Hot Now

Succesul în viața profesională – continuitate sau exemplaritate

16 04 2013, Cristi Ariton , Comenteaza, 4.876 afisari

Schimbările în viața profesională, cu particularitățile și fricile lor, ocupă un loc central în preocupările fiecăruia. Raționamentul din spatele deciziilor e îngreunat de amestecul (solicitat sau nu) al celor din jur (profesioniști sau doar apropiați). Logica ta trece prin furcile caudine ale avertismentelor, sfaturilor, protectivității unor persoane cu diferite povești și experiențe profesionale.

Toate sunt pline de înțelepciune și sens, și în urma lor se conturează  două mari căi prin care se poate atinge succesul în viața profesională: cea a continuității, și cea a exemplarității.

Prima se referă la o traiectorie ascendentă în cadrul unei profesii, beneficiază de o literatură bogată și a acaparat sensul termenului „carieră”. Succesul înseamnă parcurgerea a cât mai multe trepte ierarhice. Întreruperea acestei ascensiuni este considerată (de cel în cauză sau de cei din jur) drept ratare, eșec, neîmplinire profesională și personală. Detașarea în provincie intră sub aceleași auspicii.

A doua dimensiune, cea a exemplarității drumului spre succes, face trimitere la importanța fiecărei experiențe profesionale în economia aflării sau dezvoltării unei identități profesionale. Aceasta cale propune o achiziție permanentă de experiențe, de noi abilități și competențe, dobândirea de noi deprinderi și mai ales, lărgirea orizontului cultural. În mod nemijlocit, acest proces lung este formator de caractere („bildungsroman”). Ca exemplu poate fi luat Nikolai Tand, cu mențiunea că în cazul lui cele două căi s-au succedat („exemplaritatea” a fost baza „continuității”).

Ambele au provocările, satisfacțiile, temerile și farmecul lor. Nu trebuie să ne fie frică de schimbare. De temut sunt: lucrul făcut de mântuială, impostura, pregătirea insuficientă, lipsa curajului, suficiența.

Tentația riscului (specifică exemplarității) ascunde un pericol major. A sări fără noimă dintr-un domeniu într-altul, fără a dobândi competențe care să facă experiența relevantă, este neproductiv. În plus, o poate pune pe persoana în cauză într-o lumină proastă în fața angajatorilor.
Desigur, succesul schimbării e mai tangibil când vorbim, de exemplu, de un IT-st care se apucă de HR. Totuși, sunt și cazuri când succesul și șlefuirea caracterului unei persoane urmează unei traiectorii unice, frapante sau de-a dreptul… exemplare.

Indiferent de ce cale alegi, nu te mulțumi cu puțin si nu te da bătut! Succes!

Adauga comentariu

Cele mai noi

Pe 30 martie 2023, aproape 300 de membri ai comunității HR Club s-au reîntâlnit live în cadrul celei de-a 15 ediții a decernării Premiilor de Excelență în Resurse Umane, unul dintre cele mai prestigioase evenimente de resurse umane ale anului. Înaintea ceremoniei de premiere, a avut loc o sesiune specială HR Club Talks live, dedicată […]

Detalii

Primul trimestru al anului se încheie cu aproape 100.000 de joburi noi postate pe eJobs.ro, cea mai mare platformă de recrutare online din România, dar și cu 2,7 milioane de aplicări, tablou aproape identic cu cel aferent primului trimestru al anului trecut. „Nu vedem diferențe notabile în ceea ce privește numărul de joburi postate sau […]

Detalii

Articol de Mădălina Trif, Senior Manager PwC România Companiile trebuie să-și regândească strategia de recompensare a angajaților, având în vedere că în ultimii zece ani echilibrul între viața profesională și cea personală, precum și formarea și dezvoltarea carierei, și-au triplat importanța în preferințele angajaților, în timp ce recompensa financiară a scăzut cu 24%, reiese din […]

Detalii

Un lider construiește o lume. E oare de ajuns ca ea să fie Bună și Adevărată? Pare că nu, pare că simțim cu toții și nevoia de Frumos. În 2023 vom vorbi Despre Frumos! Frumosul nu este totuna cu frumusețea estetică, chiar dacă o cuprinde. Frumosul este o filosofie de viață, o etică. Este acel […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter