Hot Now

Stimulent de inserție 2015: Ce condiții trebuie să îndeplinești pentru a-l obține

19 01 2015, Avocatnet , 6 comentarii, 6.165 afisari

Părinții care se află în concediul pentru creșterea copilului și vor să revină mai repede în câmpul muncii pot beneficia de stimulentul de inserție. Acesta se acordă la cerere, în anumite condiții stabilite prin lege.

Persoanele care beneficiază de concediul pentru creșterea copilului și obțin venituri impozabile au dreptul să primească, la cerere, un stimulent de inserție, potrivit prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 111/2010.

Stimulentul de inserție este o sumă lunară care se acordă în perioada dintre momentul solicitării acesteia și împlinirea de către copil a vârstei de doi ani. Cuantumul lunar al stimulentului este echivalent cu cel al indicatorului social de referință, care, în prezent, este de 500 de lei.

Stimulentul de inserție se acordă așa cum prevede OUG nr. 111/2010, astfel:

 • pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creșterea copilului de până la un an, dacă acestea obțin venituri impozabile înaintea împlinirii de către copil a vârstei de un an, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către acesta a vârstei de doi ani;
 • pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creșterea copilului de până la doi ani, dacă acestea obțin venituri impozabile după ce copilul împlinește un an, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către acesta a vârstei de doi ani;
 • pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creșterea copilului cu handicap în vârstă de până la trei ani, oricând, pe toată perioada.

Atenție! Plata indemnizației pentru creșterea copilului este suspendată automat în urma solicitării stimulentului de inserție.

Ce acte sunt necesare pentru a cere stimulentul de inserție

De stimulentul de inserție poate beneficia oricare dintre părinții firești ai copilului și nu numai.

Conform actului normativ citat, „beneficiază de aceleași drepturi și una dintre persoanele care a adoptat copilul, căreia i s-a încredințat copilul în vederea adopției sau care are copilul în plasament ori în plasament în regim de urgență, cu excepția asistentului maternal profesionist care poate beneficia de aceste drepturi numai pentru copiii săi, precum și persoana care a fost numită tutore”.

Află mai multe despre stimulentul de inserție citind tot articolul de Alexandru Boiciuc de pe Avocatnet.ro.

Comentarii (6)
 1. mocanica mariana spune:

  Buna ziua…va rog sa-mi spuneti si mie pana la ce vârstă a copilului pot introduce dosarul pt obtinerea stimulentului de crestere.am optat pt concediu de c.c. De doi ani.fetita mea are un an si sapte luni si de la primăria galati mi-a spus ca nu mai pot beneficia pt ca se acorda doar copiilor pana la un an si sase luni….mentionez ca in lege nu scrie acest lucru..

  • Portal HR spune:

   Pentru un raspuns de la specialisti in legislatie, va sfatuim sa puneti aceasta intrebare pe forumul Avocatnet, partenerii nostri pe probleme legislative.

 2. Ionela Doncean spune:

  Buna ziua! Va prezint urmatoarea situatie si solicit, daca se poate, un raspuns avizat: am optat pt Concediu crestere copil pt 1 an, copilul urmand sa implineasca aceasta varsta pe 3 iulie. Tatal nu poate sa stea o luna in concediu, desi intruneste conditiile legale ale acordarii lui.Daca eu revin pe 1 iunie la serviciu, deci cu 2 zile fata de termenul legal pot beneficia de stimulent? Daca nu, care ar fi exact data la care ar trebui sa revin la munca? Multumesc!

  • Portal HR spune:

   Multumim pentru mesaj, pentru un raspuns avizat ca rugam sa puneti aceasta intrebare pe forumul Avocatnet.ro, partenerii nostri pe probleme de legislatia muncii.

 3. ionut spune:

  Buna ziua.beneficiez de stimulentul de insertie.in cazul in care mi-am dat demisia pierd acesti bani?ce ar trebui sa fac?sa cer concediu de crestere a copilului sau??

  • Portal HR spune:

   Buna ziua, pentru un raspuns din partea specialistilor in legislatia muncii, va sfatuim sa puneti aceasta intrebare in forumul Avocatnet, partenerii nostri pe astfel de subiecte.

Adauga comentariu

Cele mai noi

Peste jumătate dintre angajații români (59%) sunt îngrijorați de impactul incertitudinii economice asupra siguranței locului de muncă, potrivit studiului Randstad Workmonitor, aflat la a  douăzecea ediție. O treime (33%) dintre aceștia sunt îngrijorați de pierderea locului de muncă, procent care crește la 43 % în cazul celor cu vârsta cuprinsă între 45-54 de ani. „Ediția […]

Detalii

Compania Huawei este recunoscută ca angajator de top în România pentru prima oară și pentru a patra oară consecutiv în Europa, în cadrul Top Employers 2023 anunțat recent.  Obținerea certificării Top Employer demonstrează angajamentul organizației de a contribui la o lume mai bună pe piața forței de muncă, care se manifestă prin excelență în politicile […]

Detalii

2022 a fost anul în care angajații au reînceput să se întoarcă la munca de la birou, după doi ani în care stilul de muncă remote a fost mai degrabă regula decât excepția, iar 2023 pare că va continua această tendință. Potrivit datelor celui mai recent sondaj realizat de eJobs România, în acest moment, 46,1% […]

Detalii

Tot mai mulți se plâng de lipsa de pregătirea a noilor generații, însă foarte puțin se adaptează nevoilor lor „Tinerii de azi au nevoie de activități practice și vor teoria doar ca suport.” +1200 tineri și profesori din toată țara au beneficiat de programul ce a inovat educația 72% dintre tinerii de azi regretă că […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter