Stimulentul de inserție este suma de bani pe care statul o acordă părintilor care se află în concediu de creștere a copilului pentru a-i stimula pe aceștia să se întoarcă în câmpul muncii mai devreme. Pentru că dispozițiile în acest domeniu au fost modificate recent de guvernanți, AvocatNet.ro îți spune astăzi tot ce trebuie să știi despre regulile de acordare a stimulentului aplicabile în 2013.
Stimulentul de inserție este acea sumă de bani pe care statul o acordă părinților care, deși aflați în concediul de creștere a copilului, se hotărăsc să se întoarcă la serviciu înainte de încheierea concediului. Mai exact, potrivit Ordonanței de Urgență nr. 111/2010, actul normativ care reglementează regimul juridic de acordare a stimulentului de inserție, suma se acordă „persoanelor care, în perioada în care sunt îndreptățite să beneficieze de concediul pentru creșterea copilului, obțin venituri supuse impozitului”. Este vorba de acele impozite prevăzute de Codul Fiscal, adică venituri rezultate din salarii, din activități independente sau din activități agricole.
OUG nr. 111/2010 stabilește, totodată, că de stimulent beneficiază oricare dintre părinții firești ai copilului, persoanele care au adoptat copilul, cele cărora li s-a încredințat copilul în vederea adopției sau care au copilul în plasament ori în plasament în regim de urgență, precum și persoana care a fost numită tutore.
Un aspect important stabilit de actul normativ este că angajatorul NU poate concedia salariatul care se află în plata stimulentului de inserție. Mai mult chiar, conform normelor, această interdicție se poate extinde, o singură dată, cu până la 6 luni după revenirea definitivă a salariatei/salariatului în unitate.
În momentul de față, cuantumul lunar al stimulentului de inserție este de 1 ISR (indicator social de referință), adică de 500 lei.
Reglementările privind acordarea stimulentului de inserție au fost modificate semnificativ la sfârșitul anului 2012, prin Legea nr. 166/2012 privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 124/2011 pentru modificarea și completarea unor acte normative care reglementează acordarea de beneficii de asistență socială, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 699, din 11 octombrie 2012.
Concret, o modificare importantă este aceea că părintele va primi stimulentul de inserție pentru fiecare naștere sau adopție, în condițiile în care vechile prevederi stabileau că acest drept se acordă doar pentru primele 3 nașteri.
„Art. 9. – (1) Concediul și indemnizația lunară prevăzute la art. 2 alin. (1), art. 5 și 6, precum și stimulentul de inserție prevăzut la art. 7 se cuvin pentru fiecare dintre nașteri sau, după caz, pentru fiecare dintre situațiile prevăzute la art. 8 alin. (2)” – prevederea actuală
Schimbările operate de actul normativ au fost confirmate, pentru AvocatNet.ro, și de Cătălina Mircea, Senior Partner SCA Mircea și Asociații, aceasta arătând că legiuitorul a adus modificări inclusiv cu privire la posibilitatea ca părintele să beneficieze de stimulentul de inserție începând cu drepturile cuvenite lunii octombrie 2012, cu aplicabilitate și în anul 2013.
Astfel, în baza prevederilor instituite de Legea nr. 166/2012, avocatul Mircea și Asociații distinge următoarele situații de acordare a stimulentului, în funcție de durata concediului de creștere a copilului pentru care a optat părintele:
„Opțiunea beneficiarului, de a alege între perioada de 1 an, respectiv 2 ani, de concediu pentru creșterea copilului, se exprimă în scris, pe bază de cerere și nu mai poate fi schimbată pe parcursul acordării drepturilor„, punctează avocatul Mircea și Asociații.
Important! În cazul persoanelor care beneficiaza de indemnizația lunară și solicită dreptul la stimulent de inserție, plata indemnizației lunare se suspendă.
„Pentru a primi stimulentul de inserție este necesar ca părintele care a beneficiat de concediul de creștere a copilului să depună o cerere de acordare a stimulentului de inserție, la Primăria comunei, orașului, municipiului sau sectoarelor în cazul Municipiului București, aflate în raza domiciliului sau reședinței solicitantului, împreuna cu actele doveditoare ale situației de fapt în care se află”, a precizat Cătălina Mircea.
Concret, dreptul la stimulent de inserție, se acordă pe bază de cerere scrisă însoțită în mod obligatoriu de următoarele documente:
Beneficiarul este obligat să comunice în scris primăriei orice modificare intervenită în situația sa, de natură să determine încetarea sau suspendarea plății drepturilor, în termen de 15 zile lucrătoare de la apariția acesteia.
Potrivit Cătălinei Mircea, dreptul la plata stimulentului de inserție încetează începând cu ziua următoare celei în care:
Atenție! Din punct de vedere fiscal, pentru dreptul la stimulentul de inserție nu se datorează impozit și nici contribuțiile sociale obligatorii stabilite de lege.
–––
Acte normative care au operat modificări la nivelul modalității de acordare a stimulentului de inserție:
Articol de Mirela Oprea, preluat de pe Avocatnet.ro.
În perioada 11 – 22 septembrie 2023, a avut loc o nouă ediție a Școlii de Vară HR Club Next Gen. Programul a avut ca scop dezvoltarea profesională și personală a celor 12 participanți, printr-o abordare practică și interactivă. Rezultatul? Formarea unei noi generații de profesioniști HR de elită, care să înțeleagă și să poată […]
Detalii39,4% dintre participanții la cel mai recent sondaj eJobs declară că nu sunt mulțumiți de salariul lor, în timp ce 49,8% spun că este ok, dar s-ar putea și mai bine. Doar 10,7% nu au niciun motiv de nemulțumire din acest punct de vedere. Cu toate acestea, o eventuală renegociere salarială pare a fi o […]
DetaliiŞapte companii de renume din România au intrat în finala competiţiei Top WellBeing Employer, ce premiază implicarea acestora pentru a oferi o stare de bine a angajaților și a comunității în care activează. Arctic SA, BCR, KPMG, Majorel Romania, mindit.io, Phillip Morris Romania și Provident Financial Romania au trecut de semifinala primei ediții a acestei […]
DetaliiRaluca Burghelea este noul Country Managing Director al Accenture România. Raluca și-a început cariera la Accenture în anul 2007, iar în prezent este Managing Director al Accenture Operations în România, rol pe care îl va păstra. În calitate de Operations Lead, ea a jucat un rol esențial în dezvoltarea activității locale din România în 6 […]
Detalii
Buna ziua,
As avea o intrebare legata de stimulentul de insertie. Fetita mea s-a nascut in 8 iunie 2012 si eu trebuie sa ma intorc la munca cu o luna inainte de implinirea varstei de 1 an confrom legii in vigoare. Cu ce data ar trebui sa ma intorc pentru a beneficia si de stimulentul de insertie?
Multumesc,
Alina
Buna ziua, pentru un raspuns cat mai complet, va sfatuim sa puneti aceasta intrebare si pe forumul Avocatnet.
pot sa si lucrez si sa iau stimulentul de insertie ?eu sunt singurul angajat din familie