Hot Now

Viața ca o școală

11 02 2013, Anca Petrescu , 2 comentarii, 4.862 afisari

V-aduceți aminte? Aveați vreo 6 ani și era o zi toamnă. 15 septembrie sau pe-acolo. Emoții, trezit devreme, părinții care vă spuneau să fiți cuminți, o uniformă nouă scrobită (mi-aduc aminte că manșetele apretate erau așa dure). Prima zi de școală.

Și au trecut ani de atunci. Ați absolvit liceul, poate facultatea, una sau mai multe, master, chiar doctorat. Și cumva ”școala” pare o perioadă încheiată, terminată. Over.

Dar nu e așa. Dintr-un anumit punct de vedere, lecțiile vieții încep abia după terminarea școlii. Lecții despre noi înșine, despre alții, despre lumea în care trăim. Și continuăm să învățăm până în ultima zi a vieții noastre. Dacă vrem. Școala ne-a pregătit pe toți cu o sumedenie de informații care sunt extrem de prețioase, dar a contribuit prea puțin la dezvoltarea acelor abilități care să ne asigure succesul în viață. N-o să intru acum în polemica ideii de școală ca instituție și sistem de învățare. O să spun doar atât: școala nu ne învață, din păcate, să punem întrebări.

Am realizat acest lucru mulți ani după ce am terminat Masterul și am început formarea în coaching, în momentul în care am citit undeva o istorioară despre Einstein. Se spune că, atunci când era copil și se întorcea acasă de la școală, mama lui nu îl întreba lucruri de genul ”Ce ai făcut azi la școală?”, sau ”Ce note ai luat?”, sau ”Cu cine te-ai bătut?”, ci voia să știe în primul rând un lucru: ”Care a fost cea mai bună întrebare pe care ai pus-o astăzi doamnei profesoare?”

În viață, ca să avem succes, orice o însemna acest lucru pentru fiecare dintre noi, avem nevoie să ne dezvoltăm conștient câteva strategii personale. Nici pe acestea nu le învățăm la școală. Una este strategia de a învăța. (Cum fac să fiu în acea stare de excepție care îmi facilitează maxim învățarea?) Altele sunt strategia de a lua decizii, strategia de motivare, sau strategia de relaționare. Și toate acestea se bazează pe abilitatea de a-ți pune chiar singur întrebarea sau întrebările potrivite.

Care este întrebarea zilei pentru tine? Acea întrebare revelatoare și care-ți poate schimba… orice din viață.

Comentarii (2)
  1. VALERIU spune:

    Draga Anca,
    Nici nu stii cata dreptate ai!
    Am predat si mai predau cursuri adultilor de toate specialitatile si varstele. Cu toate ca aveau experienta, doreau sa invete, dar nu aveau curajul sa raspunda unor intrebari de viata. Si, pentru ca doream sa obtin raspunsuri la intrebarile mele, insistam pana ce obtineam ceea ce doream.
    Mi-am dat seama ca poti sa raspunzi la o intrebare, si mai ales sa faci un comentariu daca ti-ai pus intrebarea respectiva si daca ai cautat raspuns.
    Cand eram profesor, am avut sansa sa il cunosc pe Toma Cocisiu, un pedagog al anilo 1940, promotor al scolii active. Am inceput sa folosesc unul din principiile sale: sa notez elevii dupa valoarea intrebarilor puse altor elevi, care se pregateau special pentru a sustine o tema.
    Imi place mult cum gandesti. E un dar care trebuie multiplicat. Mult succes.

    • Anca Petrescu spune:

      Multumesc, Valeriu pentru comentariu. Da, daca s-ar perpetua aceasta atitudine de a pune intrebari si de a provoca astfel inclusiv status quo-ul, ne-ar fi usor in procesul de schimbare in general.

Adauga comentariu

Cele mai noi

Atragerea și păstrarea talentelor sunt preocupări majore pentru angajatorii din întreaga lume, însă mai mult de o treime (35%) dintre angajați sunt susceptibili să renunțe la locul de muncă în următoarele 12 luni, Generația Z (38%) și milenialii (37%) fiind cei mai predispuși să plece, potrivit studiului EY 2023 Work Reimagined Survey. Sondajul constată o […]

Detalii
Gerke Witteveen, NN Pensii

Gerke Witteveen este noul CEO al NN Pensii SAFPAP S.A., începând din 9 octombrie 2023. Gerke o înlocuiește pe Andreea Pipernea, care a condus NN Pensii SAFPAP S.A. în ultimii șase ani, și care va urma noi oportunități profesionale și antreprenoriale în afara NN. Gerke are o experiență de aproape 20 de ani în domeniul […]

Detalii
Wellnessentially

Wellbeing.ro, unul dintre ei mai importanți furnizori de servicii de wellbeing din România, lansează parteneriatul cu Wellnessentially, o platformă digitală de wellness de ultimă generație care ajută angajatorii să reducă stresul angajaților și să își întărească cultura organizațională prin intermediul experienței gamificate, crescând astfel creativitatea, productivitatea și bună starea generală a acestora. Platforma Wellnessentially este […]

Detalii
Alina Botica / Portal HR

Alina Botica este fotografă, cu specializare în fotografia de beauty, portret și cea de boudoir, reușind să facă femeile să se simtă bine în pielea lor ca să-și poată exprima feminitatea și printr-un shooting foto profesionist. N-a fost mereu simplu și nu și-a găsit nișa de specializare dintr-o dată, ci a trecut prin mai multe […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter