Secțiune susținută de

Zece situații în care angajatorul nu are voie să te dea afară

Portal HR \ Actual \ Zece situații în care angajatorul nu are voie să te dea afară

Legislația noastră conține mai multe interdicții privind concedierea. Acestea sunt, în mare, interdicții temporare, menite să protejeze angajatul sau angajata într-o perioadă vulnerabilă, în care nu poate rămâne fără loc de muncă, altele vizează numai anumite motive de concediere, altele sunt absolute – cele care vizează discriminările, în principal. Iată, mai jos, care sunt cele mai importante dintre aceste interdicții:

1. Gravidele, mamele în concediu de maternitate și părinții în concediu de creștere a copilului

Dacă a aflat de graviditate înainte să semneze decizia de concediere, angajatorul nu are dreptul să concedieze salariata, potrivit Codului muncii. Interdicția aceasta se mai găsește și în alte două acte normative – Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 96/2003 și Legea nr. 202/2002 –, unde lucrurile sunt ușor nuanțate pentru că se face referire la interdicția de a concedia salariata pe motiv că este gravidă. În practică, este admis printre specialiști că o gravidă care a comis o abatere disciplinară (gravă, să zicem) poate fi concediată din cauza aceasta.

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a spus însă, acum doi ani, că dacă vorbim de concedieri colective și printre cei concediați se regăsesc și salariate gravide, ele pot fi concediate în acest context.

Tot din Codul muncii aflăm că salariata în concediu de maternitate nu poate fi concediată, tot așa cum nu pot fi concediați cei în concediu de creștere a copilului. Interdicția e valabilă și pe perioada concediului de risc maternal.

2. Angajații beneficiari ai stimulentului de inserție

Beneficiarii stimulentului de inserție sunt părinții care se întorc din concediul de creștere a copilului mai repede la muncă. Poate mai puțin cunoscut este faptul că OUG nr. 111/2010, care reglementează stimulentul de inserție, prevede că angajatorul nu poate concedia salariatul care primește acest stimulent, pe perioada cât îl primește.

3. Îngrijirea copilului bolnav

Cel care se află în concediu pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la șapte ani sau, în cazul copilului cu handicap, pentru afecțiuni intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani  nu poate fi concediat, potrivit Codului muncii.

Citiți tot articolul pe Avocatnet: Concediere 2020: Zece situații în care angajatorul n-are voie să te dea afară

Data articol: aprilie 21, 2020

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam