Secțiune susținută de

Zile libere 2017

Portal HR \ HR Pedia \ Zile libere 2017

În prezent, ne bucurăm de 14 zile libere în care legea ne permite să nu mergem la muncă, dar, din păcate, nu toate sunt în timpul săptămânii. Prin urmare, pentru a ști exact cât stau acasă în 2017 salariații cu program obișnuit, vă indicăm astăzi ce sărbători legale pică anul viitor în intervalul luni-vineri al săptămânii.

Persoanele care lucrează conform unui program de lucru normal, de luni până vineri, se bucură efectiv în 2017 de 11 zile nelucrătoare de sărbătoare legală, dintr-un total de 14. Faţă de anul trecut, lucrurile stau mult mai bine, având în vedere că în 2016 salariaţii au avut parte de doar șapte libere legale de care s-au bucurat efectiv.

În România există 14 zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează, iar acestea sunt prevăzute exclusiv în Codul muncii. Cu toate acestea, numărul maxim de zile libere care pot fi în timpul săptămânii este de 12, având în vedere că prima zi de Paște și prima zi de Rusalii pică mereu duminica. Anul acesta, cele 14 zile libere legale pică după cum urmează:

  • 1 și 2 ianuarie – duminică și luni;
  • 24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române) – marți;
  • 16 și 17 aprilie (prima și a doua zi de Paște) –  duminică și luni;
  • 1 mai (Ziua Muncii) – luni;
  • 1 iunie (Ziua Copilului) – joi;
  • 4 și 5 iunie (prima și a doua zi de Rusalii) – duminică și luni;
  • 15 august (Adormirea Maicii Domnului) – marți;
  • 30 noiembrie (Sfântul Andrei) – joi;
  • 1 decembrie (Ziua Națională a României) – vineri;
  • 25 și 26 decembrie (prima și a doua zi de Crăciun) – luni și marți.

n plus față de liberele enumerate mai sus, persoanele care au altă religie în afară de cea creștin-ortodoxă mai beneficiază şi de câte două zile pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele din care aceștia fac parte, aşa cum a confirmat, în trecut, la solicitarea AvocatNet.ro, Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice.

Notă: 24 ianuarie și 1 iunie au fost incluse oficial în lista liberelor legale în cursul anului 2016, astfel că salariații se pot bucura de ele pentru prima oară în 2017.

Cum se recompensează munca în sărbătorile legale

Sunt persoane care trebuie să lucreze chiar și în zilele nelucrătoare de sărbătoare legală. În aceste condiții, salariații au dreptul la compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Dacă acordarea de zile libere nu este posibilă, ei trebuie să primească „un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru”, așa cum este prevăzut în Codul muncii.

Astfel, persoanele care lucrează în unităţile sanitare sau în cele de alimentaţie publică au un program special în zilele de sărbătoare legală, conform actului normativ menționat anterior: „Prin hotărâre a Guvernului se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unităţile sanitare şi pentru cele de alimentaţie publică, în scopul asigurării asistenţei sanitare şi, respectiv, al aprovizionării populaţiei cu produse alimentare de strictă necesitate, a căror aplicare este obligatorie”.

De asemenea, Codul muncii stabilește că nu primesc liber în datele prezentate mai sus nici cei încadrați în „locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii”.

De menționat este și că angajații care lucrează în centrele comerciale, în domeniul vânzării cu amănuntul a produselor nealimentare, pot fi chemați la muncă în zilele libere de sărbătoare legală, însă doar dacă primesc compensațiile legale cuvenite, conform unei decizii din 2015 a Înaltei Curți de Casație și Justiție. (Mai multe informaţii despre subiect găsiţi aici).

Angajatorii sunt cei care acordă zilele libere, iar prin contractul colectiv de muncă aplicabil pot fi stabilite şi alte libere în afară de cele prevăzute de Codul muncii. Deci, nimic nu îi oprește pe angajatori să își bucure salariații cu mai multe zile nelucrătoare, dar le este interzis acestora să nu acorde liberele legale existente.

Important! Angajatorii care nu acordă timp liber cu ocazia sărbătorilor legale sau care nu acordă compensațiile legale pentru munca în aceste zile riscă să fie sancționați cu o amendă cuprinsă între 5.000 și 10.000 de lei.

Articol preluat de pe Avocatnet: Zile libere 2017: Tu știi câte dintre ele pică în timpul săptămânii?

Save

Save

Data articol: ianuarie 3, 2017

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam