Hot Now

Tu ce salariu vrei?

30 11 2010, Portal HR , 5 comentarii, 13.116 afisari

Ileana ne-a intrebat:

La toate interviurile la care am participat pana acum am primit intrebarea despre ce asteptari salariale am si de fiecare data m-am gandit cum ar fi mai bine sa raspund. Sa spun ce salariu vreau sau sa raspund ca prefer mai degraba sa mi se faca o oferta? Cum e mai bine ca sa lasi o impresie buna?

Noi ii raspundem:

Daca interviul este cunoscut pentru incarcatura emotionala de ambele parti ale „baricadei”, momentul discutiei „despre bani” este unul care urca exponential nivelul acesta si, din acest motiv, se poate dovedi o adevarata piatra de incercare atat pentru candidat cat si pentru intervievat.

Inainte de a raspunde care sunt cele mai bune abordari din partea candidatului, merita mentionate motivele pentru care aceasta intrebare este critica in economia interviului si a procesului de selectie din punctul de vedere al companiei angajatoare. In majoritatea situatiilor, inca dinainte de inceperea derularii procesului de recrutare exista bugete clar stabilite de compensatii si beneficii pentru toate pozitiile existente in schema organizationala.

Chiar si companiile care nu au o strategie elaborata in acest sens, pornesc la drum in procesul de recrutare de la un nivel maxim pe care si-l pot permite obiectiv sau de la o marja salariala in care este optim sa se integreze noul angajat. In virtutea clauzelor de confidentialitate care afecteaza aceste politici salariale, este putin probabil ca un evaluator sa poata divulga in timpul interviului cifra exacta sau nivelul orientativ pe care il are in vedere organizatia pentru pozitia vacanta.

Nu este vorba aici de un joc al puterii, ci de o realitate. Imaginati-va cat de usor s-ar raspandi acest gen de informatii in piata daca toti candidatii chemati la interviu ar primi aceste date. Cum ar putea compania, in acest context, sa mai garanteze angajatilor actuali sau viitori confidentialitatea asupra acestuia dar si asupra altor aspecte sensibile pentru motivatia si performanta lor?

In contextul marjelor predefinite de mai sus, motivele pentru care un evaluator solicita aceasta informatie in timpul interviului sunt evidente: pentru a se asigura in primul rand ca o eventuala oferta pentru candidatul cu care discuta isi are rostul (daca diferenta intre ceea ce poate compania sa ofere si ceea ce isi doreste candidatul este prea mare, discutia poate sa fie o pierdere de timp) dar si pentru a intelege in ce masura politica salariala pe care o are vizavi de o anumita pozitie este corelata la realitatile pietii (aceasta abordare nu trebuie inteleasa intr-o directie manipulativa deoarece exista situatii in care observarea unei discrepante intre ceea ce ofera compania si ceea ce asteapta specialistii pe domeniul respectiv poate sa duca la modificarea bugetului pentru pozitia respectiva, dar acest lucru se intampla in timp si pe baza unui proces elaborat de strangere de informatii in acest sens.)

Intrebarea despre asteptarile salariale nu trebuie considerata jignitoare de catre angajat. Sigur, conteaza foarte mult si maniera in care este ea adusa in discutie si argumentata.

In functie de context, candidatul poate decide sa aleaga una din urmatoarele variante de raspuns:

1. O indicatie orientativa a unui nivel motivant (care poate porni de la nivelul salarial actual la care adauga o crestere procentuala conform credintelor despre valoarea pe care o aduce in organizatie si informatiilor din piata de care dispune candidatul);

2. O indicatie a nivelului minim acceptabil fara de care factorii de igiena nu ar fi satisfacuti si in absenta carora candidatul nu isi poate permite (obiectiv) sa accepte un job.

3. Un refuz de a oferi orice fel de informatii de acest gen. Aceasta abordare atrage dupa sine riscul ca aplicatia sa fie respinsa din start pentru ca angajatorul nu isi permite sau nu doreste sa se angreneze intr-o discutie ale carei sanse se reusita nu pot fi macar anticipate.

4. O intrebare despre nivelul bugetat de organizatie pentru aceasta pozitie. Asa cum mentionam mai sus, nu recomandam aceasta abordare pentru ca este putin probabil ca un evaluator sa ofere aceasta informatie din motive de confidentialitate.

5. O afirmatie despre disponibilitatea candidatului de a discuta pe marginea unei oferte din partea organizatiei in masura in care aceasta se incadreaza in media de pe piata pentru aceasta pozitie. Sansele ca un angajator sa isi asume o astfel de discutie depind de cativa factori critici printre care: urgenta cu care are nevoie sa recruteze persoana potrivita corelata cu un grad ridicat de potrivire a candidatului cu cerintele postului.

Indiferent de varianta de raspuns aleasa, este important de retinut ca aceasta discutie nu trebuie transformata intr-un „razboi subteran”. Este in avantajul ambelor parti sa seteze in termeni clari un subiect sensibil dar care poate inclina hotarator balanta. Atat candidatul cat si organizatia care recruteaza trebuie sa ia si decizii pragmatice si discutia despre salariu este unul din momentele cele mai bune in care se pot strange datele corecte pentru o hotarare in cunostinta de cauza.

Comentarii (5)
  1. […] This post was mentioned on Twitter by Stefan Murgeanu, Portal HR, Catalin Bratu, Laurentiu Matei, Razvan Bucur and others. Razvan Bucur said: io's modest 9.999 Euro RT @stmurgeanu: 10.000 EUR net lunar e ok T @portal_hr: Tu ce salariu vrei? http://portalhr.ro/?p=904 […]

  2. elena spune:

    Salut,
    E bun articolul mai ales ca e o problema spinoasa.
    Dar discutia despre salariu e ca roata unui hamster. Zic asta pentru ca din pozitia de recrutat ai in primul rand niste nevoi si apoi niste asteptari. Iti pui la dispozitie experienta, timpul si inteligenta pentru a obtine bani si realizare profesionala. Deci spui o suma. Daca e prea mare, nu te mai cheama; daca e prea mica, ai pierdut pentru ca puteai obtine mai mult si in plus vei fi frustrat (acceptand o suma sub nivelul asteptat si care nu acopera cheltuielile pe care le ai). Asta din punct de vedere al angajatului/recrutatului.
    Pentru angajator e clar, nu-mi spui o suma, sari din schema, imi spui o suma prea mare sari din schema, spui o suma mai mica, te acceptam, ca ne incadram in buget si ne mai raman si niste bani. De asta zic ca e spinoasa, dar vorbesc din punctul de vedere al angajatului. Eu zic ca desi HR are un buget, are si instrumentele sa ofere o suma un pic mai mare dar sa fie si ancorat in ceea ce se ofera pe piata, pe acelasi nivel de experienta si cerinte. Iar ca angajat, daca accepti o suma sub nivelul pietei, din disperare, tragi dupa tine piata in jos. Si asa ne-am intors in anii ’90 cu oferta de munca si cu atitudinea fata de angajati. Eu asa vad lucrurile in provincie; poate in Bucuresti stau altfel treburile, dar aici, la mine in oras patronii locali cer din ce in ce mai mult, se instaureaza o dictatura extremista, multinationalele daca isi mai fac cate un sediu pe ici pe colo, il fac ca stiu din piata nivelul salarial si tot asa. O roata de hamsteri, fara iesire.

  3. Dana spune:

    Pe de alta parte, eu cred ca e greu de cunoscut in realitate si nivelul salarial al pietei – salariile difera pentru aceeasi pozitie de la o companie la alta. E o loterie…
    Totusi, o cumpanie de HR serioasa daca are un candidat potrivit nu-l respinge din start daca are pretentii salariale prea ridicate . Poti sa ii spui ca bugetul este mai mic si daca este accepta sa cedeze…
    In textul articolului de mai sus, varianta 1 mi se pare cea mai normala de abordat.

  4. Daca ai skills iti permiti sa ceri un salariu bun …

    Stiu oasmeni care au cerut 90 mil / luna si au obtinut bine nu de la primu interviu desi toti ii vroiau (cv impresionant cand spunea ce salar vrea se termina smecheria)

    Eu unu sub 1 mie de eur + program flexibil nu m-as misca din casa .l..

Adauga comentariu

Cele mai noi

39,4% dintre participanții la cel mai recent sondaj eJobs declară că nu sunt mulțumiți de salariul lor, în timp ce 49,8% spun că este ok, dar s-ar putea și mai bine. Doar 10,7% nu au niciun motiv de nemulțumire din acest punct de vedere. Cu toate acestea, o eventuală renegociere salarială pare a fi o […]

Detalii

Şapte companii de renume din România au intrat în finala competiţiei Top WellBeing Employer, ce premiază implicarea acestora pentru a oferi o stare de bine a angajaților și a comunității în care activează. Arctic SA, BCR, KPMG, Majorel Romania, mindit.io, Phillip Morris Romania și Provident Financial Romania au trecut de semifinala primei ediții a acestei […]

Detalii

Raluca Burghelea este noul Country Managing Director al Accenture România. Raluca și-a început cariera la Accenture în anul 2007, iar în prezent este Managing Director al Accenture Operations în România, rol pe care îl va păstra. În calitate de Operations Lead, ea a jucat un rol esențial în dezvoltarea activității locale din România în 6 […]

Detalii

Pe 30 septembrie și 1 octombrie, la Sala Palatului din București, va avea loc IUF – The International University Fair, cel mai important eveniment educațional din Sud-Estul Europei. Reprezentanții universităților din 12 țări vor prezenta elevilor de liceu și studenților programele de licență, masterat și facilitățile la care pot avea acces (burse, surse de finanţare, […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter