursul de pe TED pe care vi-l recomandam azi, pe 8 martie, este, mai degraba, o argumentatie in favoarea echilibru si asumarii rolului pana la capat.

Ce ar trebui sa faca femeile pentru a ajunge acolo unde in mod obisnuit ajung mult mai usor si in numar mult mai mare barbatii?

1. Sa stea la masa (la propriu si la figurat, atunci cand vine vorba de discutii in business).

2. Sa-si gaseasca nu un partener, ci Partenerul.

3. Sa nu paraseasca scena inainte de momentul in care chiar trebuie sa plece.

Iata si alte idei care ne-au atras atentia si ne-au dat de gandit:

– femeile isi subestimeaza sistematic propriile abilitati (un barbat considera ca are succes pentru ca e extraordinar, o femeie isi va cauta de cele mai multe ori explicatia succesului in contexte exterioare sau in foarte multa munca);

– femeile sunt mult mai putin dispuse sa-si negocieze pozitia/jobul decat barbatii;

– succesul la barbati coreleaza pozitiv cu masura in care sunt placuti de ceilalti, in vreme ce la femei corelatia este negativa;

– ca sa ai succes trebuie (printre altele) sa consideri ca il meriti, sa crezi cu tarie ca, dincolo de logica si emotie, ai luat 10;

– „munca in casa” este la fel de importanta ca  munca „in afara casei”.

Urmareste toata prezentarea COO-ului Facebook pentru a intelege cum o determinare culturala poate fi dislocata picatura cu picatura, asezandu-te la masa, alegandu-ti cu atentie partenerul si parasind scena doar cand e logic nevoie sa tragi cortina.


Data articol: martie 8, 2011

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam