Vreau să fac o schimbare în carieră dar nu știu la ce sunt bun
Marius ne-a întrebat:
Am terminat facultatea acum 2 ani și în ultimul an am lucrat ca reprezentant de vânzări la o companie de vânzări auto. Simt că nu este ceea ce mi se potrivește și aș vrea să fac o schimbare în carieră dar nu știu la ce sunt bun. Nici facultatea pe care am facut-o nu mă atrage (studii economice), nu mă văd făcând carieră în finanțe și contabilitate, așa că nu prea știu cum să iau cea mai bună decizie. Cum ar trebui să procedez?
Noi îi răspundem:
În primul rand, ca să îți fie mai ușor să te poziționezi eficient în acest moment în care simți că trebuie să faci o alegere, credem că e util să nu-l vezi ca pe un moment în care îți schimbi cariera, ci ca pe un început în sine. Cu o facultate terminată și doar un an de experiență în vânzări auto e prea mult sa consideri că vorbești despre o carieră.
De fapt, abia acum te afli în perioada optimă pentru a începe să sondezi mai multe variante, să incerci diverse alternative și, în timp (asta însemnând câțiva ani buni de acum înainte) să poți spune că îți dorești o carieră într-un anumit domeniu și să simți că efectiv „construiești” în acel sens prin alegeri corecte.
Dilema pe care o menționezi în mesaj, nu știi la ce ai fi bun, este una cât se poate de frecventă. Sistemul educațional de la noi nu are, din păcate, printre obiectivele sale susținerea studenților în sensul identificării unei vocații, așa că, mai devreme sau mai târziu, este inevitabil să apară o criză de identitate.
Ca să începi să descoperi la ce ai fi bun ar trebui să te uiți în urma, la ceea ce ți-a placut în anii de școală, la ce ți-au spus cei din jur că faci bine. Încearcă să nu ții cont de impulsurile pe care ți le-au dat cei din familie sau profesorii care au insistat pe un anumit domeniu, ci ascultă de un glas mai degrabă interior: ce îți place/plăcea să faci. Cu ce îți umpleai timpul și nu îți dădeai seama că au trecut orele? Poate să fie o activitate cât se poate de comună, după cum poate să fie ceva rar care nu seamănă cu niciun job. Adesea știm lucruri despre noi dar ne este teamă să le recunoaștem ca atare. Se întâmplă asta pentru că nu vrem să dezamăgim, pentru că avem senzația că numai drumul tradițional e cel normal și că doar așa am fi recunoscuți.
Dacă ai reușit să descoperi câte ceva despre tine gândind așa, pasul următor este să faci o cercetare și internetul îți este la îndemână pentru asta. Poate sunt joburi despre care nu știi și care au în ele și ceea ce ai descoperit despre tine că îți place să faci. Stai de vorba cu colegi/prieteni și acumuleaza cât mai multe informații din experiențele lor. Dacă ți se pare că ți s-ar potrivi un job creativ, caută pe cineva care face lucrul respectiv (în cercul tău de prieteni sau printre cunoștințele lor) și stai de vorbă cu persoana respectivă.
Pentru că ești încă la început de drum, îți poți permite luxul de alege greșit. Am spune chiar că de multe ori e recomandabil să alegi greșit pentru ca să știi clar ce nu mai vrei să faci. Nu te baza excesiv pe teste care încearcă să îți spună, cu precizie de etichetă, ce meserie ți se potrivește. Dincolo de conținutul jobului mai este vorba și de mediul de lucru, de valori etc. Până nu incerci, nu ai de unde să știi ce ți se potrivește exact.
Între timp, ca să ai totuși o activitate, încearcă voluntariat. Sunt site-uri unde te poți înscrie și cu cât intri mai mult în contact cu persoane din diferite domenii cu atât ai șanse mai mari să găsești răspunsul la întrebarea „la ce sunt bun”.
Dacă nu îți poți permite să aștepți până să ai acest raspuns (fie vorba intre noi, el are câteodata obiceiul să ne eludeze mulți ani), angajează-te pe un post de entry-level care să aibă legătură cu ce ai învățat până acum. În felul acesta îți poți justifica măcar din punct de vedere teoretic aplicația în fața unui potențial angajator.
Odata ce te-ai angajat pe un anumit post (chiar dacă nu este jobul vieții tale) continuă să cauți, să încerci și să descoperi lucruri. Cu timpul și cu experiența de muncă vor începe să apară și răspunsurile de care ai nevoie.
Newsletter-ul Portal HR
100% fără spam