Hot Now

Viața ca o școală

11 02 2013, Anca Petrescu , 2 comentarii, 4.110 afisari

V-aduceți aminte? Aveați vreo 6 ani și era o zi toamnă. 15 septembrie sau pe-acolo. Emoții, trezit devreme, părinții care vă spuneau să fiți cuminți, o uniformă nouă scrobită (mi-aduc aminte că manșetele apretate erau așa dure). Prima zi de școală.

Și au trecut ani de atunci. Ați absolvit liceul, poate facultatea, una sau mai multe, master, chiar doctorat. Și cumva ”școala” pare o perioadă încheiată, terminată. Over.

Dar nu e așa. Dintr-un anumit punct de vedere, lecțiile vieții încep abia după terminarea școlii. Lecții despre noi înșine, despre alții, despre lumea în care trăim. Și continuăm să învățăm până în ultima zi a vieții noastre. Dacă vrem. Școala ne-a pregătit pe toți cu o sumedenie de informații care sunt extrem de prețioase, dar a contribuit prea puțin la dezvoltarea acelor abilități care să ne asigure succesul în viață. N-o să intru acum în polemica ideii de școală ca instituție și sistem de învățare. O să spun doar atât: școala nu ne învață, din păcate, să punem întrebări.

Am realizat acest lucru mulți ani după ce am terminat Masterul și am început formarea în coaching, în momentul în care am citit undeva o istorioară despre Einstein. Se spune că, atunci când era copil și se întorcea acasă de la școală, mama lui nu îl întreba lucruri de genul ”Ce ai făcut azi la școală?”, sau ”Ce note ai luat?”, sau ”Cu cine te-ai bătut?”, ci voia să știe în primul rând un lucru: ”Care a fost cea mai bună întrebare pe care ai pus-o astăzi doamnei profesoare?”

În viață, ca să avem succes, orice o însemna acest lucru pentru fiecare dintre noi, avem nevoie să ne dezvoltăm conștient câteva strategii personale. Nici pe acestea nu le învățăm la școală. Una este strategia de a învăța. (Cum fac să fiu în acea stare de excepție care îmi facilitează maxim învățarea?) Altele sunt strategia de a lua decizii, strategia de motivare, sau strategia de relaționare. Și toate acestea se bazează pe abilitatea de a-ți pune chiar singur întrebarea sau întrebările potrivite.

Care este întrebarea zilei pentru tine? Acea întrebare revelatoare și care-ți poate schimba… orice din viață.

Comentarii (2)
 1. VALERIU spune:

  Draga Anca,
  Nici nu stii cata dreptate ai!
  Am predat si mai predau cursuri adultilor de toate specialitatile si varstele. Cu toate ca aveau experienta, doreau sa invete, dar nu aveau curajul sa raspunda unor intrebari de viata. Si, pentru ca doream sa obtin raspunsuri la intrebarile mele, insistam pana ce obtineam ceea ce doream.
  Mi-am dat seama ca poti sa raspunzi la o intrebare, si mai ales sa faci un comentariu daca ti-ai pus intrebarea respectiva si daca ai cautat raspuns.
  Cand eram profesor, am avut sansa sa il cunosc pe Toma Cocisiu, un pedagog al anilo 1940, promotor al scolii active. Am inceput sa folosesc unul din principiile sale: sa notez elevii dupa valoarea intrebarilor puse altor elevi, care se pregateau special pentru a sustine o tema.
  Imi place mult cum gandesti. E un dar care trebuie multiplicat. Mult succes.

Adauga comentariu

Cele mai noi

Apărută de curând la Publica, cartea Catalizatorul de Jonah Berger se adresează tuturor celor care doresc să catalizeze schimbarea. Ea oferă un solid mod de gândire și o varietate de tehnici care pot să conducă la rezultate extraordinare. Fie că încercați să schimbați o persoană, să transformați o organizație ori să schimbați modul în care […]

Detalii

45 de studenți proveniți din centrele universitare Galați, București, Brașov, Iași, Constanța, Craiova și Cluj-Napoca au promovat, cu succes, cea de-a noua ediție a Școlii de Vară organizată de LIBERTY Galați. Timp de 10 săptămâni, studenții au fost angajați cu drepturi depline și au lucrat alături de mentori (specialiști din cadrul Combinatului) pe proiecte reale, […]

Detalii

Catalyst Solutions anunță organizarea celui mai mare târg de carieră din România, Angajatori de TOP care se va desfășura exclusiv în mediul online, pe platforma Hipo.ro. Cu o notorietate de 15 ani pe piața de referință, evenimentul de carieră se adresează tuturor candidaților care se află în căutarea unui loc de muncă în această toamnă, […]

Detalii

Săptămâna aceasta, discutăm despre cum va arăta viitorul organizațiilor și a departamentului de Resurse Umane, la o nouă ediție a evenimentului „HR UNCOVERED” În perioada 23 – 24 septembrie 2020, BusinessMark are plăcerea să vă invite la „HR UNCOVERED”, eveniment online în cadrul căruia se va discuta despre schimbările prin care organizațiile și departamantele de […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter