Secțiune susținută de

1 iunie, zi nelucrătoare pentru salariați

Portal HR \ HR Pedia \ 1 iunie, zi nelucrătoare pentru salariați

Salariații vor sta acasă pe 1 iunie, de Ziua copilului, acesta fiind primul an în care ei beneficiază de această zi liberă. În plus, de liber vor profita atât salariații care au copii, cât și ceilalți, fără deosebire.

Pe 1 iunie se sărbătorește Ziua copilului și, potrivit Codului muncii, este o zi în care nu se lucrează. Anul acesta, 1 iunie cade într-o zi de joi și este, practic, primul an în care salariații stau acasă în această zi.

În toamna anului trecut, parlamentarii au stabilit ca Ziua copilului să devină o zi liberă legală pentru toți salariații, indiferent dacă sunt părinți sau nu. În această privință nu există dubii, pentru că nu se prevede în Codul muncii că acordarea liberului s-ar face diferențiat. În motivarea deciziei de a acorda acest liber, inițiatorii proiectului s-au referit la faptul că cei mici petrec prea puțin timp cu părinții lor, ceea ce poate duce la probleme de comportament.

Așadar, de 1 iunie, angajatorii (indiferent dacă sunt din mediul public sau privat) sunt obligați să dea liber salariaților, în caz contrar riscând amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei.

Prin hotărâre a Guvernului se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unitățile sanitare și pentru cele de alimentație publică, în scopul asigurării asistenței sanitare și, respectiv, al aprovizionării populației cu produse alimentare de strictă necesitate, a căror aplicare este obligatorie”, scrie în Codul muncii. De asemenea, acordarea de timp liber nu este posibilă, în zilele de sărbătoare legală, pentru locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității.

Prin urmare, acestor categorii de angajați trebuie să li se asigure compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Atunci când nu se acordă zile libere din motive justificate, salariații care lucrează în sărbătorile legale trebuie să beneficieze „de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru”, conform actului.

Citește tot articolul pe Avocatnet: 1 iunie, zi nelucrătoare pentru salariați, indiferent dacă au copii sau nu.

Data articol: mai 8, 2017

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam