Hot Now

Un CV pentru secolul 21

29 09 2016, Career Advisor , 3 comentarii, 5.409 afisari

Nu e nicio problemă dacă nu ești pregătit(ă) să faci schimbarea de la CV-ul tradițional la una din modalitățile la modă acum de prezentare a experienței, dar trebuie să ai în vedere câteva aspecte esențiale atunci când ești în căutare de job și/sau trimiți aplicații la anunțuri pentru poziții vacante.

Dincolo de ceea cum crezi tu că ar trebui să arate un astfel de document, nu uita că:

  1. Sunt șanse mari ca CV-ul tău să fie „citit” prima dată de un sistem ATS care filtrează conținutul în funcție de anumite câmpuri setate anterior de potențialii angajatori;
  2. A doua „citire”, chiar dacă este făcută de un specialist HR, trebuie să reușească să atragă atenția cât mai repede (poate nu în 6 secunde, dar cu siguranță în câteva minute);
  3. A treia „citire”, cea făcută de managerul direct al poziției pentru care se recrutează, durează adesea mult mai puțin, de unde importanța critică a informațiilor aflate pe prima pagină.

Iată câteva din recomandările noastre pentru cei care sunt conștienți că trăim în secolul 21 și, oricât de mult ne-ar displace acest lucru, viteza este esențială:

  1. Nu aglomera începutul CV-ului cu prea multe date de contact (nu mai foloseste nimeni adresa fizică pentru a trimite scrisori; este suficient să menționezi orașul în care trăiești și, dacă este cazul, flexibilitatea pentru relocare și în ce zonă, telefonul mobil și o adresă de mail care să nu fie de la serviciul actual și pe care să o verifici cel puțin o dată pe zi).
  2. Renunță la prezentări la persoana a III-a ale experienței, la rezumate profesionale cu cuvinte devenite locuri comune; este suficient să incluzi un scurt obiectiv profesional care să articuleze clar genul de poziție și/sau domeniul care te interesează.
  3. Începe detalierea experienței profesionale cu cel mai recent loc de muncă, deci invers cronologic (nu încetează să ne mire CV-urile care, în secolul 21, listează experiența profesională în ordine cronologică), include câteva responsabilități cheie (nu este necesar să pui toată fișa postului) și 1-2 realizări deosebite despre care poți oferi detalii concrete în timpul interviului.
  4. Ar fi ideal ca CV-ul să nu depășească 2 pagini, altfel riști să plictisești. Dacă, totuși, volumul de informații necesită o a treia pagină, asigură-te că nu detaliezi excesiv joburi de la începutul traseului profesional și evită listarea tuturor diplomelor obținute sau cursurilor profesionale la care ai participat vreodată.
  5. Evită să incluzi în CV liste de persoane care pot oferi referințe despre activitatea ta profesională. Dacă va fi necesar, poți oferi această informație direct evaluatorului.
  6. Alege o extensie standard pentru CV-ul tău. Oricât de „frumos” ți s-ar părea, un CV în Powerpoint va fi greu dacă nu imposibil de citit de un sistem automat, preferă Word protejat sau, dacă vrei, PDF (deși sunt situații în care ATS-urile nu „citesc” astfel de documente).

Nu rata interviuri din cauza unui CV înțepenit în vremuri demult apuse, actualizează-ți azi CV-ul pentru secolul 21 folosind sugestiile noastre.

Mult succes!

 

Save

Comentarii (3)
  1. Tiberiu spune:

    Salut

    Am incercat sa folosesc CVAdvisor si nu am reusit. Dupa ce am resetat parola (prin procedura de recuperare), mi s-a afisat un mesaj despre nu stiu ce email list care nu functioneaza.

    Am incercat sa generez un cont nou, aplicatia m-a refuzat.

    Sper sa imi raspundeti cat mai repede.

Adauga comentariu

Cele mai noi

Atragerea și păstrarea talentelor sunt preocupări majore pentru angajatorii din întreaga lume, însă mai mult de o treime (35%) dintre angajați sunt susceptibili să renunțe la locul de muncă în următoarele 12 luni, Generația Z (38%) și milenialii (37%) fiind cei mai predispuși să plece, potrivit studiului EY 2023 Work Reimagined Survey. Sondajul constată o […]

Detalii
Gerke Witteveen, NN Pensii

Gerke Witteveen este noul CEO al NN Pensii SAFPAP S.A., începând din 9 octombrie 2023. Gerke o înlocuiește pe Andreea Pipernea, care a condus NN Pensii SAFPAP S.A. în ultimii șase ani, și care va urma noi oportunități profesionale și antreprenoriale în afara NN. Gerke are o experiență de aproape 20 de ani în domeniul […]

Detalii
Wellnessentially

Wellbeing.ro, unul dintre ei mai importanți furnizori de servicii de wellbeing din România, lansează parteneriatul cu Wellnessentially, o platformă digitală de wellness de ultimă generație care ajută angajatorii să reducă stresul angajaților și să își întărească cultura organizațională prin intermediul experienței gamificate, crescând astfel creativitatea, productivitatea și bună starea generală a acestora. Platforma Wellnessentially este […]

Detalii
Alina Botica / Portal HR

Alina Botica este fotografă, cu specializare în fotografia de beauty, portret și cea de boudoir, reușind să facă femeile să se simtă bine în pielea lor ca să-și poată exprima feminitatea și printr-un shooting foto profesionist. N-a fost mereu simplu și nu și-a găsit nișa de specializare dintr-o dată, ci a trecut prin mai multe […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter