Unde te vezi peste 5 ani?
Dupa intrebarea „povesteste-mi despre tine„, cea despre viziunea de viitor este una dintre cele mai des intalnite in majoritatea interviurilor de recrutare. E firesc deci, atunci cand te pregatesti pentru discutia cu evaluatorul, sa iti pui problema care este „cel mai potrivit raspuns” ca sa faci cea mai buna impresie sau macar una suficient de buna pentru a trece in etapa urmatoare a procesului de evaluare.
Asa cum spuneam si in alte articole despre practica interviului, nu recomandam nimanui sa invete raspunsuri pe dinafara si sa le redea ca atare in timpul interviului . Impresia buna nu e data doar de combinatia de cuvinte, ci si de calitatea ideilor si de pertinenta raspunsului. In contextul acesta, intrebarea despre viitor poate fi o tema buna de antrenament.
In orice situatie, dar mai ales in contextul interviului, este util ca raspunsul la o intrebare sa aiba in vedere motivul pentru care ea a fost pusa. Intervievatorul poate sa puna aceasta intrebare pentru ca:
1. Vrea sa inteleaga mai bine care este orizontul tau de asteptari in cariera.
2. Incearca sa isi dea seama care sunt valorile si motivatiile dupa care te ghidezi.
3. Vrea sa inteleaga in ce masura contextul organizatiei pentru care ar urma sa lucrezi poate sa iti satisfaca asteptarile de evolutie profesionala.
4. Cauta de stabileasca daca si ce obiective ai si cum ti-ai propus sa le atingi.
5. Vrea sa vada in ce masura ai capacitatea de a creiona consecvent un traseu profesional.
Lista ar putea continua, dar mai mult ca sigur ar fi vorba de variatiuni pe aceeasi tema. In contextul ideilor de mai sus, raspunsul tau la intrebarea „unde te vezi peste 5 ani” ar trebui sa aiba in vedere cateva aspecte esentiale:
1. In ce masura deciziile pe care le-ai luat pana acum in cariera/job evidentiaza un traseu clar si un obiectiv pe care intentionezi sa il atingi? Incearca sa raspunzi la intrebarea despre viitor gandindu-te ca fiecare din alegerile pe care le faci iti aduc sau iti iau ceva. Este firesc sa alegi si in virtutea intuitiei, caci ratiunea poate fi adesea limitativa, dar, daca exista un sistem bine pus la punct, intuitiile au calitatea deosebita de a ne duce acolo unde trebuie.
2. Cand raspunzi la aceasta intrebare e bine sa te gandesti ce comunica raspunsul tau prin prisma unui sistem de valori si motivatii. Vrei doar o evolutie pe scara ierahica sau este mai importanta o imbogatire a jobului in anumite directii? Nu porni de la premiza ca intervievatorul vrea sa auda modestie sau cumpatare, nu ai de unde sa stii asta. Cea mai buna premiza este aceea ca nu are sens sa comunici ceva ce nu esti.
3. Ca sa te antrenezi pentru aceasta intrebare, gandeste-te ce faceai acum 5 ani. Cum s-a schimbat viziunea ta despre job/viata/cariera/meserie in acesti 5 (sau x ani)? 5 ani e mult dar este si putin, mai important este sa iti asumi anumite decizii si sa proiectezi unul sau mai multe obiective in orizontul cunoasterii de acum cu deschiderea sincer afirmata ca lucrurile se pot schimba.
4. Daca nu ti-ai proiectat un orizont de cariera atat de indepartat (desi exercitiul in sine e util si merita sa il faci), poti incerca un raspuns „in pasi mici„. Explica ce iti propui sa faci/sa inveti/sa deprinzi in perioada de timp care urmeaza si cum consideri ca experientele noi te pot ajuta sa devii o varianta mai buna a ceea ce esti acum.
5. 5 ani poate sa fie o perioada mult prea lunga de timp pentru a sta intr-un singur job in conditiile schimbarilor rapide din piata si sunt putine organizatiile care se asteapta sincer la asa ceva. In egala masura insa e foarte probabil ca un potential angajator sa isi doreasca angajati fideli pentru care numarul de ani in sine sa fie mai putin relevant in compatratie cu valoarea pe care o aduc in organizatie si experientelor proprii. Raspunzand la aceasta intrebare e prea putin util sa subliniezi ca nu te dai in laturi de la a parasi o organizatie daca ea nu iti ofera ce iti doresti. Solutia cea mai buna este se te concentrezi mai degraba pe cum ai putea sa iti atingi obiectivele aducand in acelasi timp performanta in organizatie intr-o ecuatie de castig-castig.
Nu in ultimul rand, raspunde la aceasta intrebare respectand un principiu de bun simt dar cateodata prea usor trecut cu vederea: Nu vinde ceea ce nu ai. S-ar putea sa nu iti placa moneda cu care iti plateste cumparatorul.
Newsletter-ul Portal HR
100% fără spam