Hot Now

Voluntariatul la început de carieră. Ce înseamnă voluntariatul pentru oamenii de HR atunci când recrutează un junior

17 05 2023, Oana Vasiliu , Comenteaza, 141 afisari

Voluntariatul la începutul carierei poate fi un mod valoros de a-ți dezvolta abilitățile și de a te implica în comunitate, ceea ce poate fi benefic atât pentru dezvoltarea profesională, cât și cea personală.

În general, adolescenții și tinerii sunt cei care aleg cel mai des programele de voluntariat care pot duce la un pas important pentru începutul carierei. 

Legea voluntariatului prevede ca vârsta minimă pentru întocmirea unui contract de voluntariat este cea de la care o persoană poate fi angajată. Conform Codului Muncii, acest lucru se întâmplă la 16 ani. Totuși, tinerii cu vârste mai mici de 16 ani împliniți pot deveni voluntari dacă au acordul părinților sau tutorilor legali.

În prezent, legea voluntariatului în România precizează că experiența de voluntariat va fi considerată experiență profesională, dar nu vechime în muncă. Astfel, un tânăr care a făcut voluntariat pornește cu o experiență de lucru pe care o poate demonstra și care poate fi factorul decisiv într-un interviu de angajare. Practic, o experiență de voluntariat susține că acea persoană are deja niște abilități și competențe. Experiența de voluntariat este certificată de o diplomă de voluntariat, un document care se eliberează de către organizația gazdă la finalizarea contractului de voluntariat și descrie activitățile în care voluntarul a fost implicat, perioada și numărul de ore de voluntariat, precum și competențele dobândite.

Există mai multe motive pentru care voluntariatul la începutul carierei poate fi important:

  • Dezvoltarea abilităților și a experienței – voluntariatul poate oferi oportunități valoroase de dezvoltare a abilităților și a experienței într-un domeniu de interes. Prin intermediul voluntariatului, poți obține experiență practică într-un mediu real de lucru, astfel încât să poți construi un portofoliu mai solid și să fii mai pregătit pentru a obține un job plătit.
  • Construirea unei rețele de contacte – prin intermediul voluntariatului, poți întâlni oameni din domeniul tău de interes și poți construi o rețea valoroasă de contacte profesionale. Această rețea te poate ajuta să găsești oportunități de angajare și să aveți conexiuni importante pe termen lung.
  • Implicarea în comunitate – voluntariatul poate fi o modalitate excelentă de a te implica în comunitate și de a face o diferență în viața altora. Acest lucru vă poate oferi o perspectivă mai largă asupra problemelor cu care se confruntă oamenii și poate oferi o experiență satisfăcătoare și valoroasă.
  • Creșterea șanselor de angajare – voluntariatul poate fi un factor important în decizia unui angajator de a oferi un job. Mulți angajatori apreciază implicarea voluntară și consideră că este un semn al angajamentului și motivației pentru a face diferența în comunitate.
  • Dezvoltarea abilităților de leadership – prin intermediul voluntariatului, poți obține oportunități de a dezvolta abilități de leadership, cum ar fi planificarea și organizarea de evenimente, gestionarea echipelor și comunicarea cu diverse grupuri de oameni.

Perioada de voluntariat dintr-un CV poate fi un avantaj în procesul de recrutare, deoarece indică angajamentul și interesul tău față de un domeniu sau cauză, dezvoltarea abilităților și a experienței și implicarea în comunitate. Cât privește perioada de voluntariat dintr-un CV, aceasta poate fi evaluată în funcție de mai multe aspecte de către un specialist în resurse umane:

  • Durata voluntariatului – una dintre primele lucruri pe care un HR le va evalua este durata perioadei de voluntariat. Dacă ai petrecut o perioadă semnificativă de timp voluntar într-un anumit domeniu, acest lucru poate indica un interes și o implicare semnificativă în acel domeniu.
  • Experiența relevantă – HR-ul va fi interesat să afle dacă experiența de voluntariat este relevantă pentru domeniul sau industria pentru care ai aplicat. Dacă ai petrecut timpul voluntar într-un domeniu similar cu cel pentru care aplici, aceasta poate fi o caracteristică importantă a interesului și angajamentului față de domeniul respectiv.
  • Abilități dezvoltate – HR-ul va fi interesat să afle ce abilități ai dezvoltat prin intermediul voluntariatului. Dacă ai petrecut timpul voluntar într-un rol care a permis să îți dezvolți abilitățile de leadership, de comunicare sau de organizare a evenimentelor, acest lucru poate fi un avantaj în procesul de recrutare.
  • Implicarea în comunitate – HR-ul poate fi interesat să afle în ce măsură ai fost implicat în comunitate prin intermediul voluntariatului și în ce măsură ai făcut o diferență. Dacă ai organizat evenimente de caritate sau ai coordonat proiecte care au avut un impact pozitiv asupra comunității, acest lucru poate fi considerat un avantaj. De asemenea, nu este importantă organizația pe care o alegi, dacă are renume internațional sau este vorba despre o inițiativă doar la nivel local, ci implicarea ta directă. 
  • Referințe – HR-ul poate solicita referințe sau contacta organizațiile unde ai făcut voluntariat pentru a obține mai multe informații despre experiența ta de voluntariat și despre abilitățile dezvoltate.

În afară de experiența de voluntariat, dacă ești la început de carieră, există mai multe elemente importante pe care le poți scrie în CV-ul tău, astfel încât să poți atrage atenția angajatorului. 

Un CV bun începe cu un obiectiv profesional, scris clar și concis care să descrie poziția pe care o cauți și abilitățile tale specifice. Totodată, atunci când nu ai experiență de muncă, se recomandă să începi CV-ul cu informații despre educația ta. Enumeră instituțiile unde ai studiat, calificările și premiile tale și notele obținute, dacă le consideri relevante. 

Nu uita să menționezi toate activitățile extrașcolare la care ai participat sau dacă ai dezvoltat anumite abilități. De exemplu, dacă ai experiență în organizarea de evenimente, acesta poate fi un avantaj în procesul de recrutare.

Dacă ai lucrat la un proiect în timpul școlii sau în timpul unui internship, descrie-l în CV. Acesta poate fi un exemplu concret al abilităților și experienței tale, chiar dacă nu ai avut un loc de muncă într-un domeniu similar.

În general, pentru cineva la început de carieră, este important să arate că este dispus să învețe și să se dezvolte și să ofere exemple concrete ale abilităților și experienței lor, chiar dacă acestea nu provin din experiență profesională directă.

Pentru tineri, este posibil ca procesul de căutare a unui loc de muncă să devină dificil și poate dura mai mult, dar nu renunța. Continuă să aplici la poziții și să îți dezvolți abilitățile și experiența până când vei găsi oportunitatea potrivită pentru tine.

Adauga comentariu

Cele mai noi

Cătălin Cîrnaru, Director operațiuni, și Ionuț Cîrstea, Director vânzări, vor face parte din echipa de senior management Flanco Mirela Petruș a preluat conducerea departamentului de HR al retailerului Începând cu luna mai, Flanco Retail a extins echipa de senior management a companiei cu doi noi membri. Astfel, Cătălin Cîrnaru, Director operațiuni, și Ionuț Cîrstea, Director […]

Detalii

Autor: Claudia Sofianu, Partener, liderul departamentului de Impozit pe venit si contribuţii sociale, EY România Directiva (UE) 2023/970 din 10 mai 2023, denumită în continuare „Directiva”, reprezintă o inițiativă majoră adoptată de Parlamentul European și de către Consiliu în cadrul eforturilor de combatere a inegalităților de gen. Conform statisticilor furnizate de Eurostat, observăm că o […]

Detalii

Finalul anului universitar înseamnă, pentru mulți tineri, inițierea unui proces de căutare a unui loc de muncă, unii dintre ei fiind la primul demers de acest fel. Companiile fac și ele eforturi să atragă tineri interesați să evolueze pe plan profesional sau să-și înceapă cariera, mai ales în condițiile în care rata de ocupare pe […]

Detalii

Experiența angajaților, parcursul lor în organizație – de la recrutare și până la exit interview -, nevoile acestora într-o piață a muncii post-pandemie, digitalizarea departamentului de HR și integrarea inteligenței artificiale în activitățile angajaților sunt doar câteva dintre subiectele abordate în cadrul conferinței „MAGNETICO. How to attract and retain talents improving employer branding and creating […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter