Contrar asteptarilor, succesul organizatiilor depinde de nivelul de implicare al angajatilor si nu invers. Aceasta este concluzia unui studiu Gallup care a scos inca o data in evidenta cat de important este capitalul uman in ecuatia rezultatelor financiare.
Iata si cateva din ideile care ne-au placut si care, credem noi, ar trebui sa fie mai mult decat o tema de gandire pentru organizatii:
1. Implicarea angajatilor (termenul din engleza, „engaged”, are un sens chiar mai generos decat „implicare”, este vorba de o combinatie de implicare cu dedicare si fidelitate) este direct corelata cu cresterea ratelor de retentie, performante financiare mai bune si fidelizarea clientilor.
2. Odata ce managerii vor constientiza legatura dintre performanta organizationala si nivelul de implicare al angajatilor, le va fi mai usor sa parcurga pasii necesari crearii unei culturi relevante in acest sens.
3. Nivelul de satisfactie al angajatilor cu jobul este la baza unor rezultate financiare bune si nu invers (cum am putea deduce printr-un rationament intuitiv).
4. Faptul ca angajatii implicati si dedicati sunt mai predispusi sa vina la munca, sa fie atenti cu clientii si sa creeze un mediu constructiv nu duce in mod direct la rezultate financiare mai bune. Legatura este, mai degraba, una indirecta dar imposibil de contestat, arata studiul.
5. Ideea ca organizatiile care vor sa aiba succes ar trebui in primul rand sa se preocupe de angajati pentru ca rezultatele financiare vin dupa aceea in mod firesc. Perceptiile angajatilor despre munca si calitatea mediului in care lucreaza sunt esentiale pentru succesul organizatiei in ansamblu.
6. Cele 12 elemente ale unui management de succes.
7. Primul indicator pentru performanta organizatiei ar trebui sa fie perceptia angajatilor. Apoi trebuie luate in calcul aspectele asupra carora managerii si angajatii pot avea un impact. Trebuie implementate si programe de dezvoltare pentru ca managerii sa inteleaga cum pot face ca schimbarea buna sa se intample. Iar ciclul acesta trebuie repetat cu consecventa pentru a asigura succesul financiar prognozat.
Citeste tot articolul pentru a vedea detalierea rezultatelor studiului Gallup aici.
Anul 2023 a fost unul dificil pentru sectorul IT, atât la nivel global, dar mai ales în România. Pe de o parte, concedieri semnificative în prima parte a anului au lăsat foarte mulți candidați în căutare de job într-o piață cu pretenții tot mai ridicate, iar pe de altă parte, impozitarea veniturilor de peste 10.000 […]
DetaliiCustomer Experience Romania organizează CX Conference Bucharest 2023, un eveniment conceput pentru a sustine transformarea domeniul experienței clienților în România. Conferința va avea loc pe data de 25 octombrie la Nord Events Centre și se adresează liderilor din domeniul CX, marketing, resurse umane, customer care, customer service, vânzări, operațiuni și antreprenorilor romani. CX Conference Bucharest […]
Detalii91,2% dintre angajatorii care au participat la cel mai recent sondaj derulat de eJobs România au declarat că au în plan să facă angajări până la finalul anului. 5,4% spun că au blocat toate angajările, în timp ce 3,4% nu știu exact care va fi cursul evenimentelor până la final de an. Dintre cei care […]
DetaliiIndependenți, pragmatici, la curent cu noile tehnologii, tinerii din generația Z sunt deciși să își trăiască viața și să își construiască parcursul educațional și profesional conform propriului set de valori. Anual, la IUF- The International University Fair participă peste 20.000 de elevi și studenți. Datele ultimelor ediții ne arată că tinerii din România sunt din […]
Detalii