Stimulent de inserție 2015: Ce condiții trebuie să îndeplinești pentru a-l obține
Părinții care se află în concediul pentru creșterea copilului și vor să revină mai repede în câmpul muncii pot beneficia de stimulentul de inserție. Acesta se acordă la cerere, în anumite condiții stabilite prin lege.
Persoanele care beneficiază de concediul pentru creșterea copilului și obțin venituri impozabile au dreptul să primească, la cerere, un stimulent de inserție, potrivit prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 111/2010.
Stimulentul de inserție este o sumă lunară care se acordă în perioada dintre momentul solicitării acesteia și împlinirea de către copil a vârstei de doi ani. Cuantumul lunar al stimulentului este echivalent cu cel al indicatorului social de referință, care, în prezent, este de 500 de lei.
Stimulentul de inserție se acordă așa cum prevede OUG nr. 111/2010, astfel:
- pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creșterea copilului de până la un an, dacă acestea obțin venituri impozabile înaintea împlinirii de către copil a vârstei de un an, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către acesta a vârstei de doi ani;
- pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creșterea copilului de până la doi ani, dacă acestea obțin venituri impozabile după ce copilul împlinește un an, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către acesta a vârstei de doi ani;
- pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creșterea copilului cu handicap în vârstă de până la trei ani, oricând, pe toată perioada.
Atenție! Plata indemnizației pentru creșterea copilului este suspendată automat în urma solicitării stimulentului de inserție.
Ce acte sunt necesare pentru a cere stimulentul de inserție
De stimulentul de inserție poate beneficia oricare dintre părinții firești ai copilului și nu numai.
Conform actului normativ citat, „beneficiază de aceleași drepturi și una dintre persoanele care a adoptat copilul, căreia i s-a încredințat copilul în vederea adopției sau care are copilul în plasament ori în plasament în regim de urgență, cu excepția asistentului maternal profesionist care poate beneficia de aceste drepturi numai pentru copiii săi, precum și persoana care a fost numită tutore”.
Află mai multe despre stimulentul de inserție citind tot articolul de Alexandru Boiciuc de pe Avocatnet.ro.
Newsletter-ul Portal HR
100% fără spam