Hot Now

5 moduri de a folosi liniștea într-o prezentare

04 05 2016, Cristina Otel , Comenteaza, 2.222 afisari

Ori de câte ori lucrez cu participanții la câte un workshop despre vorbitul în public, apar câteva provocări comune fiecărei grupe și una din ele se referă la nevoia oamenilor de a vorbi întruna (și, eventual, repede – ca să se termine “chinul”), de a umple orice urmă de liniște cu cuvinte sau măcar cu sunete. Îi intreb mereu de ce simt ei nevoia să facă acest lucru și răspunsul este același în mai toate cazurile: “Păi cum să fac altfel? Dacă tac, o să zică lumea că nu știu ce urmează și îmi caut ideile și, în plus, e așa… apăsătoare liniștea.”

Pentru cine e apăsătoare liniștea? Pentru ei, vorbitorii. Vestea bună e că, pentru cei din audiență, un moment de liniște gândit poate fi un ajutor mult apreciat ca să poată urmări prezentarea mai ușor, să se gândească la ceea ce tocmai au auzit și, cel mai important, să rețină ideile esențiale. Cum spuneam și într-un alt articol, prezentarea nu e despre tine ca vorbitor, ci despre cei din public, care te ascultă.

Plecând de la ideea asta, îți recomand mai jos 5 metode de a insera strategic liniștea înr-o prezentare, atât în folosul tău, cât mai ales pentru binele publicului tău.

Captează atenția – Dacă ai fost la prezentări în ultima vreme, probabil că știi ce face publicul până să înceapă prezentarea propriu zisă: vorbește. Un speaker cu experiență nu va încerca să acopere zumzetul din sală vorbind peste toți cei din audiență. S-ar putea însă să îl vezi că se oprește pe scenă sau în fața publicului într-un loc unde să poată fi văzut, stă în liniște și așteaptă, iar în sală se va așterne treptat liniștea pe măsură ce oamenii își mută atenția asupra lui.

Subliniază trecerea de la un punct la altul – Creierul uman are o capacitate limitată de a reține informații noi, așa că “turnatul cu pâlnia” (a se citi vorbitul întruna, fără pauze evidente) nu va ajuta la sedimentarea acestora. Una din cele mai mai greșeli pe care le poți face ca vorbitor este să prezinți informație importantă după informație importantă fără pic de pauză. Dacă vrei ca lumea să îți poată urmări discursul și să rețină ideile esențiale, asigură-te că lași pauză între părțile principale ale prezentării – început, cuprins, încheiere – și între ideile majore din cadrul fiecărei părți. Ajută-i pe oameni să înțeleagă că urmează ceva nou și să își (re)concentreze atenția asupra discursului.

Permite reținerea informației – Tocmai ai prezentat una din informațiile esențiale din prezentarea ta? Atunci e timpul pentru un moment de liniște. O astfel de pauză le va permite celor din public să o proceseze și să o asimileze. Vorbitul în public nu e ușor pentru toată lumea. Te cuprinde teama, iar adrenalina secretată te face să vorbești mai repede și mai agitat. Dar dacă sari peste tăcere, îi vei forța să te urmeze în discurs ori, dacă trebuie să țină pasul cu tine, fără un moment de respiro nu au cum să rețină ceea ce tu expui.

Acordă timp ca publicul sa răspundă la întrebări – Oricărei prezentari îi prinde bine să fie presărată pe ici-colo cu întrebări. Uneori ele vor fi retorice , scopul lor fiind să îi ghideze pe cei din public, să îi ajute să își confirme câte o idee. Alteori însă speaker-ul lansează întrebări către sală și și-ar dori, presupun, și răspunsuri, dar nu le acordă ascultătorilor răgazul. Dacă tot pui întrebări, ar fi minunat să lași și ceva timp pentru a obține răspuns. Dacă pui întrebarea și tot tu răspunzi, mesajul pe care îl transmiți este că părerea celor din fața ta nu contează. Adresează întrebarea și așteaptă un răspuns. Poți, eventual, să o reformulezi dacă răspunsul întârzie să apară, dar dă-le oamenilor timp să se gândeasca și să formuleze ideea.

Stabilește ritmul prezentării – Nimănui nu îi plac prezentările monotone care urmează același ritm de la început și până la sfârșit. Folosește-te de pauze și tăcere ca să controlezi ritmul prezentării. Ruperile de ritm și pauzele te vor ajuta să menții atenția celor din audiență.

Din experiența mea, o pauză bine plasată va fi întotdeauna mai elegantă decât orice “aaa”, “siii”, “ok”, “asa” și alte sunete sau cuvinte menite să umple tacerea, care tăcere, de cele mai multe ori, vorbitorului i se pare mai lungă și apăsătoare decât celor din public.

Adauga comentariu

Cele mai noi

BusinessMark are plăcerea să invite specialiștii în resurse umane, employer branding și talent aquisition la conferința „Tomorrow@work”, ce va avea loc marți, 21 martie 2023, la București – JW Marriott Grand Hotel, cât și online. Peste 20 de specialiști români și internaționali vor vorbi despre cum va arăta munca în viitor și cum ne putem […]

Detalii

SoftServe, unul dintre cei mai mari furnizori de soluții digitale din Europa, care a intrat pe piața locală  în mai 2022 și a angajat deja aproape 70 de persoane în centrul de dezvoltare local, a accelerat procesul de recrutare și caută specialiști de top în tehnologii de ultimă generație precum Omniverse și Big Data. Potrivit […]

Detalii

Mullen anunță numirea Ancăi Iuhas în funcția de Head of Strategy, un profesionist cu aproape 20 de ani de experiență în publicitate. În noul rol, Anca va fi responsabilă de dezvoltarea și execuția inițiativelor strategice, consolidând produsul agenției din acest punct de vedere. Expertiza sa contribuie la dezvoltarea soluțiilor creative multi-channel, bazate pe analiza datelor […]

Detalii

Dora, robotul de recrutare, dezvoltat de o echipă de experți, a ajuns la impresionanta cifră de 1 milion de interviuri, în încercarea de a simplifica și eficientiza procesul de recrutare pentru companii și candidați. Un robot de recrutare automatizeză sarcinile repetitive Dora este o unealtă de asistență pentru recrutori, care automatizează anumite sarcini și ușurează […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter